Πιέσεις από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.: Οι μυστικές διεργασίες για το κλείσιμο του “Μακεδονικού” εν όψει επίσκεψης Τσίπρα στην Ουάσιγκτον

Τα Βαλκάνια χρειάζονται σταθερότητα. Το όνομα Μακεδονία φέρνει αστάθεια: Η Μακεδονική Αμφικτυονία συμβουλεύει το EUR

Του Σταύρου Λυγερού

Δεν είναι μόνο οι μετριοπαθείς δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της FYROM Ντιμιτρόφ, ούτε μόνο η επίσκεψή του στην Αθήνα και η ανταποδοτική επίσκεψη του Κοτζιά στα Σκόπια που έχουν δημιουργήσει την εντύπωση πως ανοίγει μία προοπτική για την επίλυση του χρονίζοντος ζητήματος της ονομασίας. Είναι κυρίως ότι και η Ουάσιγκτον και η ΕΕ ασκούν έντονες παρασκηνιακές πιέσεις και στις δύο πλευρές να τελειώσουν με αυτή την εκκρεμότητα. Δεν πολυενδιαφέρονται για το περιεχόμενο της λύσης. Ενδιαφέρονται να υπάρξει λύση. 

Τα Σκόπια ουσιαστικά επιδιώκουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή ονομασία (FYROM). Και επ’ αυτού έχουν την υποστήριξη της Δύσης. Υπενθυμίζω ότι στη σύνοδο κορυφής στο Βουκουρέστι το 2008, με την ισχυρή υποστήριξη του τότε Αμερικανού προέδρου Μπους, η κυβέρνηση Γκρουέφσκι είχε επιχειρήσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με το όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Η προσπάθεια είχε ναυαγήσει λόγω όχι μόνο των ελληνικών αντιρρήσεων, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι η Αθήνα είχε για πρώτη φορά παρουσιάσει μία συνεκτική και πειστική επιχειρηματολογία.

Όσο στην εξουσία βρισκόταν ο Γκρουέφσκι, η Ελλάδα δεν είχε δεχθεί πιέσεις, επειδή η Δύση ήταν αρνητική απέναντί του. Όταν με την παρέμβασή της επέτυχε τη σύμπραξη των τριών αλβανικών κομμάτων με το κόμμα του Ζάεφ (αξιωματική αντιπολίτευση) η αντίστροφη μέτρηση για την ανατροπή της κυβέρνησης Γκρουέφσκι είχε αρχίσει. Και ταυτοχρόνως, είχε αρχίσει το κατέβασμα από το ράφι της χρονίζουσας διαφοράς Αθήνας-Σκοπίων.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, μάλιστα, αυτό το διάστημα κυοφορούνται εξελίξεις στο διπλωματικό παρασκήνιο. Εξελίξεις, οι οποίες θα κορυφωθούν όταν ο Τσίπρας θα βρεθεί στην Ουάσιγκτον [την ερχόμενη εβδομάδα]. Η Αθήνα αρνείται την ένταξη του γειτονικού κράτους στο ΝΑΤΟ με το όνομα FYROM, αλλά έχει ήδη εισέλθει σε παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση μίας συμβιβαστικής ονομασίας.

Το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού 

Το κρίσιμο ζήτημα είναι η διαφορά Αθήνας-Σκοπίων να επιλυθεί κατά τρόπο που να αντανακλά την πραγματικότητα της περιοχής κι όχι με εμβαλωματικό τρόπο. Οι διμερείς σχέσεις δεν πρόκειται να επαναπροσδιορισθούν θετικά εάν με κάποια συμβιβαστική ονομασία παρακαμφθεί η ουσία της διαφοράς.

Από την αρχή, κεντρικό επιχείρημα των Σκοπίων ήταν το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Το δικαίωμα αυτό, όμως, δεν σημαίνει χωρίς περιορισμούς επιλογή ονόματος για το κράτος, την εθνότητα και τη γλώσσα. 

