Όλα έτοιμα για την αλλαγή ταυτότητας φύλου στην Κύπρο

ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΥΠΗΡΕΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ…

Μέσα στο 2018 θα φτάσει Νομοσχέδιο στη Βουλή- Στα πλαίσια της Ελλάδας

Το ζήτημα της αλλαγής φύλου είναι ένα φλέγον θέμα το οποίο ήρθε ξανά στο φως της επικαιρότητας μετά την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου στο ελληνικό κοινοβούλιο. Ένα νομοσχέδιο το οποίο αλλάζει στο μέγιστο βαθμό αυτά που ίσχυαν μέχρι σήμερα.Κυρίως, όμως, δίνει τη δυνατότητα-  μετά από δικαστική απόφαση-  σε ένα άτομο να αλλάξει το φύλο που αναγράφεται στην ταυτότητα του χωρίς να χρειάζεται προηγουμένως να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Οι ρυθμίσεις αυτές δεν αποτελούν ελληνική πρωτοτυπία αφού εδώ και πολλά χρόνια εφαρμόζονται και σε άλλες χώρες, όπως η Μάλτα, η Αργεντινή, η Ιρλανδία, η Δανία, η Βρετανία, η Ισπανία και ΗΠΑ.

Εξάλλου, με απόφαση τους ο ΟΗΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2016 κατοχυρώνουν το δικαίωμα αλλαγής φύλου στην ταυτότητα ενός ατόμου χωρίς να χρειάζεται η χειρουργική επέμβαση αφού προσκρούει στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ελλάδα: Τι πρέπει να κάνει ένα άτομο για να «αλλάξει» το φύλο του στην ταυτότητα

Το άτομο που επιθυμεί να αλλάξει το φύλο του πρέπει να παραστεί στο δικαστήριο αυτοπροσώπως και να λάβει τη δικαστική έγκριση. Κατόπιν, η απόφαση του δικαστηρίου, θα δημοσιευτεί στο Ληξιαρχείο του Κράτους και θα γίνει η τροποποίηση όλων των κρατικών εγγράφων (ταυτότητα- διαβατήριο κλπ).

Ένα σημείο τριβής στο εν λόγω νομοσχέδιο ήταν το γεγονός ότι ακόμα και ένας παντρεμένος/η σε ετεροφυλικό γάμο  έχει δικαίωμα να τροποποιήσει το φύλο του στα κρατικά έγγραφα με την προϋπόθεση ότι ο γάμος του/της ακυρώνεται. Το ζευγάρι, όμως, έχει το δικαίωμα να συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Αν αλλάξει γνώμη

Αν ένα άτομο προβεί σε αλλαγή φύλου και κατόπιν μετανιώσει διατηρεί, επίσης, το δικαίωμα να αλλάξει και πάλι το φύλο του ακόμα μία φορά και να επανέλθει στο προηγούμενο διατηρώντας, όμως, τις υποχρεώσεις του (πχ στρατιωτική θητεία).

Ανήλικοι

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο , δικαίωμα αλλαγής φύλου έχουν και τα ανήλικα άτομα με την προϋπόθεση, όμως, ότι έχουν την έγκριση των γονιών τους αλλά και τη θετική απόφαση επιστημονικής επιτροπής που θα απαρτίζεται από διαφορετικές ειδικότητες.

Τι ισχύει στην Κύπρο

Σε επικοινωνία που είχαμε με το σύνδεσμο ΛΟΑΤΙ Κύπρου και με τον κο Κώστα Γαβριηλίδη, μας ειπώθηκε ότι έχει ήδη ετοιμαστεί ένα νέο Νομοσχέδιο σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης- το οποίο παρέχει το πλαίσιο και τις γνώσεις που έχει αποκομίσει- και μέσα στο 2018 θα παραδοθεί από τη νέα κυβέρνηση για ψήφιση στη Βουλή.

Επί του θέματος, από το 2016 σε Πανευρωπαϊκό Συνέδριο που έγινε στην Κύπρο επί του θέματος οι Πρόεδροι του ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλας Παπαδόπουλος καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ διαβεβαίωσαν ότι θα στηρίξουν τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν.

Παράλληλα, σε συνάντηση που είχε ο ΛΟΑΤΙ με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κο Ιωνά Νικολάου, διαφάνηκε – όπως μας ανέφερε ο κος Γαβριηλίδης- η θετική στάση του Υπουργού για το όλο ζήτημα.

Η συνάντηση έλαβε χώρα στις 28 Σεπτεμβρίου ανάμεσα σε μέλη του ΛΟΑΤΙ, τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ίωνα Νικολάου, τον Ειδικό Εμπειρογνώμονα του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη εκπόνηση ενός προσχεδίου νομοσχεδίου Νομικής Αναγνώρισης Ταυτότητας Φύλου στη Κύπρο Silvan Agius και τον Richard Koehler, Ανώτερος Λειτουργός Πολιτικής και Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής του Διεθνή Οργανισμού για τα τρανς δικαιώματα Transgender Europe (TGEU). Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Ασσιωτης καθώς  και λειτουργοί του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Στη συνάντηση συζητήθηκε –μεταξύ άλλων- ο νέος νόμος για τη Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου για την απάλυνση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα τρανς και ίντερσεξ πρόσωπα στη χώρα μας.

Μέσα στο 2018

Στόχος του ΛΟΑΤΙ είναι το προσχέδιο του Ν/σ να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του χρόνου και αυτό να συζητηθεί μέσα στο 2018 αφού μέχρι στιγμής στη χώρα μας δεν υφίσταται οποιοσδήποτε νόμος που να ρυθμίζει το δικαίωμα του επαναπροσδιορισμού του φύλου με αποτέλεσμα να μπορεί ένα άτομο να αλλάξει τα στοιχεία του στα επίσημα νομικά έγγραφα.

Πρόβλημα ταυτοποίησης

Όπως μας τόνισε ο κος Γαβριηλίδης, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ταυτοποίησης στην Κύπρο. Παραδείγματος χάρη, πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόβλημα όταν χρησιμοποιούν την ταυτότητα τους ή το διαβατήριο τους αφού η φωτογραφία στα επίσημα έγγραφα δεν συνάδει με την εμφάνιση – πολλές φορές – του κατόχου τους.

Εν σχέσει με την Ελλάδα και τις αλλαγές που θα επιφέρει η νέα Νομοθεσία, ο κος Γαβριηλίδης μας ξεκαθάρισε ότι υπάρχει μία παράμετρος που προκαλεί αντιδράσεις. Πρόκειται για το γεγονός ότι για να επικυρωθεί η απόφαση ενός ατόμου για επαναπροσδιορισμό του φύλου του στην ταυτότητα του απαιτείται η παρέμβαση δικαστηρίου.

Στόχος, είναι όπως απαλειφθεί αυτή η παράμετρος από το κυπριακό Ν/σ και η απόφαση να είναι αποκλειστικά του ατόμου που επιθυμεί να αλλάξει τα στοιχεία του.

Αντρέας Πολυκάρπου

>>> Πώς οι νεοταξικοί ΔΗΣΥ και Ποτάμι «έσωσαν» τον Τσίπρα στη Βουλή στο ν/σ για την αλλαγή φύλου παιδιών

2 thoughts on “Όλα έτοιμα για την αλλαγή ταυτότητας φύλου στην Κύπρο

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.