Το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2017 δόθηκε στον Βρετανό/Ιάπωνα Καζούο Ισιγκούρο

Στον Καζούο Ισιγκούρο, Βρετανό, 64 ετών, απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας.  Η ανακοίνωση έγινε στις 2 το μεσημέρι από τη Σουηδική Ακαδημία. «Είναι μια υπέροχη τιμή» λέει ο Καζούο Ισιγκούρο.

Λίγο μετά τη βράβευσή του ο νομπελίστας συγγραφέας μίλησε στο BBC. «Είναι μια υπέροχη τιμή, κυρίως επειδή σημαίνει πως βρίσκομαι στα ίχνη των μεγαλύτερων συγγραφέων και αυτό είναι ένας καταπληκτικός έπαινος», δήλωσε ο βρετανός συγγραφέας.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ελπίζει ότι το βραβείο Νόμπελ θα είναι μια δύναμη για το καλό.

«Ο κόσμος βρίσκεται σε μια πολύ αβέβαιη στιγμή και ελπίζω πως όλα τα βραβεία Νόμπελ θα είναι μια δύναμη για κάτι θετικό στον κόσμο, όπως είναι αυτή τη στιγμή».

«Θα με συγκινούσε πολύ αν μπορούσα με κάποιο τρόπο να συνεισφέρω σ’ ένα κλίμα που θα συμβάλει σε μια θετική ατμόσφαιρα στους πολύ αβέβαιους καιρούς μας», τόνισε ακόμη ο νομπελίστας.

Διάσημος για το βιβλίο του «Τα απομεινάρια μιας μέρας»

Ο Καζούο Ισιγκούρο γεννήθηκε στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας το 1954, αλλά σε ηλικία πέντε ετών βρέθηκε με την οικογένειά του στη Βρετανία.

Με το πρώτο του μυθιστόρημα A pale view of hills (1982) κέρδισε το βραβείο Ουίνιφρεντ Χόλντμπι. Το δεύτερο μυθιστόρημά του An artist of the floating world (1986) βραβεύτηκε με τα βραβεία Ουίτμπρεντ και Σκάνο, ενώ ήταν επίσης υποψήφιο για το βραβείο Booker.

Το 1989, με το The remains of the day («Τα απομεινάρια μιας μέρας») όχι μόνο κέρδισε το βραβείο Booker, αλλά έγινε διάσημος σε όλο τον κόσμο: το βιβλίο του μεταφράστηκε σε 24 γλώσσες και πούλησε 1.000.000 αντίτυπα μόνο στην αγγλική γλώσσα.

«The remains of the day»

Το βιβλίο έγινε και ταινία με πρωταγωνιστή έναν μπάτλερ τον οποίο υποδύθηκε μοναδικά ο Άντονι Χόπκινς, σε σκηνοθεσία Τζέιμς Άιβορι, που, κάνοντας απολογισμό της ζωής του, αποτιμά πτυχές της βρετανικής ιστορίας, όπως τις έζησε εκ του σύνεγγυς στην οικία του φιλοναζί αριστοκράτη, όπου εργαζόταν επί σειρά ετών.

Το επόμενο μυθιστόρημά του The unconsoled («Ο απαρηγόρητος») κυκλοφόρησε το 1995 και τιμήθηκε με το βραβείο Τσέλτενχαμ. Το 1998 χρίστηκε από το γαλλικό κράτος Ιππότης των Τεχνών και των Γραμμάτων.

Το μυθιστόρημα When we were orphans («Τότε που ήμασταν ορφανοί») κυκλοφόρησε το 2000 και ήταν και αυτό υποψήφιο για το βραβείο Booker.

Πλέον ο Καζούο Ισιγκούρο κρατάει στα χέρια και το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι:

  • Από το 1901 έχουν δοθεί 109 Νόμπελ Λογοτεχνίας.
  • Μέχρι σήμερα μόνο 14 γυναίκες έχουν τιμηθεί με το βραβείο.
  • 4 φορές το Νόμπελ Λογοτεχνίας έχει μοιραστεί σε δύο συγγραφείς.
  • Ο μεγαλύτερης ηλικίας συγγραφέας που τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας ήταν η Ντόρις Λέσινγκ, το 2007, στα 88 της χρόνια.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.