Σκληρή κριτική Θεοχάρους σε έκθεση γ.γ. ΟΗΕ και πρόεδρο Αναστασιάδη για Κυπριακό

“Η έκθεση του Γενικού Γραμματέα για την αποστολή των καλών υπηρεσιών του στο Κυπριακό αποτελεί τρανή απόδειξη της αποτυχίας της πολιτικής του Προέδρου Αναστασιάδη και των συγκυβερνώντων Συναγερμού – ΑΚΕΛ στο Κυπριακό την τελευταία 10ετία”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλληλεγγύη. 

“Καταγράφει τις εξελίξεις από τις 15 Μαΐου 2015 έως τις 11 Αυγούστου 2017, μεγάλο μέρος της καλύπτει τη διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα.

Καλούμε τους πολίτες να μελετήσουν το κείμενο και να βγάλουν οι ίδιοι τα δικά τους συμπεράσματα.

Σε ότι αφορά τα δικά μας συμπεράσματα σημειώνουμε τα εξής:

  • Όλες οι υποχωρήσεις Αναστασιάδη έγιναν κεκτημένο της διαδικασίας και θα αποτελέσουν σημείο έναρξης της νέας διαπραγμάτευσης. 
  • Σκοπός δεν είναι πλέον μια ολοκληρωμένη συμφωνία στο Κυπριακό αλλά μια «στρατηγική συμφωνία» για την επίτευξη της οποίας απομένει η απαραίτητη πολιτική βούληση. 
  • Δεν επιρρίπτει ευθύνες στην Τουρκία, εξάρει το ρόλο των εγγυητριών δυνάμεων και αφήνει αιχμές για τις δύο πλευρές (ε/κ-τ/κ) ότι δεν επέδειξαν την απαραίτητη πολιτική βούληση για λύση. 
  • Δεν κάνει καμία αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία. Στο προσχέδιο υπήρχε μια αναφορά του ΓΓ σε «Βουλή της Κυπριακής Δημοκρατίας» σχετικά με το ενωτικό δημοψήφισμα, η οποία στο τελικό κείμενο απαλείφθηκε και αυτή.
  • «Σφραγίζει» τις πενταμερείς διασκέψεις με απούσα την Κυπριακή Δημοκρατία ως πεδίο διαπραγματεύσεων στο μέλλον. 
  • Μιλά για νέα συστήματα ασφάλειας και εφαρμογής της λύσης και ρόλο των εγγυητριών δυνάμεων δίνοντας τους ρόλο εσαεί στο μόρφωμα που θα δημιουργηθεί. 

Πρόκειται για κείμενο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ το οποίο διαψεύδει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις ερμηνείες που δίδει για την παρούσα φάση του Κυπριακού, με αποκλειστικό στόχο να ξεγελάσει και πάλι τους πολίτες πριν την κάλπη. 

Επαναλαμβάνουμε την παρότρυνση μας προς τους πολίτες να μελετήσουν την Έκθεση Γκουτέρες, την οποία αναρτήσαμε ήδη αυτούσια στην ιστοσελίδα μας”, καταλήγει.

ΚΥΠΕ

Συμφωνία σε στρατηγικό επίπεδο στα βασικά ζητήματα του Κυπριακού, εισηγείται ο Γκουτέρες

One thought on “Σκληρή κριτική Θεοχάρους σε έκθεση γ.γ. ΟΗΕ και πρόεδρο Αναστασιάδη για Κυπριακό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.