Έχω από την αρχή αυτής της διένεξης χρησιμοποιήσει το εξής επιχείρημα: Τί θα έλεγαν τα άλλα εθνικά κράτη στη Γηραιά Ήπειρο εάν η Ελλάδα αποφάσιζε να μετονομασθεί σε Ευρώπη, το ελληνικό έθνος σε ευρωπαϊκό και η ελληνική γλώσσα αντιστοίχως σε ευρωπαϊκή; Θα το αποδέχονταν; 

Προφανώς όχι. Θα διαμαρτύρονταν με το βάσιμο επιχείρημα ότι η Ελλάδα ανήκει κι αυτή στη γεωγραφική περιοχή Ευρώπη, αλλά δεν ταυτίζεται με την Ευρώπη. Δηλαδή, θα διαμαρτύρονταν με το βάσιμο επιχείρημα ότι το Μέρος επιχειρεί να οικειοποιηθεί το Όλον. 

Με το ίδιο ακριβώς επιχείρημα η Αθήνα ζητάει το γειτονικό κράτος να μην ονομάζεται σκέτα Μακεδονία, η εθνότητα και η γλώσσα να μην ονομάζεται σκέτα μακεδονική. Επειδή η ονομασία ενός κράτους και ενός έθνους συμπυκνώνει την ταυτότητά του, η ελευθερία επιλογής ονόματος σταματάει εκεί που αρχίζει να θίγει άλλους. 

Δεν πρόκειται για σχολαστικότητα. Μονοπωλώντας το όνομα “Μακεδονία” για το κράτος και “μακεδονικός” για την εθνότητα και τη γλώσσα, το Μέρος (FYROM) επιχειρεί να εγγράψει υποθήκη επί του Όλου, να νομιμοποιήσει βλέψεις στο σύνολο της γεωγραφικής περιοχής που ονομάζεται Μακεδονία. Το μεγαλύτερο τμήμα της γεωγραφικής περιοχής που στους νεότερους χρόνους ονομάζεται Μακεδονία αποτελεί ελληνική επικράτεια. Το δεύτερο σε μέγεθος είναι η FYROM και ένα μικρό τμήμα αποτελεί βουλγαρική επικράτεια.

Το ιδεολόγημα του “διαμελισμένου μακεδονικού έθνους” 

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι τα Σκόπια προβάλλουν μειονοτικές και εμμέσως πλην σαφώς καλλιεργούν εδαφικές διεκδικήσεις έναντι της Ελλάδας. Η Ελλάδα δεν φοβάται, βεβαίως, ότι το αδύναμο γειτονικό κράτος θα της ασκήσει δυναμικές πιέσεις. Η δεδομένη οικονομική, στρατιωτική και εν μέρει πολιτική αδυναμία του δεν αφήνει περιθώρια για κάτι τέτοιο. Και ούτε φαίνεται πως τα Σκόπια θα έχουν μελλοντικά τέτοια δυνατότητα. Ο δεδηλωμένος αλυτρωτισμός των Αλβανομακεδόνων καθιστά εύθραυστη την ίδια την ενότητά της FYROM.

Παρά το γεγονός, όμως, ότι τα Σκόπια δεν έχουν καμία δυνατότητα να απειλήσουν την ελληνική Μακεδονία, το πρόβλημα δεν είναι ασήμαντο. Όσο οι Σλαβομακεδόνες δεν αντικαθιστούν για όλες τις χρήσεις τα ονόματα “Μακεδονία” και “μακεδονικός/η” δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν το ιδεολόγημα περί “διαμελισμένου μακεδονικού έθνους”. 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος της προπαγανδιστικής πίεσης, που δηλητηριάζει το κλίμα στις διμερείς σχέσεις. Σκοπός, λοιπόν, δεν είναι να βρεθεί ένας συμβιβασμός για να ξεμπερδεύουμε με ένα χρονίζον πρόβλημα. Σκοπός είναι οι Σλαβομακεδόνες να αποδεχθούν αυτό που πραγματικά αντιπροσωπεύουν στην περιοχή. 

