15 μωρά έχουν μείνει χωρίς γάλα και πάνες στα κατεχόμενα

Τεράστια προβλήματα για ηλικιωμένους και παιδιά

Χωρίς πάνες και γάλα έχουν μείνει νήπια στα κατεχόμενα μετά την απαγόρευση από τις κατοχικές αρχές της μεταφοράς των τροφίμων αλλά και των υπόλοιπων προϊόντων πρώτης ανάγκης.

Συγκεκριμένα, δεκαπέντε νήπια επηρεάζονται από την απόφαση του κατοχικού καθεστώτος για επιβολή “δασμών”, αφού οι γονείς τους δεν παραλαμβάνουν πλέον γάλα και παιδικές πάνες που αποστέλλονταν μέσω των Ηνωμένων Εθνών, από τις κρατικές αποθήκες.

Την ίδια στιγμή, αξίζει να αναφερθεί ότι αναστέλλεται και η λειτουργία του ολοήμερου σχολείου στο Ριζοκάρπασο, στο οποίο αποστέλλονταν τρόφιμα.

Ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτης Φωτίου, δήλωσε, ύστερα από σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο με τους έξι κοινοτάρχες των χωριών των εγκλωβισμένων, και με τη συμμετοχή λειτουργών του γραφείου του και του Υπουργείου Εξωτερικών, πως “έχουν δημιουργηθεί ήδη τεράστια προβλήματα, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους και τα μικρά παιδιά”.

Κατά τη σύσκεψη συζητήθηκαν εναλλακτικοί τρόποι για αντιμετώπιση  της κατάστασης: “Εξετάζουμε διάφορες εναλλακτικές λύσεις ή προτάσεις, ανέφερε ο κ. Φωτίου, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε συγκεκριμένα μέτρα που θα ληφθούν.

Η  Κυβέρνηση – ανέφερε ο κος Φωτίου- θα στηρίξει τους εγκλωβισμένους σε αυτές τις δύσκολες στιγμές και θα συνεχίσει και σε πολιτικό και σε διπλωματικό επίπεδο να καταγγέλλει αυτή την απαράδεκτη ενέργεια, επισημαίνοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει προβεί και προσωπικά σε διάφορες παρεμβάσεις “και αυτό θα συνεχίσει για να πειστεί η κατοχική δύναμη ότι δεν μπορεί να συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο σε έναν ανθρωπιστικό θέμα”.

Τόνισε, δε, :”Εκείνο που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να υποδείξουμε όλοι στην κατοχική δύναμη ότι αυτό που συμβαίνει είναι απαράδεκτο και η διεθνής κοινότητα είναι η ώρα να πείσει, να πιέσει την κατοχική δύναμη ότι δεν μπορεί και είναι απαράδεκτο, είναι προσβλητικό, είναι προκλητικό να μεταχειριζόμαστε με αυτό τον τρόπο ανθρώπους 85 και 90 χρονών”.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο έργο των κοινοταρχών δηλώνοντας ότι ο ρόλος τους είναι πολύ σημαντικός αυτές τις ώρες, υπενθυμίζοντας ότι:  “δεν υπάρχει περίπτωση η Κυπριακή Δημοκρατία άμεσα ή έμμεσα να πληρώσει δασμούς για αυτές τις προμήθειες που αποστέλλονται στα εγκλωβισμένα χωριά μας”.

Ερωτηθείς για τα μέτρα που θα ληφθούν, ο κ. Φωτίου είπε πως “εξετάζουμε τρόπους στήριξης των εγκλωβισμένων μας και μένω ως εδώ”.

Ανέφερε, δε, πως “η προσπάθεια όλων μας και ιδιαίτερα των κοινοταρχών, αλλά και κάποιων εγκλωβισμένων μας εκεί, που αξίζουν συγχαρητήρια, γιατί έχουν οι ίδιοι αναφέρει ότι είναι στη διάθεσή μας για να βοηθήσουν, είναι όλοι μαζί να βοηθήσουμε και τους ηλικιωμένους και αυτά τα μικρά παιδιά”.

