ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Η αποτυχημένη στρατηγική και η σιωπή του Προεδρικού

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει κατ΄επανάληψην υποδείξει ότι η Τουρκία διατηρεί σήμερα “αλώβητο επεμβατικό δικαίωμα” στην Κύπρο, ανατρέποντας την διαχρονική θέση των Κυβερνήσεων Κύπρου-Ελλάδας.

Συγχώνευση δύο πρόσφατων άρθρων του Κ.Μαυρίδη που στοιχειοθετούν
την παράδοση Αναστασιάδη στις τουρκικές απαιτήσεις για εγγυήσεις….

Η διορατικότητα είναι αρετή στην πολιτική. Στην Κύπρο, υπάρχουν πολιτικοί που δεν αντιλαμβάνονται τα αυτονόητα και ενώ έχουν (εκ του αποτελέσματος) αποτύχει, επιμένουν σε ειρωνείες. Παρά τις υποχωρήσεις (από την εκ περιτροπής προεδρία, τα βέτο μέχρι τον αγωγό μέσω Τουρκίας), παρά την ανατροπή διαχρονικών θέσεων Κύπρου-Ελλάδας, ούτε λύση υπήρξε, ούτε ευθύνες στην Τουρκία. Την επόμενη κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων, ο Γ. Γρ./ΟΗΕ επαίνεσε «την σθεναρή δέσμευση της Τουρκίας για λύση»… Εφόσον η στρατηγική τους απέτυχε, οι ίδιοι έπρεπε να προβληματίζονται για διαμόρφωση νέας.

Η διαχρονική θέση Κύπρου-Ελλάδας υπήρξε σαφής μετά το 1974 και την επανέφερε στο προσκήνιο ο Έλληνας Υπ. Εξ. με το έγγραφο του για το σύστημα εγγυήσεων στην Κύπρο όπου τεκμηριώνονται τα εξής: Το τριμερές σύστημα εγγυήσεων του 1960 πρέπει να καταργηθεί επίσημα διότι αντιτίθεται στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Επί του παρόντος, επειδή στην πράξη υπήρξε συστηματική παραβίασή του με αποκορύφωμα την εισβολή της Τουρκίας το 1974 και τις διατηρούμενες επιπτώσεις της από τη συνεχιζόμενη κατοχή, η Τουρκία απώλεσε τυχόν επεμβατικό/εγγυητικό δικαίωμα («έχει καταργηθεί ντε φάκτο»). Η τουρκική επίκληση του καθεστώτος εγγυήσεων είναι αυθαίρετη και γίνεται μόνο για να δικαιολογηθούν οι παρανομίες του στρατού κατοχής.

Ο Ν. Αναστασιάδης (με στήριξη από Αβ. Νεοφύτου αλλά όχι του Κύπριου Υπ. Εξ.) ανέτρεψε την διαχρονική θέση των Κυβερνήσεων Κύπρου-Ελλάδας και αναγνωρίζει στην Τουρκία ΣΗΜΕΡΑ αλώβητο επεμβατικό δικαίωμα. Παρά την κατάφορη παραβίαση των συμφωνιών του 1960 που η Τουρκία υποχρεούται να τηρεί περιλαμβανομένης της Συνθήκης Εγγυήσεως που η Τουρκία επικαλέστηκε για να εισβάλει το 1974 και έκτοτε διατηρεί κατοχικά στρατεύματα, ο Ν. Αναστασιάδης επιμένει ότι η Τουρκία έχει σήμερα μονομερές επεμβατικό δικαίωμα. Αντιθέτως, ο Έλληνας Υπ. Εξ. επανέφερε στο προσκήνιο την διαχρονική θέση Κύπρου-Ελλάδας: Επειδή η Τουρκία παραβιάζει κατάφορα τις Συνθήκες του 1960, δεν μπορεί να επικαλείται σήμερα δικαιώματα και όχι υποχρεώσεις. Συνεπώς, τυχόν εγγυητικό/επεμβατικό δικαίωμα της Τουρκίας έχει (ντε φάκτο) τερματιστεί από την παραβατική συμπεριφορά της και οι διαπραγματεύσεις γίνονται με σκοπό την επίσημη κατάργηση του όλου συστήματος εγγυήσεων στην Κύπρο.

