ΤΙ ΑΛΛΟ Θ’ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ! Αφαίρεση… όρχεων από 14χρονο κορίτσι στο Ισραήλ

Σε αφαίρεση όρχεων από 14χρονη προχώρησε ομάδα γιατρών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Hadassah της Ιερουσαλήμ, μετά που το κορίτσι διαγνώστηκε με διαταραχή σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

Αν και η ασθενής νιώθει κορίτσι, το σώμα της είχε αρχίσει να εμφανίζει ανδρικά σεξουαλικά χαρακτηριστικά, αντίστοιχα με ενός έφηβου στην ηλικία της. Πριν λίγους μήνες, οι γονείς του κοριτσιού πρόσεξαν ότι τα ανδρικά χαρακτηριστικά στην κόρη τους άρχισαν να είναι πιο εμφανή, όπως υπερβολική τριχοφυΐα και ανδρική φωνή.

Το κορίτσι παραπέμφθηκε  για περαιτέρω εξετάσεις από τον καθηγητή David Zangen [φωτο], επικεφαλής του Τμήματος Ενδοκρινολογίας και Νεανικού Διαβήτη του Hadassah, αφού υποπτεύθηκε ότι το σύνδρομο της είναι μέρος μιας ευρύτερης ομάδας σπάνιων ασθενειών που ονομάζεται «Διαταραχή Σεξουαλικής Δυσλειτουργίας».

Η διάγνωση σόκαρε το κορίτσι και την οικογένεια της, ιδίως όταν οι γιατροί τους ενημέρωσαν ότι υπήρχαν όρχεις στη κοιλιακή της κοιλότητα, παρά το γεγονός ότι τα εξωτερικά γεννητικά της όργανα ήταν θηλυκά. «Τα αποτελέσματα των εξετάσεων έδειξαν ότι το κορίτσι έχει κόλπο αλλά στο εσωτερικό δεν έχει μήτρα», εξήγησε ο καθηγητής Zangen.

«Γεννήθηκε με όρχεις, οι οποίοι λειτουργούσαν μερικώς από ορμονικής απόψεως, κάτι που είναι πολύ σπάνιο φαινόμενο», είπε. Σημείωσε, ακόμη ότι «από τη μια το κορίτσι έχει γυναικεία ταυτότητα φύλου αλλά από την άλλη έχουμε μια αμφιλεγόμενη ορμονική εικόνα με κρίσιμες επιπτώσεις για το μέλλον. Σε τέτοιες περιπτώσεις, συγκροτείται μια ομάδα από τις πολλές ειδικότητες που έχουμε στο Hadassah, με εξειδίκευση στη διάγνωση, υποστήριξη των ασθενών και χειρισμού προβλημάτων σεξουαλικής ανάπτυξης και ταυτότητας φύλου». 

Η ομάδα, με επικεφαλής τον καθ. Zangen και τον Δρα Guy Hidash [φωτο], κορυφαίο παιδο-ουρολόγο στο Hadassash, περιλάμβανε επίσης ένα ψυχολόγο, ένα γενετιστή και έναν κοινωνικό λειτουργό. Η ομάδα ήταν απαραίτητη ως προς το να γίνει ξεκάθαρη η επιθυμία του κοριτσιού και της οικογένειας αναφορικά με μια πιθανή χειρουργική επέμβαση, η οποία θα καθόριζε ανεπιστρεπτί την ταυτότητα φύλου. «Στην περίπτωση αυτού του κοριτσιού, παρατηρήθηκε έλλειψη ενός ενζύμου που προκαλεί υποανάπτυξη των ανδρικών σεξουαλικών χαρακτηριστικών σε ένα νεογέννητο, τα οποία αυξάνονται κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Στην ομάδα συζητήσαμε την πιθανότητα χειρουργικής επέμβασης, την αναμενόμενη σεξουαλική λειτουργικότητα, τη γονιμότητα και την κοσμοθεωρία του ίδιου του εφήβου», είπε ο καθ. Zangen.

O Δρ. Hidash, που έκανε την επέμβαση αφαίρεσης των όρχεων από τη κοιλιακή κοιλότητα του κοριτσιού, είπε: «Η σωστή προσέγγιση για τον συγκεκριμένο ασθενή ήταν η αφαίρεση των όρχεων, εάν αποφασιστεί ότι το κυρίαρχο φύλο είναι το θηλυκό. Σε αυτό το σύνδρομο, σε 40% των περιπτώσεων, οι όρχεις που βρίσκονται στη κοιλιακή κοιλότητα εξελίσσονται σε καρκινικούς όγκους. Από τη συγκρότηση της ομάδας πριν τρία χρόνια, 18 περιπτώσεις διαταραχής φύλου έχουν αντιμετωπιστεί χειρουργικά και όλες ήταν επιτυχείς», τόνισε ο γιατρός.

Μελλοντικά το κορίτσι θα χρειαστεί ακόμα μια εγχείρηση για να διαμορφώσει την ανατομική δομή του σώματος της.

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah (www.hadassah-med.com) των Ιεροσολύμων είναι ένα από τα σημαντικότερα νοσοκομειακά κέντρα αλλά και κέντρα ιατρικής έρευνας, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Παρέχει περίθαλψη και θεραπεία σε περισσότερο από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, από όλο τον κόσμο, κάθε χρόνο. Μεγάλος αριθμός ασθενών από την Κύπρο και την Ελλάδα επισκέπτονται το Hadassah για διάγνωση ή για θεραπείες, πολλές από τις οποίες προσφέρονται αποκλειστικά από το νοσοκομείο αυτό.

Ο ιατρικός οργανισμός iMER (www.imer.biz) είναι το διεθνές γραφείο ασθενών του Νοσοκομείου Hadassah. Δραστηριοποιείται στην Κύπρο, Αυστρία, Γερμανία, Ισραήλ, Ρωσία, Ουκρανία, Αζερμπαϊτζάν και Γεωργία, και σε συνεργασία με το Hadassah, προσφέρει υπηρεσίες αξιολόγησης της κατάστασης ενός ασθενούς, ετοιμασίας ιατρικού πλάνου και παραπομπής στο ανάλογο τμήμα του Hadassah.

>>> Ιερά Σύνοδος: Αποσύρετε το ν/σ για την αλλαγή φύλου και ασχοληθείτε με τα σοβαρά προβλήματα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.