Την Γ΄ Βιέννη ποιος τη θυμάται;

Στη Νέα Υόρκη είχαμε μια ακόμη πράξη του blame game, που συνεχίζεται μετά τη λήξη των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντάνα. Ο Μουσταφά Ακιντζί ανήγαγε σε μείζον ζήτημα την «απομόνωση των Τουρκοκυπρίων», αφήνοντας να αιωρείται πάντα η απειλή για το επόμενο βήμα που έχει να κάνει με το στάτους της λεγόμενης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Προσάρτηση στην Τουρκία ή αναβίωση της προσπάθειας αναγνώρισης. 

Οι πολιτικοί μας ηγέτες πάντως έχουν άλλη δουλειά από του να απαντήσουν στον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

Αναλώνονται σε αλληλοκατηγορίες για ό,τι έγινε στο Κραν Μοντάνα. Η απομόνωση είναι ένα κεφάλαιο που ανοίγει και κλείνει κάθε φορά που υπάρχουν εξελίξεις ή παγώνουν οι διαδικασίες στο Κυπριακό. Η τουρκική πλευρά καταφέρνει από θύτης να παρουσιάζεται θύμα, κι η ελληνοκυπριακή πλευρά αδυνατεί να αναδείξει διαχρονικά ότι η τουρκική πλευρά ποτέ δεν υλοποίησε συμφωνίες στις οποίες έβαλε την υπογραφή της. Για παράδειγμα τη συμφωνία της Γ’ Βιέννης, που παραβιάζει κατάφωρα με την επιβολή φόρων στην ανθρωπιστική βοήθεια προς τους εγκλωβισμένους. Η συμφωνία συνομολογήθηκε για να καλύψει την ανάγκη παραμονής των εγκλωβισμένων σε χωριά της Καρπασίας και στη γη τους. Η Τουρκία δεν τίμησε την υπογραφή της αλλά οι πολιτικοί μας ταγοί είναι απασχολημένοι να αλληλοκατηγορούνται για να απαντήσουν στις κατοχικές αρχές.

Στους Τουρκοκύπριους δόθηκε το δικαίωμα απόκτησης ταυτότητας και διαβατηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας και μπορούν να ταξιδεύουν όπου θέλουν. Η Τουρκία δεν είναι η μόνη πύλη τους προς τον υπόλοιπο κόσμο. Μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων μια σειρά από μέτρα ανακοινώθηκαν από την τότε Κυβέρνηση, όπως η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η δωρέαν φοίτηση σε ξενόγλωσσα σχολεία –το κράτος καλύπτει τα δίδακτρα στα ιδιωτικά σχολεία– η παροχή συντάξεων προς όσους Τουρκοκύπριους εργαζομένους είχαν καταβάλει εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. 

Ακόμη και οι κυβερνώντες απέτυχαν να αναδείξουν τι αυτό το κράτος έχει παραχωρήσει στους Τουρκοκύπριους αφήνοντας την τουρκική προπαγάνδα να κάνει ρεσιτάλ, να δημιουργήσει εντυπώσεις και να εδραιώνει τη θέση ότι οι θύτες είναι θύματα… Θύματα ενός κράτους που τους κρατά φυλακισμένους σε μια ανοιχτή φυλακή, τη βόρεια Κύπρο. Από το κάδρο μονίμως απουσιάζει η Τουρκία, η κατοχική δύναμη, που προκαλεί τα προβλήματα όχι μόνο στους Ελληνοκύπριους αλλά και στους Τουρκοκύπριους.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι το κατοχικό καθεστώς που τα καταπατεί και όχι το κυπριακό κράτος. Η απαγόρευση το τελευταίο διάστημα της τέλεσης λειτουργίας σε μια σειρά από εκκλησίες στις κατεχόμενες περιοχές λέει πολλά. Και ασφαλώς δεν μπορεί να εξαντληθεί σε κάποιες ανακοινώσεις διαμαρτυρίας των επηρεαζομένων Ελληνοκυπρίων. Θα πρέπει να αναδειχθούν όχι απλώς εντός Κύπρου αλλά και εκτός όπου οι Τούρκοι ξετυλίγουν τους σχεδιασμούς τους.

Υ.Γ.: Μετά την ατάκα του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου ότι «ο Θεός δεν σώζει κανένα δωρεάν!!!», ποια αξία έχουν οι ατάκες των Κυπρίων πολιτικών. Στη συνέντευξή του στην τηλεόραση του Άλφα είπε πολλά ο Αρχιεπίσκοπος που θα μείνουν στην ιστορία τούτου του δύσμοιρου τόπου. Απέδειξε ότι κανένας δεν μπορεί να τον συναγωνιστεί… Οι πολιτικοί μας άλλωστε ασχολούνται με πιο πεζά θέματα. Τα πνευματικά τα αφήσουν στους ειδήμονες.

Ανδρούλα Ταραμουντά  

>>> ‘Tax’ on humanitarian aid to ‘enclaved’ Cypriots an inhumane breach of Geneva convention, says Lobby for Cyprus

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.