Ο… συμπρόεδρος του Αναστασιάδη, εφέντης Μουσταφά Ακιντζί, θέλει λόγο στο διάλογο με Βάσεις!!!

Στα κατεχόμενα, η ανυπαρξία εξελίξεων στο Κυπριακό τούς οδηγεί να γεννούν διάφορες ιδέες, όπως η χθεσινή τους απαίτηση να έχουν λόγο και ρόλο στις διαβουλεύσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για το καθεστώς των Βάσεων μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επικαλούνται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων που εργάζονται στις Βάσεις, οι οποίοι θα πρέπει να τονιστεί ότι βρίσκονται εκεί ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Ο Μουσταφά Ακιντζί έστειλε χθες μήνυμα μέσω του εκπροσώπου του ζητώντας ίση μεταχείριση στο θέμα των Βάσεων. Ο Μπαρίς Μπουρτζιού υποστήριξε πως εάν υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή σχετικά με τις κυρίαρχες Βρετανικές Βάσεις, μετά την έξοδο από την ΕΕ, αυτό μπορεί να γίνει με τη συμμετοχή και της τ/κ πλευράς.

Ο εκπρόσωπος του Μ.  Ακιντζί αναφέρθηκε στο 3ο επιπρόσθετο πρωτόκολλο της συμφωνίας προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ το 2003 με το οποίο (πρωτόκολλο) δεν παραβιάζεται η συμφωνία εγκαθίδρυσης (της ΚΔ) το 1960, η οποία ήταν προς την κατεύθυνση της εφαρμογής της διακήρυξης της τoυρκοκυπριακής  πλευράς στις 19 Φεβρουαρίου 1959. Για το καθεστώς των Τ/κ που ζουν ή εργάζονται στις Βάσεις, ανέφερε ο κ. Μπουρτζιού, πρέπει και με βάση το διεθνές δίκαιο να συζητηθεί τυχόν αλλαγή με την τ/κ πλευρά. Ανέφερε πως το ζήτημα αλλά και προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τουρκοκύπριοι που ζουν ή εργάζονται στις Βάσεις συζήτησε με αντιπροσωπεία τους στις 15 Σεπτεμβρίου ο Μουσταφά Ακιντζί.

Το κατοχικό καθεστώς διεμήνυσε ότι αναμένει «από το Ηνωμένο Βασίλειο να διατηρήσει τις «ευαίσθητες ισορροπίες» μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί σε θέματα που επηρεάζουν απευθείας τα δικαιώματα των Τ/κ που ζουν ή εργάζονται στις Βρετανικές Βάσεις και εκφράζει την ετοιμότητα της τ/κ πλευράς να συζητήσει το θέμα με τους Βρετανούς αρμοδίους όταν έρθει ο καιρός».

Παράπονα από Οζγκιουργκιούν 

Αφού τοποθετήθηκε το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας επί της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, αποφάσισε και ο «πρωθυπουργός» Οζγκιουργκιούν να πάρει θέση. Όπως και η Άγκυρα, έτσι και ο επικεφαλής της ψευδοκυβέρνησης των κατεχομένων, δήλωσε ότι «προσπάθεια στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την εξισορρόπηση της άδικης και αρνητικής στάσης της ε/κ πλευράς με την ειλικρινή και γενναιόδωρη στάση της τουρκικής πλευράς είναι απαράδεκτη».