Η Μακεδονία είναι στους νεότερους χρόνους μία γεωγραφική περιοχή, στην οποία κατοικούν αρκετές εθνότητες. Μία από αυτές είναι και η σλαβομακεδονική. Οι ίδιοι παλαιότερα αποδέχονταν το όνομα Σλαβομακεδόνες, που συνιστά έναν εθνογεωγραφικό προσδιορισμό (το πρώτο συνθετικό δηλώνει τον εθνικό προσδιορισμό και το δεύτερο τον γεωγραφικό).

Εάν τώρα δεν τους αρέσει το όνομα Σλαβομακεδόνες (σλαβομακεδονική εθνότητα και γλώσσα) είναι δικαίωμά τους να αντικαταστήσουν τον εθνικό προσδιορισμό “σλαβο-” από κάποιον άλλον. Η Ελλάδα δεν έχει ούτε συμφέρον, ούτε αρμοδιότητα ούτε βεβαίως φιλοδοξία να τους βαφτίσει. Έχει συμφέρον κι αρμοδιότητα, όμως, να τους εμποδίσει να ονομάζονται “Μακεδόνες”. Με άλλα λόγια, να εμποδίσει το Μέρος να αυτοπροβάλλεται σαν Όλον και να το οικειοποιείται.

Πως ακυρώνεται το ιδεολόγημα του “Μακεδονισμού” 

Η FYROM δεν είναι εθνικό κράτος. Έστω και ετεροβαρώς . Κύρια εθνική συνιστώσα είναι οι Σλαβομακεδόνες και δευτερεύουσα οι Αλβανομακεδόνες. Ως εκ τούτου, η ονομασία του κράτους δεν μπορεί να έχει εθνικό προσδιορισμό, δεν μπορεί το κράτος να ονομάζεται π.χ. Σλαβομακεδονία. Η ονομασία του αφενός πρέπει να είναι εθνικά ουδέτερη, αφετέρου να καταδεικνύει πως πρόκειται για Μέρος και όχι για το Όλον.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΣΤ.ΛΥΓΕΡΟΥ:

https://slpress.gr/ethnika/mystikes-diergasies-gia-kleisimo-tou-makedonikou/

Τα Βαλκάνια χρειάζονται σταθερότητα. Το όνομα Μακεδονία φέρνει αστάθεια!

Mr. Jonathan R. Cohen 

Deputy Assistant Secretary 

Bureau of European & Eurasian Affairs

U.S. Department of State

2201 C St. N.W.

Washington, D.C. 20520

Αξιότιμε κ. Cohen

Ως πολίτες των ΗΠΑ ανησυχούμε για τη σταθερότητα στη νότια Βαλκανική Χερσόνησο αντιτιθέμενοι στην συμπερίληψη του oνόματος “Μακεδονία” ή “Μακεδονικός/ή” στο τελικό όνομα της “Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας” (πΓΔΜ). Αν και οι τοπικές λύσεις είναι σημαντικές καθώς συμβάλλουν στην παγκόσμια σταθερότητα, πρέπει να εξετάσουμε την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα στην συγκεκριμένη περιοχή. Οι σημερινές πολιτικές αξίες στην πΓΔΜ δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη βελτίωση των λειτουργικών σχέσεων γειτονίας μεταξύ της τελευταίας και της Ελλάδος.

