Απόφαση για ανέγερση μνημείου στην Λεμεσό για τον Αρχηγό της ΕΟΚΑ Γρίβα-Διγενή

Πήρε τελικά την απόφαση το δημοτικό συμβούλιο Λεμεσού και άναψε πράσινο για την ανέγερση μνημείου προς τιμή του αρχηγού της ΕΟΚΑ 1955-59 στρατηγού Γεωργίου Γρίβα Διγενή.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας (ΔΗΣΥ, Αλληλεγγύη και ΕΛΑΜ) των μελών του δημοτικού συμβουλίου αποφασίστηκε να δοθεί τελικά η άδεια για την ανέγερση του μνημείου το οποίο θα είναι στο χώρο όπου είναι και ο τάφος του στρατιωτικού αρχηγού της ΕΟΚΑ. Εναντίον τάχθηκαν ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Συμμαχία Πολιτών.

Το συγκεκριμένο θέμα βρισκόταν στην ατζέντα του δήμου Λεμεσού για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν προχωρούσε λόγω αντίθεσης του προηγούμενου δήμαρχου. Τελευταία απόπειρα για να εγκριθεί η ανέγερση μνημείου είχε γίνει τον περασμένο Μάρτη πλην όμως κόλλησε στην Πολεοδομική Επιτροπή του δήμου Λεμεσού.

Το θέμα είχε φτάσει μέχρι και το Ανώτατο Δικαστήριο το οποίο είχε απορρίψει προσφυγή του τέως δημάρχου Ανδρέα Χρήστου. Όπως είχε δημοσιευθεί τον περασμένο Μάρτιο όταν επιχειρήθηκε να ληφθεί απόφαση η δικαιολογία της πλειοψηφίας των μελών του δημοτικού συμβουλίου ήταν πως δεν ήθελαν να προκαλέσουν νέα προβλήματα στις συνομιλίες.

Είχε προηγηθεί η απόφαση της Βουλής για το Ενωτικό Δημοψήφισμα που ως γνωστό επικαλέστηκε ο Μουσταφά Ακιντζί για να αποχωρήσει από τις συνομιλίες. Κάποια κόμματα είχαν υποστηρίξει πως εάν λαμβανόταν απόφαση για το μνημείο του Γρίβα προκαλούσε αναταράξεις στην προσπάθεια που καταβάλλονταν εκείνη την περίοδο για επανέναρξη των συνομιλιών.

Ανδρέας Πιμπίσιης “Φ”

2 thoughts on “Απόφαση για ανέγερση μνημείου στην Λεμεσό για τον Αρχηγό της ΕΟΚΑ Γρίβα-Διγενή

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.