Γεωργία Κόμπου: «Μόνο στην Κύπρο λένε δεν μπορώ γιατί είμαι γυναίκα»

Με μία δημόσια ανάρτηση της η Γεωργία Κόμπου που διακρίνεται εδώ και χρόνια για τις ικανότητες της στο μπουζούκι, εκφράζει την αγανάκτηση της για την προκατάληψη που βιώνει  ως μουσικός. Προκατάληψη που όπως η ίδια σημειώνει παρατηρείται μόνο στην Κύπρο.  

Τα όσα έγραψε είναι χαρακτηριστικά:

«ΚΥΠΡΙΟΙ ΑΝΤΙΦΕΜΙΝΙΣΤΕΣ- ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΦΥΛΕΤΙΚΗΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑΣ

Για ακόμα μία φορά βιώσα σήμερα την προκατάληψη ως προς το γυναικείο φύλο και πιο έντονα ως προς αυτό που πρεσβεύω ως μουσικός – σολίστας στο μπουζούκι και μαντολίνο εδώ και 35 χρόνια με διεθνή αναγνώριση.

Μετά από μία συζήτηση που είχα με ένα πολύ γνωστό μουσικό σχετικά με την προσφορά μου στον μουσικό πολιτισμό της πόλης μου εδώ και 35 χρόνια,κατάληξε αυτός ο μουσικός στο συμπέρασμα ότι επειδή είμαι γυναίκα δεν μπορώ να ανήκω σε ορχήστρες που κάνουν συναυλίες , δεν μπορώ να συγκριθώ με άντρες που παίζουν μπουζούκι, ούτε μπορώ να είμαι σε ομάδες κανταδόρων παίζοντας μαντολίνο γιατί κανταδόροι είναι άντρες κ όχι γυναίκες.

Θα ήθελα να αποσαφηνίσω κάτι γιατί με πνίγει το δίκαιο μου γιατί αυτή η αντίληψη επαναλαμβάνεται και επαναλαμβάνεται συνεχώς εδώ και χρόνια και αυτό συμβαίνει μόνο στην Κύπρο.

Τα ακούσματα της καντάδας είναι μέσα στα αυτιά μου από μικρή ηλικία. Ανήκω σε χορωδίες της πόλης μου συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις για πάρα πολλά χρόνια.Ο ίδιος ο αείμνηστος αρχιμαέστρος της μαντολινάτας Αθηνών ΔΙΟΝΥΣΗς ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ σε μία παράσταση που είχα στην Αθήνα πρίν χρόνια είχε σαγηνευτεί από την οργανοπαιξία μου στο μαντολίνο και μου είχε προτείνει να μπώ μέσα στην Μαντολινάτα Αθηνών……ΟΜΩΣ ΕΙΜΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ!!!!!!!

Ανήκω στην ομάδα του μεγάλου Θανάση Πολυκανδριώτη, είμαι δίπλα του στις μεγάλες παραστάσεις που κάνουμε στην Ελλάδα, και όχι μόνο, συναυλίες με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών. Αυτός ο άνθρωπος με στηρίζει, πιστεύει σε μένα, με τιμά με τις προσκλήσεις για εμφανίσεις στο εξωτερικό…… .ΟΜΩΣ ΕΙΜΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ!!!!!

Αγαπητοί Κύπριοι , δυστυχώς η νοοτροπία και τα πιστεύω σας μας έχουν καταστρέψει.

Η προκατάληψη ότι η γυναίκα είναι κατώτερη από τον άντρα και δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε ανδροκρατούμενα επαγγέλματα είναι λάθος».

Solo bouzouki Αllegro (Zampetas) – Γεωργία Κόμπου

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.