Εκλογή του… γίγαντα Τορναρίτη στην προεδρία της επ. Οικονομικών Ασιατικών κοινοβουλίων

Ο Βουλευτής [του ΔΗΣΥ και υπέρμαχος της “όποιας λύσης”] Νίκος Τορναρίτης εξελέγη νέος Αντιπρόεδρος της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης (ΑΚΣ) οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν στην Πνομ Πενχ της Καμποτίας. Η Κυπριακή Βουλή συμμετείχε στις εργασίες του Πρώτου Εκτελεστικού Συμβουλίου για το 2017 της ΑΚΣ με τους Νίκο Τορναρίτη (επικεφαλής) και Χριστάκη Τζιοβάνη.

Ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας εξελέγη στη θέση του Προέδρου της Μόνιμης Επιτροπής Οικονομίας και Αειφόρου Ανάπτυξης της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης και κατά συνέπεια, αναλαμβάνει και το αξίωμα του Αντιπροέδρου της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.

Η συγκεκριμένη εκλογή θεωρείται μεγάλη επιτυχία για την Βουλή των Αντιπροσώπων, με δεδομένο ότι για τη διετία 2018-2019, την προεδρία του Οργανισμού θα έχει η Τουρκία. Η Επιτροπή Οικονομίας και Αειφόρου Ανάπτυξης χειρίζεται ζητήματα καίριας σημασίας καθώς στις αρμοδιότητες της εμπίπτουν, εκτός από θέματα οικονομίας και περιβάλλοντος και θέματα ενέργειας, περιλαμβανομένης της διαχείρισης των ενεργειακών πόρων, της ενοποίησης της ενεργειακής αγοράς της Ασίας αλλά και παράλληλα, της προώθησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η Επιτροπή εξετάζει επίσης σημαντικά θέματα που άπτονται άμεσα της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών μέσω της σύνδεσης της οικονομικής προόδου με την επίτευξη των Στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ, με έμφαση, μεταξύ άλλων, στον ρόλο των κοινοβουλίων στις προσπάθειες για εξάλειψη της φτώχειας, στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Αναλαμβάνοντας την Προεδρία της Επιτροπής για το 2018, η Βουλή των Αντιπροσώπων αναλαμβάνει να φιλοξενήσει και την ανάλογη συνάντηση των μελών της Επιτροπής, εντός του επόμενου έτους.

Αποδεχόμενος την προεδρία, ο κ. Τορναρίτης ευχαρίστησε τα μέλη της ΑΚΣ για την εμπιστοσύνη που επέδειξαν προς το πρόσωπο του αλλά και για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την Κύπρο.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, σημείωσε ο κ. Τορναρίτης, υπήρξε ενεργό μέλος της Συνέλευσης από την ίδρυση της το 2006 και είναι απολύτως δεσμευμένη στους στόχους της ΑΚΣ, οι οποίοι περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την προώθηση της σταθερότητας, της ειρήνης και της ευημερίας στην Ασία, μέσω της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης.

Στο σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης, η Κύπρος, τόνισε ο κ. Τορναρίτης, μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ενεργό προώθηση των στόχων της ΑΚΣ, φιλοδοξώντας να λειτουργήσει και ως γέφυρα για την περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών και της συνεργασίας μεταξύ της Ασίας και της Ευρώπης, ιδιαίτερα υπό το φως των εξελίξεων στον τομέα της ενέργειας. Η Κύπρος , κατέληξε, μπορεί να λειτουργήσει τόσο ως ενεργειακό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου όσο και ως διαπεριφερειακός ενεργειακός και εμπορικός κόμβος μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

Πηγή: philenews

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.