Άρχισε η διαπραγμάτευση για τα δικαιώματα κατοίκων στις Βάσεις – και όχι για την παρουσία των Βάσεων – μετά το Brexit

Επίσημη πρώτη η Τετάρτη των ουσιαστικών διμερών διαπραγματεύσεων Λευκωσίας Λονδίνου, με αντικείμενο το καθεστώς των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο μετά το Brexit.

Με την προσδοκία να εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη ή τουλάχιστον να περιοριστούν οι συνέπειες από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εισήλθε στη διμερή διαπραγμάτευση με το Λονδίνο η Λευκωσία. Η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα από τις 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία έλαβε έγκριση από τις Βρυξέλλες για διμερή διαπραγμάτευση με το Ηνωμένο Βασίλειο σε ότι αφορά το Brexit.

Πρωταρχικός στόχος η διασφάλιση των ιδίων δικαιωμάτων που είχαν οι Κύπριοι υπήκοοι οι οποίοι διαμένουν εντός του εδάφους το οποίο ελέγχεται από τις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο με το κεκτημένο το οποίο ίσχυε μέχρι σήμερα.

Η διασφάλιση, διέπεται από το Πρωτόκολλο 3 που συνόδευε την Συνθήκη Προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα νέα δεδομένα τα οποία έχουν διαμορφωθεί τα οποία η Λευκωσία καλείται να διαχειριστεί αφορούν τις Βάσεις σε Ακρωτήρι και Δεκέλεια, τις εγκαταστάσεις της ΡΑΦ και του υπερσύγχρονου ραντάρ στο Τρόοδος, οι οποίες θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικές για την εξυπηρέτηση των γεωστρατηγικών συμφερόντων του Λονδίνου στην περιοχή.

Επικεφαλής των διαπραγματεύσεων από κυπριακής πλευράς θα είναι ο πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ, ενώ οι αυτές θα γίνονται σε διαβούλευση με την ομάδα του Ευρωπαίου Διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ.

Όταν υπάρξει κατάληξη, η συμφωνία για τις βρετανικές βάσεις θα ενσωματωθεί στην Συνθήκη Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από τους κόλπους της ένωσης.

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες ο πέμπτος γύρος διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Μάριος Αδάμου

One thought on “Άρχισε η διαπραγμάτευση για τα δικαιώματα κατοίκων στις Βάσεις – και όχι για την παρουσία των Βάσεων – μετά το Brexit

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.