«Μοντέλο» Μονακό ή Γιβραλτάρ θέλουν για το ψευδοκράτος

Ίσως ως Μονακό, ίσως ως Γιβραλτάρ, το ψευδοκράτος θα πάρει τη θέση του στην διεθνή πολιτική ορολογία με το δικό του μοντέλο, για το οποίο διαβουλεύεται με την «μητέρα πατρίδα» Τουρκία, δήλωσε ο «υπουργός οικονομίας και ενέργειας», Σουνάτ Ατούν, λέγοντας πως δεν πρόκειται να περιμένουν αιώνια όμηροι των διαπραγματεύσεων και μη αναγνωρισμένοι. «Εμείς πλέον αρχίσαμε να το συζητούμε αυτό (το νέο μοντέλο) στην εσωτερική μας πολιτική».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του παράνομου Μπαϊράκ, ο κ. Ατούν μιλούσε στην σύνοδο Ενέργειας στην Αντάλεια Τουρκίας όπου ανέφερε πως εδώ και 40 χρόνια το ψευδοκράτος με τη στήριξη της Τουρκίας στέκεται στα δικά του πόδια και χάρη στην μακροοικονομική και οικονομική πολιτική μαζί με την Τουρκία, έχει πλέον τα δικά του έσοδα.

Ο Σουνάτ Ατούν σημείωσε ότι τα τελευταία 8 χρόνια τριπλασιάστηκε ο αριθμός των τουριστών που επισκέπτονται το ψευδοκράτος, οκταπλασιάστηκε ο αριθμός των επιβατών, τετραπλασιάστηκαν οι εξαγωγές και τα έσοδα από την τριτοβάθμια εκπαίδευση στο «εθνικό εισόδημα» τριπλασιάστηκαν.

Ο «υπουργός ενέργειας» έκανε λόγο σε τρία σημαντικά ενεργειακά έργα που διαχειρίζονται με την Τουρκία για τα δύο εκ των οποίων ενδιαφέρεται προσωπικά ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν. Ως πρώτο ανέφερε το έργο μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα «που τα εύφορα νερά της Ανατολίας έδωσε ζωή στα ξηρά εδάφη της ΤΔΒΚ. Να έχουν ό,τι επιθυμούν (από τον Θεό) αυτοί που πραγματοποίησαν αυτό το έργο».

Τον περασμένο χρόνο, συνέχισε, υπέγραψαν συμφωνία με την Τουρκία και για το έργο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Τουρκία και φέτος θα ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες γι’ αυτό.

Ως τρίτο σημείο συνεργασίας ψευδοκράτους-Τουρκίας, ο Σουνάτ Ατούν ανέφερε την συνεργασία για τις έρευνες φυσικού αερίου και πετρελαίου στη θάλασσα.  Παρ’ όλες τις εκκλήσεις τους προς την ε/κ διοίκηση – όπως αποκάλεσε την κυβέρνηση της Δημοκρατίας – δεν ήρθε καμία απάντηση, ανέφερε ο Ατούν, σημειώνοντας ότι το 2011 υπέγραψαν μια συμφωνία διάρκειας 30 ετών με την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου ΤΡΑΟ που αφορά την έρευνα για εντοπισμό φυσικού αερίου ή πετρελαίου, την διεξαγωγή γεωτρήσεων και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που θα ανευρεθούν και για τους Τ/κ και για την Τουρκία.

Αυτά τα τρία έργα, ανέφερε ο «υπουργός ενέργειας», έχουν τη δική τους σημασία ως συμφωνίες συνεργασίας ωστόσο «αναπτύσσουμε ένα πιο σφαιρικό όραμα γι’ αυτά». Με τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας, συνέχισε, αντιμετωπίζουν αυτά τα τρία έργα ως κάτι σφαιρικό, παγκοσμιοποιημένο, επειδή -όπως είπε- το ψευδοκράτος θα συνεχίσει να υπάρχει σαν οντότητα και θεωρεί αυτά τα έργα ως στοιχεία ειρήνης για να φτάσουμε σε μια μόνιμη λύση μεταξύ «της νότιας και της βόρειας Κύπρου».

Ναμί: Μη μιλάτε για Γιβραλτάρ, οι Τ/κ δεν είναι μειονότητα

«Μη μιλάτε πλέον για Μονακό, Γιβραλτάρ και προσάρτηση. Οι Τ/κ δεν είναι μειονότητα ή κατώτερης βούλησης, είναι ίσοι ιδιοκτήτες της Κύπρου. Σε αυτό ας ενωθούμε! (να συμφωνήσουμε)» ήταν το μήνυμα του Τ/κ διαπραγματευτή, Οζντίλ Ναμί στα τούρκικα στο τουίτερ. 

Το τούιτ του Οζντίλ Ναμί ήρθε λίγο μετά τις δηλώσεις του «υπουργού ενέργειας και οικονομίας», Σουνάτ Ατούν περί μοντέλου Μονακό και Γιβραλτάρ. Πριν από αυτό ο τ/κ διαπραγματευτής έγραψε και πάλι στα τούρκικα μια σειρά ερωτημάτων μεταξύ των οποίων πώς επιβάρυνε η «απομόνωση», πώς έφθασαν στο να μην μπορούν να παίξουν ούτε ένα φιλικό παιχνίδι, πώς έγινε η Κυπριακή Δημοκρατία μονομερώς – όπως αναφέρει – μέλος της ΕΕ.

Μηνύματα όμως με διαφορετικούς αποδέκτες, έστειλε ο Οζντίλ Ναμί και στο λογαριασμό του στα αγγλικά στο τουίτερ όπου παραπέμποντας στη φράση στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ «ακόμα και όταν όλα τα απαραίτητα στοιχεία (για τη λύση) ήταν στη θέση τους, όπως φάνηκε να ήταν στο Κραν Μοντανά…» για να συμπληρώσει ο Ναμί πως «δηλαδή η συμφωνία ήταν στο τραπέζι».

Στο δεύτερο του μήνυμα στα αγγλικά ο Τ/κ διαπραγματευτής αναφέρει ότι «κοιτάζοντας μπροστά χρειαζόμαστε γέφυρες και όχι τοίχους μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο. Η ΕΕ είναι το ισχυρότερο κοινό όραμά μας. Ας το χρησιμοποιήσουμε θετικά».

ΚΥΠΕ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.