Στην Κύπρο θα πραγματοποιηθεί η 4η Σύνοδος Κορυφής του ευρωπαϊκού Νότου

Πραγματοποιείται την ερχόμενη Τρίτη η 4η Σύνοδος Κορυφής των Νοτίων Κρατών Μελών της ΕΕ (Southern EU Countries Summit), στο Συνεδριακό Κέντρο ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ, στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή των Αρχηγών Κρατών ή Κυβερνήσεων Κύπρου, Γαλλίας, Πορτογαλίας, Ελλάδας, Μάλτας, Ισπανίας και Ιταλίας. 

Αναβλήθηκε η Σύνοδος Κορυφής των κρατών του Νότου της ΕΕ

Η Σύνοδος Κορυφής των Νοτίων κρατών- μελών της ΕΕ, που ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία στις 10 Οκτωβρίου αναβλήθηκε για τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή της Κύπρου.

Η συνάντηση, έχει εντελώς άτυπο χαρακτήρα όπου θα πραγματοποιηθεί μια ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των ηγετών της Μεσογείου για θέματα κοινού ενδιαφέροντος έτσι ώστε όταν έρθουν συγκεκριμένα ζητήματα στις επίσημες συναντήσεις των ευρωπαϊκών κρατών μελών που αφορούν τη Μεσόγειο να είναι πιο ενήμεροι για τις θέσεις του γεωγραφικού χώρου.

Ένα θέμα, ανέφεραν πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών, είναι το μεταναστευτικό το οποίο επηρεάζει πάρα πολύ όλες τις χώρες της Μεσογείου, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία και Κύπρος και θα γίνει μια ανταλλαγή απόψεων για τους τρόπους με τους οποίους μας επηρεάζει το συγκεκριμένο ζήτημα, τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και κατά πόσο είναι ικανοποιητικά και αν χρειάζεται οποιαδήποτε στήριξη οποιοδήποτε μεσογειακό κράτος. Αρχή των κρατών της Μεσογείου, ανέφεραν οι πηγές, είναι η αλληλεγγύη.

Επιπλέον, θα συζητηθούν επίσης θέματα ασφάλειας και τρομοκρατίας αφού επηρεάζουν χώρες όπως η Γαλλία και Ισπανία με τις τρομοκρατικές ενέργειες πρόσφατα. «Μας απασχολεί όλους γιατί ξεκινά από την γειτονιά μας οπότε πρέπει να είμαστε συντονισμένοι», ανέφεραν οι πηγές. 

Επίσης θα συζητηθούν οικονομικά θέματα, αειφόρου ανάπτυξης, κοινωνικής πολιτικής, ανεργία, επένδυσης, και θα υπάρξει μια ανταλλαγή απόψεων για το πώς επηρεάζει την κάθε χώρα αφού όλες οι χώρες αυτές ανήκουν στην Ευρωζώνη.

Θα γίνει δε και μια σύντομη ανταλλαγή για το πού βρισκόμαστε λόγω του Brexit ενώ ο κάθε συμμετέχων θα έχει την ευκαιρία να μοιραστεί με τους υπόλοιπους το δικό του όραμα για το μέλλον της Ευρώπης.

Στη συνάντηση θα εγκριθεί διακήρυξη αφού συζητηθεί από όλες τις χώρες και θα παρουσιαστεί σε διάσκεψη Τύπου στο τέλος των εργασιών.

Κατά την άφιξή τους στην Κύπρο το βράδυ της 9ης Οκτωβρίου, οι Αρχηγοί Κρατών ή Κυβερνήσεων Κύπρου, Γαλλίας, Πορτογαλίας, Ελλάδας, Μάλτας, Ισπανίας και Ιταλίας θα παρακαθήσουν σε επίσημο δείπνο.

ΚΥΠΕ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: