Παρούσα ξανά στην πορεία για τη Μόρφου η βουλευτής Τερέζα Βίλιερς

“Άν μου ζητήσετε να σας πω αν είμαι αισιόδοξος για τη λύση του Κυπριακού, θα απαντούσα χωρίς σισταγμό ότι μετά από αυτές τις εξελίξεις, είμαι πολύ απαισιόδοξος” ανέφερε ο δήμαρχος Μόρφου Βίκτωρας Χατζηαβραάμ και πρόσθεσε ότι “η τουρκική αδιαλλαξία δεν έχει καμφθεί μέχρι σήμερα”. 

Παρούσα στην αντικατοχική πορεία για τη Μόρφου στον Αστρομερίτη ήταν η βουλευτής βορείου Λονδίνου του Συντηρητικού Κόμματος Τερέζα Βίλιερς. 

Η φίλη της Κύπρου βουλευτής της περιφέρειας Chipping Barnet πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, προσκεκλημένη του κατεχόμενου δήμου και του δημάρχου Βίκτωρα Χατζηαβραάμ.

London’s Chipping Barnet MP, Theresa Villiers, attended this year’s Morphou Rally in Astromeritis on Sunday. In a two day visit to Cyprus, Ms Villiers was the guest of the exiled Municipality of Morphou and its Mayor, Victor Hadjiavraam. She took part in a number of engagements including crossing the green line to visit Morphou and St Mamas Cathedral, and a bilateral meeting at the Presidential Palace with Government spokesman, Nikos Christodoulides [photo].

Κατά την παραμονή της στο νησί μεταξύ άλλων συμμετείχε στην επίσκεψη στη Μόρφου και στο ναό του Αγίου Μάμα, ενώ είχε και συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη.

Η κα Βίλιερς ήταν και εκ των ομιλητών στην εκδήλωση για τη Μόρφου.

Ήταν το μοναδικό μέλος του βρετανικού κοινοβουλίου που συμμετείχε φέτος στις εκδηλώσεις, ωστόσο ήταν επικεφαλής αντιπροσωπείας της οργάνωσης του Συντηρητικού Κόμματος από το δήμο του Μπάρνετ, στον οποίο υπάγεται η περιφέρειά της. Η κα Βίλιερς και ο Δήμαρχος του Μπάρνετ Μπράιαν Σάλινγκερ ήταν μεταξύ αυτών που κατέθεσαν στεφάνι στη μνήμη των πεσόντων της εισβολής.

Μιλώντας στο τέλος της πορείας η κα Βίλιερς υπενθύμισε ότι οι δήμοι Μόρφου και Μπάρνετ είναι αδελφοποιημένοι και χαρακτήρισε «μεγάλη τραγωδία» το γεγονός ότι χιλιάδες κάτοικοι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους κατά την εισβολή του 1974.

«Ήρθα στην Κύπρο αυτό το Σαββατοκύριακο με Συντηρητικούς συναδέλφους από το Μπάρνετ για να δείξουμε την υποστήριξή μας στους εκτοπισμένους κατοίκους της Μόρφου που ακόμα δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους περισσότερο από 40 χρόνια αφότου τα εγκατέλειψαν», σημείωσε η κα Βίλιερς.

Events for the Morphou Rally started with church service and prayers for the Missing. Speeches then took place at the Astromeritis Cultural Centre. After that, wreaths were laid at the war memorial which is just a few yards from the green line on the road leading to Morphou. Ms Villiers and the Mayor of Barnet both laid wreaths [photo 2016], along with representatives of the many different delegations attending from various towns and cities in Europe.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δικές της προσπάθειες για υπεράσπιση και προβολή των δικαίων της Κύπρου: «Για πάνω από 18 χρόνια υποστηρίζω τον κυπριακό σκοπό και εργάζομαι για μία ελεύθερη και ενωμένη Κύπρο. Έχω παραστεί στην πορεία για τη Μόρφου πολλές φορές και πιστεύω ότι λίγοι άλλοι βουλευτές μπορούν να δηλώνουν το ίδιο δεσμευμένοι με μένα σε αυτό το ζήτημα.

»Χρειαζόμαστε μία λύση στην Κύπρο που θα προκύψει από διαπραγμάτευση, η οποία θα μπορέσει να επανενώσει το νησί και θα επιτρέψει σε όλους τους Κύπριους να ζήσουν μαζί ξανά, όπως και θα επιτρέψει στους κατοίκους της Μόρφου να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Μεγάλες ελπίδες εναποτέθηκαν στον πρόσφατο γύρο συνομιλιών. Προκαλεί τεράστια απογοήτευση και θλίψη το ότι η διαδικασία του Κραν Μοντάνα έληξε χωρίς συμφωνία.

»Στην ομιλία μου στην πορεία εξέφρασα την ισχυρή υποστήριξη στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Σημειώθηκε πραγματική πρόοδος επί μίας σειράς πολύ σημαντικών θεμάτων. Αυτό δεν πρέπει να χαραμιστεί. Γνωρίζω ότι οι Συντηρητικοί συνάδελφοί μου στη βρετανική κυβέρνηση υποστήριξαν τις διαπραγματεύσεις και θα τους καλέσω να μιλήσουν στην Τουρκία για να υποστηρίξουν την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο». 

ΚΥΠΕ/ΑΘ. ΓΚΑΒΟΣ

>>> Οι Μορφίτες πραγματοποίησαν την 37η αντικατοχική πορεία για επιστροφή

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.