Η ανακοίνωση του «πρωθυπουργικού γραφείου» ήρθε μετά και από την τοποθέτηση Ακιντζί και Ερτουγρούλογλου και εμφανώς κινείται πολύ κοντά στο λεκτικό της τοποθέτησης του τουρκικού ΥΠΕΞ. Ανέφερε ότι η έκθεση αυτή του ΓΓ του ΟΗΕ για την κατάρρευση της διαδικασίας διαπραγματεύσεων δεν διαφέρει από τις προηγούμενες εκθέσεις του ΟΗΕ. Είπε ακόμα ότι εξεπλάγησαν γιατί είδαν πως «η έκθεση παραβλέπει τις πραγματικότητες». Κάνει επίσης λόγο σε νέες καιροσκοπικές τακτικές της ελληνικής και ε/κ πλευράς καθημερινά και επικρίνεται το ότι στην έκθεση δεν γίνεται αναφορά στην απόρριψη εκ μέρους της ε/κ πλευράς της εκ περιτροπής προεδρίας, παρά το γεγονός ότι είχε συμφωνήσει νωρίτερα, και στην επιμονή της σε μηδενικά στρατεύματα και μηδενικές εγγυήσεις, που είναι απαράδεκτη.

Στο προσκήνιο και πάλι οι πρόωρες 

Τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης προκάλεσε η δήλωση του «πρωθυπουργού» και προέδρου του ΚΕΕ, Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, «άντε, έλα να πάμε σε πρόωρες εκλογές». Ο Οζγκιουργκιούν, μιλώντας στη δεξίωση του ΚΕΕ για τα 42 χρόνια από την ίδρυσή του, σχολίασε τις επικρίσεις του ΡΤΚ και το αίτημα για «πρόωρες εκλογές». «Θέλει θάρρος να τα ψάλλεις στο ΚΕΕ με τις 12.000 μέλη. Απευθύνω έκκληση από αυτή την αίθουσα, ας πάμε σε πρόωρες εκλογές».

Μέσω του λογαριασμού του σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης ο Τουφάν Ερχιουρμάν, πρόεδρος του ΡΤΚ, υπενθύμισε στον Οζγκιουργκιούν ότι ενώ είχε καλέσει την αντιπολίτευση να φέρει πρόταση για «πρόωρες εκλογές» στη «βουλή» και να την υπογράψει, όταν αυτό έγινε ο πρόεδρος του ΚΕΕ και «πρωθυπουργός» δεν υπέγραψε. «(Γι’ αυτό) Δυσκολεύομαι πολύ να πάρω στα σοβαρά τον Οζγκιουργκιούν». Ζήτησε δε η μεταρρύθμιση του «εκλογικού νόμου» να περάσει το συντομότερο από τη «βουλή» και να ορισθεί η συντομότερη δυνατή ημερομηνία για «πρόωρες εκλογές». Δήλωσε παρ’ αυτά ετοιμότητα, το ΡΤΚ, ανεξαρτήτως της «νομοθεσίας» να υποβάλλει και πάλι στη «βουλή» πρόταση για πρόωρες και να την υπογράψει ακόμα και εάν για ακόμη μια φορά ο Οζγκιουργκιούν δεν την υπογράψει.

Ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού, Κουντρέτ Οζερσάι, απηύθυνε έκκληση στα «κοινοβουλευτικά» κόμματα και τους «βουλευτές» που εδώ και 6 μήνες αναφέρονται σε «πρόωρες εκλογές» να σταματήσουν τα παραμύθια και τη Δευτέρα να υποβάλουν πρόταση στη «βουλή» για «πρόωρες εκλογές». Σε αυτές τις εκλογές, είπε, θα «κουνηθεί συθέμελα το σύστημα» και θα σβηστεί από τον πολιτικό χάρτη όχι μόνο αυτή η «κυβέρνηση» αλλά και όσοι φέρουν διεφθαρμένη πολιτική σκέψη. Ο κόσμος το βλέπει αυτό και πιστεύουμε ότι θα κάνει αυτό που πρέπει, κατέληξε στο δικό του μήνυμα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

>>> Βρετανικές βάσεις στην Κύπρο και αποχώρηση Βρετανίας από την ΕΕ

One thought on “Ο… συμπρόεδρος του Αναστασιάδη, εφέντης Μουσταφά Ακιντζί, θέλει λόγο στο διάλογο με Βάσεις!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.