Την πιο πάνω διαχρονική θέση Κύπρου-Ελλάδας που επανέφερε ο Έλληνας Υπ. Εξ. (ή παραλλαγή της) υιοθετούν τα πλείστα κόμματα (ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ κ.ά.) και ο Κύπριος Υπ. Εξ. Γ. Κασουλίδης. Οι τουρκικές εγγυήσεις (όχι το όλο σύστημα εγγυήσεων) έχουν ντε φάκτο καταργηθεί λόγω της παραβατικής συμπεριφοράς  της Τουρκίας. Δεν μπορεί μια χώρα (η Τουρκία) να διεκδικεί δικαιώματα βάσει Συμφωνίας που ωμά παραβιάζει η ίδια για δεκαετίες. Αυτό αποδέχτηκε ουσιαστικά η διεθνής κοινότητα που συνέχισε μετά το 1974 να αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως το μόνο νόμιμο κράτος στην Κύπρο.  Στον αντίθετο δρόμο κινείται ο Ν. Αναστασιάδης (με Αβ. Νεοφύτου) που επιμένουν ότι η Τουρκία διατηρεί σήμερα επεμβατικό/εγγυητικό δικαίωμα βάσει των Συμφωνιών του 1960. Την άποψη για επεμβατικό δικαίωμα στην Κύπρο προβάλλει τελευταίως έντονα και η Τουρκία, μετά από χρόνια σιωπής.

Στο ερώτημα προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη κατά πόσον συνεχίζει να θεωρεί ότι η Τουρκία έχει σήμερα επεμβατικό/εγγυητικό δικαίωμα στην Κύπρο, επικρατεί σιωπή. Άλλοι προθυμοποιούνται να απαντήσουν, όχι όμως το Προεδρικό. Πάντως, όσοι επιχειρούν να «καλύψουν» τον Ν. Αναστασιάδη βρίσκονται ενάντια στην τεκμηριωμένη διαχρονική θέση Κύπρου-Ελλάδας όπως επανήλθε στο προσκήνιο από τον Έλληνα Υπ. Εξ. και ευθυγραμμίζονται (προφανώς άθελα) με την ατεκμηρίωτη Τουρκική αξίωση. Ξεκαθαρίζουμε την καθοριστική διαφορά: Άλλο να διαπραγματεύεσαι για επίσημη κατάργηση του όλου συστήματος εγγυήσεων -με δεδομένο ότι τυχόν μονομερές επεμβατικό/εγγυητικό δικαίωμα της Τουρκίας έχει καταργηθεί λόγω παραβίασης των Συμφωνιών από την ίδια- και άλλο να ξεκινάς διαπραγμάτευση αναγνωρίζοντας στην Τουρκία σήμερα μονομερές εγγυητικό δικαίωμα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ο κ. Γιούνκερ (Πρόεδρος της Κομισιόν) ξαναχτύπησε επιβεβαιώνοντας όσα έγραφε ο δημοσιογράφος Π. Ξανθούλλης (Ιούλιο 2017) για την στήριξη Αναστασιάδη στην αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας. Ο κ. Γιούνκερ  απαντώντας γραπτώς (3/10/2017 σε μένα) επιβεβαίωσε και δικαιολόγησε το έγγραφο [Οδικός Χάρτης με προσφορά «δώρων»] που παρέδωσε στον Ερντογάν (Μάιο 2017) επειδή «το έγγραφο εξακολουθεί να εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της δήλωσης της 18ης Μαρτίου 2016, στην οποία παραμένει προσηλωμένη η ΕΕ», στο οποίο έγγραφο “η αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης [της Τουρκίας] επικροτείται“. Εν ολίγοις, κατά τον Γιούνκερ, η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας (18 Μαρτίου 2016) –εκδόθηκε με την στήριξη Αναστασιάδη– συνεχίζει να ισχύει σήμερα και για αυτό η ΕΕ είναι προσηλωμένη για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας. Πάντα, με την σύμφωνη γνώμη του Κύπριου Προέδρου.  

*Ο Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D). 

>>> Επείγουσα Ανάγκη Αναθεώρησης των Θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κεφάλαιο της Ασφάλειας

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.