Η ελληνική περιφέρεια της Μακεδονίας, λόγω των φυσικών της πόρων και της γεωγραφικής της θέσης, έχει γίνει άκρως επιθυμητό αντικείμενο που πρέπει να κατακτηθεί είτε με εισβολές με επακόλουθες καταστροφές είτε με πολιτική στάση. Στην πραγματικότητα, οι πολιτικοί των γειτονικών χωρών έθεσαν ως στόχο την εγκαθίδρυση εθιστικής πρακτικής υποτιθέμενης καταγωγής και γενεσιουργού δικαιώματος για να διεκδικήσουν τελικά τη γη που για 4000 χρόνια έχει ελληνική κληρονομιά.  Πράγματι, τους δύο τελευταίους αιώνες η ελληνική περιφέρεια της Μακεδονίας έχει αντιμετωπίσει μια προκλητική προδιάθεση που συμπεριλαμβάνει, αλλά δεν περιορίζεται σε σκοπίμως εσφαλμένες δημογραφικές στατιστικές, πλαστογραφίες ιστορίας, αδυσώπητη ακρως επιθυμητό αντικείμενο παραπληροφόρηση και ακόμη και απαγωγή και κατήχηση των ελληνικών παιδιών στον κομμουνισμό.

Ενώ είναι υπερτάτης σημασίας η λύση της ονομασίας της πΓΔΜ να επιλυθεί όσο το δυνατόν συντομότερα, είναι επίσης επιτακτική ανάγκη ότι μια τέτοια συμφωνία να στερείται αθέμιτων και παραπλανητικών όρων που φαίνονται ανθεκτικοί και εμφανώς προσφέρουν ελπίδα για σταθερότητα, ενώ στην πραγματικότητα είναι γεμάτοι από όρους που θα προκαλέσουν αστάθεια.   Μια λύση πρέπει να είναι τέτοια, ούτως ώστε και οι δύο πλευρές να επωφεληθούν από αυτήν χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η εθνική ασφάλεια και η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδος κάθε φορά που η πΓΔΜ αλλάζει κυβερνήσεις. Είναι σημαντικό ότι οι ονομασίες όπως η υπηκοότητα, η εθνικότητα, η κληρονομιά, ο πολιτισμός, η ταυτότητα και κάθε άλλη ορολογία που συνδέεται στο παρόν με το όνομα “Μακεδονία” και τα παράγωγά της να ακολουθούν το τελικό όνομα της πΓΔΜ, όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο και τα διεθνή πρότυπα.

Δεδομένου ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις της πΓΔΜ από πολιτική σκοπιμότητα δημιούργησαν μια εθνική αμνησία που ανάγκασε το σλαβικό έθνος να ξεχάσει ποιο είναι και τι είναι, η ευθύνη να εκπαιδεύσει τους πολίτες της χώρας σχετικά με τη σλαβική κληρονομιά τους παραμένει στα παρόντα κρατικά όργανα της πΓΔΜ . Καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες δυνάμεις να προσφέρουν τις καλές τους υπηρεσίες για μια δίκαιη λύση, εξετάζοντας τους λόγους πίσω από την αντίρρησή μας. Το μονοπάτι που είχαν χαράξει οι προπάτορες των Σλάβων κατοίκων της πΓΔΜ παραμένει αναλλοίωτο επί του παρόντος με τη δικαιολογία ότι το όνομα της εθνότητας τους είναι «μακεδονικό», το οποίο είναι το μόνο που γνωρίζουν από τη γέννησή τους. Η πραγματικότητα είναι ότι έχουν αλλάξει τον εθνοτικό ορισμό τους μερικές φορές κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα.

Αντιτιθέμεθα στο όνομα “Μακεδονία”, ακόμη και αν ακολουθεί γεωγραφική ονομασία που θα επέτρεπε στην πΓΔΜ ρητά ή έμμεσα το παράγωγο “Μακεδονικό/ή”. Τέτοιες απαιτήσεις παρέχουν μια πλάγια αλλά ιδιάζουσα πορεία των Σλάβων προς το εγγενές δικαίωμα να διεκδικήσουν τη γη των υποθετικώς αρχαίων προγόνους τους.

Μάρκος Α. Τέμπλαρ

Σύμβουλος επί θεμάτων Εθνικής Ασφαλείας.

Μακεδονική Αμφικτυονία

>>> Διαβάστε την παρακάτω επιστολή μας προς το Γραφείο Ευρωπαϊκών & Ευρασιατικών Υποθέσεων (EUR) του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ιστοσελίδα μας εδώ. Αγγλικά εδώ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.