Επιστολές ΕΚΟ σε γ.γ. ΟΗΕ και Μπόρις για κινήσεις ψευδοκράτους κατά εγκλωβισμένων

Επιστολές με σκοπό την επισήμανση και την καταδίκη της ανακοίνωσης του ψευδοκράτους περί επιβολής “δασμών” στην αποστολή τροφίμων και άλλης βοήθειας προς τους εγκλωβισμένους στα κατεχόμενα έχει απευθύνει στον γ.γ  του ΟΗΕ και στο Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου Χρίστος Καραολής. 

Στις επιστολές, ο κ. Καραολής χαρακτηρίζει την ανακοίνωση και την εφαρμογή της απόφασης «βαθιά ανησυχητικές, καθώς παραβλέπουν εντελώς τη σοβαρή ανθρωπιστική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εγκλωβισμένοι στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου». 

Σημειώνει ότι αυτή η απόφαση θα εντείνει τα δεινά που υφίστανται οι ήδη καταπιεσμένοι από το παράνομο καθεστώς εγκλωβισμένοι. «Οι προτεινόμενοι ‘τελωνειακοί δασμοί’ θα καθιστούσαν ακόμα πιο δύσκολο να παρασχεθεί βοήθεια στους εγκλωβισμένους και πρέπει επομένως να εμποδιστεί και να καταδικαστεί ως επίθεση επί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους», προσθέτει στην επιστολή.

Ο κ. Καραολής επισημαίνει στη συνέχεια ότι η εξέλιξη αυτή έχει χαρακτηριστεί «ατυχής» από την UNFICYP και ότι παραβιάζει την Τρίτη Συμφωνία της Βιέννης του 1975 αναφορικά με τα δικαιώματα των εγκλωβισμένων. Υπενθυμίζει επίσης ότι η Τουρκία δεν έχει καταβάλει αποζημίωση στους εγκλωβισμένους παρά την κατοχύρωση αυτής από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2014.

«Η επιβολή αυτών των ‘δασμών’ θα παραβιάσει ξεκάθαρα αυτή τη συμφωνία και η βούληση της Τουρκίας και του παράνομου καθεστώτος να ενεργήσουν κατά παράβαση αυτής της συμφωνίας και εκτός πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για μια λύση στο Κυπριακό θα πρέπει να καταδικαστούν» από το Γενικό Γραμματέα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη διεθνή κοινότητα, προτρέπει τους κ. Γκουτέρες και Τζόνσον με τις αντίστοιχες επιστολές ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Σημειώνονται επίσης άλλες πρόσφατες εξελίξεις και αποφάσεις στα κατεχόμενα που προξενούν ανησυχία, όπως η απαγόρευση δασκάλων και βιβλίων στο σχολείο στο Ριζοκάρπασο και η απαγόρευση τέλεσης θείας λειτουργίας στην εκκλησία του Αγίου Μάμα στη Μόρφου. 

Οι επιστολές κλείνουν με τον κ. Καραολή, εκ μέρους της Εθνικής Ομοσπονδίας, να καλεί το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τον Υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας να αξιοποιήσουν την επιρροή τους και να κάνουν τα κατάλληλα βήματα ώστε να αποτραπούν τέτοιες μονομερείς ενέργειες και στην περίπτωση της Βρετανίας να υπάρξει ξεκάθαρη εναντίωση σε αυτές.

«Ανησυχούμε ότι αυτές οι μονομερείς ενέργειες σε αυτή την περίοδο περισυλλογής υπονομεύουν τις προοπτικές για μια λύση στο Κυπριακό που συνάδει με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε. και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου», καταλήγει ο κ. Καραολής στην επιστολή προς τον κ. Γκουτέρες.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ένα σημαντικό ρόλο να παίξει ως εγγυήτρια δύναμη και ως μία από τις πιο ισχυρές και με επιρροή χώρες στον κόσμο», επισημαίνει επιπρόσθετα η αντίστοιχη επιστολή προς τον Μπόρις Τζόνσον.

ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός

>>> Κραυγή απόγνωσης εγκλωβισμένης: Χωρίς ψωμί και γάλα!

One thought on “Επιστολές ΕΚΟ σε γ.γ. ΟΗΕ και Μπόρις για κινήσεις ψευδοκράτους κατά εγκλωβισμένων

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.