Συμφωνία σε στρατηγικό επίπεδο στα βασικά ζητήματα του Κυπριακού, εισηγείται ο Γκουτέρες

ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ…

«Στο μέλλον θα πρέπει να αναζητηθεί συμφωνία σε στρατηγικό επίπεδο για τα βασικά εκκρεμή ζητήματα (του Κυπριακού), τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση για τη συνολική διευθέτηση», συστήνει ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και προτείνει «να εκπονηθούν λεπτομέρειες σε τεχνικό επίπεδο» μετά τη σύναψη μιας στρατηγικής συμφωνίας. 

Στην έκθεσή του για το Κυπριακό [έργο του Eide], η οποία κυκλοφόρησε απόψε ως επίσημο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών, ο γενικός γραμματέας αναφέρει ότι «μια έγκαιρη συμφωνία σε στρατηγικό επίπεδο θα παρείχε άμεσα σε κάθε πλευρά την απαραίτητη διαβεβαίωση ότι η συνολική διευθέτηση θα περιελάμβανε εκείνα τα στοιχεία που έχουν καίρια σημασία για κάθε κοινότητα, και έτσι θα πρόσφερε την ώθηση για την ολοκλήρωση των υπόλοιπων τεχνικών λεπτομερειών».

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, εκφράζει την πεποίθηση ότι στο Κραν Μοντανά χάθηκε μία ιστορική ευκαιρία για το Κυπριακό. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει πρακτικά η ουσία μιας συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος: «Τα μέρη έφτασαν κοντά στο να καταλήξουν σε στρατηγική κατανόηση όσον αφορά την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, καθώς και σε όλα τα υπόλοιπα εκκρεμή βασικά στοιχεία μιας συνολικής διευθέτησης. Συνεπώς, πιστεύω ακράδαντα ότι στο Κραν Μοντανά χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία», σημειώνεται στην έκθεση.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ τονίζει τη σημασία της ύπαρξης πολιτικής βούλησης, θάρρους, αποφασιστικότητας και εμπιστοσύνης, για να μπορέσουν να φτάσουν οι πλευρές σε συμφωνία.

Στην έκθεσή του ο γ.γ. του ΟΗΕ επαναβεβαιώνει την ετοιμότητα των Ηνωμένων Εθνών να βοηθήσουν τις πλευρές, «όταν αποφασίσουν από κοινού σε μια διαδικασία με την αναγκαία πολιτική βούληση, για να ολοκληρώσουν τη στρατηγική συμφωνία, που ξεκίνησε στο Κραν Μοντανά». 

Επίσης, σημειώνει την ανάγκη της εφαρμογής Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ιδίως τώρα που υπάρχει πολιτική αβεβαιότητα στη διαδικασία. 

Ο γ.γ. εκφράζει την εκτίμηση, ότι στο πλαίσιο μιας ανανεωμένης διαδικασίας και για να επιτευχθεί επιτυχής συνολική διευθέτηση σε ταυτόχρονα δημοψηφίσματα, «τα μέρη θα πρέπει να μην χάσουν χρόνο για την εμπλοκή της κοινής γνώμης και να οικοδομήσουν από κοινού την υποστήριξη για ένα ενοποιημένο μέλλον».

ΑΠΕ-ΜΠΕ Α. Βικέτου

One thought on “Συμφωνία σε στρατηγικό επίπεδο στα βασικά ζητήματα του Κυπριακού, εισηγείται ο Γκουτέρες

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.