Στο ίδιο καθεστώς οι Βρετανικές Βάσεις και μετά το Brexit

Στη θέση να συνεχίσουν να ισχύουν και μετά το Brexit αυτά που ισχύουν σήμερα σε ό,τι αφορά τις Βρετανικές Βάσεις (ΒΒ) συγκλίνουν η Κύπρος και το Ηνωμένο Βασίλειο στις μεταξύ τους διαβουλεύσεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγει η ΕΕ με το ΗΒ.

Ο πρώτος γύρος των διαβουλεύσεων έχει γίνει και υπάρχει σύγκλιση στο πεδίο εφαρμογής κυρίως των δικαιωμάτων όσων ζουν και εργάζονται στις Βρετανικές Βάσεις, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνάντησης με ομάδα Κυπρίων δημοσιογράφων που συμμετέχουν στο κοινό σεμινάριο που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το μέλλον της Ευρώπης, στις Βρυξέλλες, ο Συντονιστής για το Brexit στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην ΕΕ Στέλιος Μακρυγιάννης.

Σε ερώτηση για το πόσους Κύπριους υπηκόους αφορά το ζήτημα των ΒΒ ανέφερε ότι πρόκειται περίπου για 10.000 άτομα.

Οποιαδήποτε διευθέτηση συμφωνηθεί διμερώς θα ενσωματωθεί στη συμφωνία αποχώρησης, σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά γενικότερα το θέμα των επιπτώσεων του Brexit στην Κύπρο, ο κ. Μακρυγιάννης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων στο γεγονός ότι η Κύπρος χάνει έναν εταίρο με τον οποίο έχει κοινές προσεγγίσεις σε πολλά ζητήματα σε επίπεδο ΕΕ, όπως για παράδειγμα στα χρηματοοικονομικά. Επεσήμανε, περαιτέρω ότι οι ακριβείς επιπτώσεις δεν μπορούν ακόμα να υπολογιστούν καθώς δεν έχει καθοριστεί το μελλοντικό πλαίσιο σχέσεων ΕΕ και ΗΒ.

Επικεφαλής των διμερών διαβουλεύσεων Κύπρου – ΗΒ από πλευράς Κύπρου είναι ο Πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ και από πλευράς ΗΒ είναι ο Πρέσβης Alex Ellis.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.