Η Κύπρος κατηγορεί την Τουρκία για αφομοίωση κατεχομένων

Τουρκικός χάρτης της μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα.

Με έγγραφο που θα παραδοθεί αυτές τις ημέρες από το Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, η Τουρκία κατηγορείται για ενέργειες αφομοίωσης των κατεχομένων, όπως δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε, σχετικά με τη μεταφορά νερού από την Τουρκία προς τα κατεχόμενα, ότι πρόκειται για νερό που δεν αρκεί για τα κατεχόμενα, ότι το έργο δόθηκε σε εταιρείες υπόπτου σχέσης με τον περίγυρο του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, υπό τη μορφή μονοπωλίου και με τιμές που δεν είναι καθόλου φθηνές και είναι ίσως και ακριβότερες από προηγουμένως.

Οικονομικά, πρόσθεσε, βρήκαν την Κύπρο πρόσφορο έδαφος οι διάφορες εταιρείες του ίδιου κυκλώματος και έρχονται στην Κύπρο και επενδύουν. Με τον ίδιο τρόπο γίνονται σκέψεις για τον ηλεκτρισμό, σημείωσε.

Αναφερόμενος στις ενέργειες του Υπουργείου, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι έχει ετοιμαστεί έγγραφο το οποίο έχει διανεμηθεί σε όλους τους αρχηγούς των διπλωματικών μας αποστολών για να το μεταφέρουν παρακάτω, για την αύξηση του εποικισμού με την παροχή “υπηκοοτήτων” μετά από το μορατόριουμ που έγινε αρχικά στις διαπραγματεύσεις, την ενίσχυση του μουσουλμανικού στοιχείου, εννοώντας τα 300 τεμένη, τους 320 θρησκευτικούς λειτουργούς που υπάρχουν τώρα στα κατεχόμενα, το γεγονός ότι υπάρχουν σχολές θρησκευτικές στα κατεχόμενα, τα οικονομικά πρωτόκολλα, μια προσπάθεια αλλαγής του «δικαστικού» συστήματος.

Περιλαμβάνεται επίσης η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση η οποία εισάγει την ισλαμιστική μορφή της παιδείας σε μια κοινότητα καταφανώς κοσμική. Μέχρι σήμερα, κυβερνά το AKP στην Τουρκία για τόσα χρόνια, και ακόμη πρόσφατα ήρθε κλιμάκιο του ΑΚΠ για να ιδρύσει ομάδα στην Κύπρο. Κανένα από τα κόμματα των κατεχομένων, ακόμα και τα ακροδεξιά, δεν είναι ισλαμικά είπε.

Στο έγγραφο σημειώνεται επίσης η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι συλλήψεις με την υποψία βάσει λίστας προδιαγραφών ότι ανήκουν τάχα στην τρομοκρατική οργάνωση Γκιουλέν γίνονται και στην Κύπρο.

Όλα αυτά, ανέφερε ο κ. Κασουλίδης, πέραν των αρχηγών των διπλωματικών μας αποστολών θα κατατεθεί επιστολή από μέρους του Μονίμου Αντιπροσώπου μας στην Νέα Υόρκη (ΣΣ στον ΟΗΕ) και θα κυκλοφορήσει ως έγγραφο σε όλα τα κράτη μέλη.

Στο πλαίσιο του εγγράφου, κατηγορείται η Τουρκία για προσπάθεια αφομοίωσης των κατεχομένων.

Για τις υποψίες για προσάρτηση, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι η Τουρκία πάντοτε δουλεύει με υπομονή και εκτίμησε ότι δεν θα το κάνει άμεσα. Αυτή η καταγγελία, ανέφερε, είναι η πρώτη κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση και ξέρω ότι θα αντιδράσουν έντονα, αλλά ας αντιδράσουν.

Για το θέμα του ηλεκτρισμού, είπε ότι από πλευράς Υπουργείου Εξωτερικών, έχουμε από την 1η Νοεμβρίου 2016 στείλει επιστολή στον ΓΓ του ευρωπαϊκού οργανισμού,  στις 10/11/2016 και 16/3/2017 σε διευθυντές της Γενικής Διεύθυνσης Διεύρυνσης και Ενέργειας ΕΕ.

Έχουν γίνει, πρόσθεσε, και συνεχίζονται συναντήσεις και επαφές στις Βρυξέλλες σε επίπεδο αναπληρωτή Αρχηγού Αποστολής και ασφαλώς ενημέρωση των σχετικών οργανισμών. Έχουν επίσης σταλεί επιστολές από πλευράς του Υπουργείου προς τον Οργανισμό Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO).

Ο Διευθυντής του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου Χρίστος Τρίαρος ανέφερε ότι η Τουρκία έχει προσπαθήσει να παρουσιάσει το θέμα στην ENTSO αλλά μέχρι τώρα η Κύπρος έχει καταφέρει να την εμποδίσει.

ΚΥΠΕ

>>> Προς Υποκρινομένους

3 thoughts on “Η Κύπρος κατηγορεί την Τουρκία για αφομοίωση κατεχομένων

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.