Ο κος Φωτίου αναφέρθηκε και στην πολιτκή διάσταση του όλου θέματος πέραν της ανθρωπιστικής.

`Εκανε λόγο για μια σειρά από ενέργειες των Τούρκων, ιδιαίτερα μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στην Ελβετία, που δημιουργούν νέα τετελεσμένα, υπενθυμίζοντας και το τί είχε εξαγγείλει το κατοχικό καθεστώς σε σχέση με τα Μαρωνίτικα χωριά τονίζοντας ότι είναι μια σειρά από ενέργειες που οι Τούρκοι και η κατοχική δύναμη εφαρμόζουν στη βάση των δικών τους σχεδιασμών.

Δηλώσεις Κοινοταρχών

Ο κοινοτάρχης ενορίας Ανάβρυσης Ριζοκαρπάσου Μιχάλης Μικέλλης, σε δηλώσεις του, ευχαρίστησε τον κ. Φωτίου για τη συνάντηση που είχαν.  Ανέφερε πως εξέτασαν τα προβλήματα που δημιουργούνται “μετά την απόφαση της μη μεταφοράς των τροφίμων στους εγκλωβισμένους και το πώς μπορούν να τα ξεπεράσουν”.

Ερωτηθείς αν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό μετά το 1974, είπε πως είναι η πρώτη φορά. Πρόσθεσε πως το πιο σοβαρό πρόβλημα που δημιουργείται αφορά τους ηλικιωμένους.

Είπε πως έχουν μιλήσει με κάποιους από τους εγκλωβισμένους που ζητούν να συνεχίσουν να μεταφέρονται τα τρόφιμα, ειδικά οι ηλικιωμένοι.

Ανέφερε πως στο Ριζοκάρπασο δημιουργείται και ένα άλλο πρόβλημα, αφού εκεί λειτουργεί ολοήμερο σχολείο. Τα τρόφιμα που χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες του ολοήμερου μεταφέρονται μέσω των Ηνωμένων Εθνών από τις κρατικές αποθήκες και δυστυχώς αυτή τη βδομάδα που θα έλθει δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει το ολοήμερο, οπόταν μένουμε και χωρίς ολοήμερο, ανέφερε. Είπε πως οι μαθητές στο δημοτικό ανέρχονται φέτος στους 13 και στους 17 στο νηπιαγωγείο.

Cypriot fighters 2017

Σημείωσε ακόμη πως υπάρχουν 15 βρέφη στο Ριζοκάρπασο και πρόσθεσε: “Το γάλα και οι παιδικές πάνες μεταφέρονται μέσω των Ηνωμένων Εθνών κάθε Τετάρτη και δεν μεταφέρθηκαν αυτή την εβδομάδα. Θα δημιουργηθεί πρόβλημα. Θα αναγκαστούν οι γονείς τους να βρουν άλλη λύση . Πρέπει να βρεθεί λύση”, επεσήμανε.

Στη σύσκεψη έλαβαν επίσης μέρος εκτός από τον κ. Μικέλλη ο κοινοτάρχης Κορμακίτη Ηλίας Κατσιολούδης, ο κοινοτάρχης Καρπάσιας Χριστάκης Χατζηαντώνης, ο κοινοτάρχης ενορίας Λεκό Ριζοκαρπάσου Αντρέας Χρονίας, ο κοινοτάρχης ενορίας Αγίας Τριάδας Ριζοκαρπάσου Γιαννάκης Παπαπέτρου και ο κοινοτάρχης του χωριού Αγία Τριάδα Γιάννης Χατζηγιάννης.

ΚΥΠΕ

Ερώτηση Θεοχάρους σε Κομισιόν για την στάση του ψευδοκράτους έναντι των εγκλωβισμένων

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.