Τραμπ προς Τσίπρα: «Είστε αξιόπιστος σύμμαχος

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΩΝ

Σε ένα ιδιαίτερα θερμό κλίμα εξελίχθηκε η συνάντηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο, με τον αμερικανό ηγέτη να εξαίρει δύο στοιχεία: το ότι η Ελλάδα είναι αξιόπιστος σύμμαχος και πως η χώρα αυτή τα τελευταία χρόνια πέρασε πολλά και έλαβε δύσκολες αποφάσεις. 

Σε αυτό το μοτίβο η επαφή των δύο πολιτικών κατέληξε σε ορισμένα συμπεράσματα τα οποία θα υλοποιηθούν συν τω χρόνω:

1) Θα αναβαθμιστεί ο ελληνικός στόλος των F-16 με αγορά νέου υλικού ύψους 2,4 δις δολάρια. Ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους αποδέχτηκε την πρόταση-προτεραιότητα των ΗΠΑ για αναβάθμιση της βάσης της Σούδας.

2) Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πύλη εισόδου μέσω της Αλεξανδρούπολης στο αμερικανικό σχιστολιθικό φυσικό αέριο.

3) Είναι δεδομένος ο γεωπολιτικός ρόλος της χώρας για τα δυτικά συμφέροντα στην περιοχή και είναι πολλά υποσχόμενος ο τρόπος διαχείρισης της Αθήνας ως προς τις σχέσεις της με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Το ίδιο συμβαίνει και για τις σχέσεις της Ελλάδας με τα δυτικά Βαλκάνια.

4) Η τουριστική ανάπτυξη κι η ναυτιλιακή δραστηριότητα αποτελούν το επίκεντρο του οικονομικού ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ, που προσβλέπουν στην εκμετάλλευση-επένδυση στο ελληνικό real estate.

5) Οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα είναι το ζητούμενο, αλλά σε περιβάλλον σταθερών παραμέτρων.

6) Η Αμερική στηρίζει μια αξιόπιστη ελάφρυνση της Ελλάδας από το μεγάλο βάρος του χρέους της.

Πάνω σε αυτό τον καμβά εξελίχθηκαν οι συνομιλίες στην Ουάσινγκτον, οι οποίες θα συνεχιστούν το αμέσως επόμενο διάστημα, από ομάδες εργασίες ανά τομείς.

Ενδεχομένως το timing της επίσκεψης Τσίπρα στην Ουάσινγκτον να ήταν το καλύτερο δυνατό, δεδομένων των διεθνών εξελίξεων και των συνθηκών που επικρατούν στην Ανατολική Μεσόγειο και την Εγγύς Ανατολή. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε επί μακρόν στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, υποστηρίζοντας πως η Αθήνα στηρίζει την ευρωπαϊκή της προοπτική κι αναγνωρίζει τον ρόλο της στο ΝΑΤΟ, ταυτόχρονα όμως έθεσε ως βασικό ζήτημα καλής γειτονίας και εύρυθμης λειτουργίας της Συμμαχίας την διακοπή της παραβατικής συμπεριφοράς της Άγκυρας στο Αιγαίο και στην Κύπρο.

Τα αποτελέσματα της επίσκεψης Τσίπρα στην Ουάσινγκτον δεν πρόκειται να φανούν άμεσα, αλλά θα χαρακτηρίσουν τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις μεσοπρόθεσμα, ακόμη και μακροπρόθεσμα. Οι ανα τομείς συμφωνίες θα υλοποιηθούν σταδιακά και στη βάση της υλοποίησης προηγουμένων συμφωνιών. Πρόκειται δηλαδή για έναν οδικό χάρτη που θα καθορίσει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Τι ειπώθηκε αναλυτικά στη συνέντευξη Τύπου

Τον λόγο στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε από κοινού με τον Αλέξη Τσίπρα πήρε πρώτος ο οικοδεσπότης του Λευκού Οίκου Ντόναλντ Τραμπ τονίζοντας πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Η Συνέντευξη Τύπου Τραμπ – Τσίπρα στον Λευκό Οίκο

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε την Ελλάδα «αξιόπιστο σύμμαχο» διατυπώνοντας την άποψη πως πως η χώρα μας θα επανέλθει.

«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενύσεις ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας» σημείωσε ενώ νωρίτερα όταν υποδέχτηκε τον Αλ. Τσίπρα στο γραφείο του δεσμεύτηκε για αναβάθμιση των F-16.

«Με μεγάλη τιμή καλωσόρισα τον Αλέξη Τσίπρα, έναν ιδιαίτερο άνθρωπο. Η Ελλάδα το λίκνο της Δημοκρατίας, της Φιλοσοφίας και τόσων άλλων πραγμάτων. Η φιλία των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι μακρά Με τον κύριο πρωθυπουργό ολοκληρώσαμε μια πολύ καλή συνάντηση» σημείωσε ο Ντ. Τραμπ και συμπλήρωσε: «Ευχαριστούμε τους Έλληνες για την φιλοξενία στην Βάση της Σούδας και να προσθέσω ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ που δίνουν 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες», είπε ο προέδρος των ΗΠΑ.

Λαμβάνοντας τον λόγο μετά τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τις συνομιλίες εποικοδομητικές συνομιλίες και σημείωσε: «Έχουμε κοινές αξίες. Η σχέση μας στηρίζεται σε μία εξαιρετικά δυναμική ελληνική ομογένεια, που προσφέρει πάρα πολλά και στις δύο χώρες».

«Σήμερα οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο από ποτέ» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και αρχίζει να προσελκύει επενδυτές» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα καθίσταται ο πιο σημαντικός και σταθερός πυλώνας ασφαλείας σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή. Διατηρούμε τον διάλογο με την Τουρκία, παρά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις. Προωθούμε σχήματα συνεργασίας στη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια. Η Ελλάδα καθίσταται σταδιακά σημαντικός κόμβος μεταφορών και ενέργειας».

Κάνοντας ειδική αναφορά στο Κυπριακό ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε:

«Προσβλέπουμε στη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, χωρίς εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα. Η επικίνδυνη παραβατική αεροναυτική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο πρέπει να τερματιστεί. Η Ελλάδα θα προστατεύει πάντοτε αποφασιστικά τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

«Αποφασίσαμε τη σύσταση ομάδας εργασίας μεταξύ των υπουργών Οικονομίας» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

«Η Ελλάδα σε αμυντικό επίπεδο είναι εταίρος των ΗΠΑ και έχουμε εμπιστοσύνη στον αξιόπιστο σύμμαχο» σημείωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

«Είχαμε μια εξαιρετικά γόνιμη συνάντηση. Δεν αισθάνθηκα ούτε στιγμή να απειλούμαι» επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας και είπε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σημείο στροφής.

Μιλώντας για το Ελληνικό ο πρωθυπουργός της χώρας μας τόνισε «Ενημέρωσα τον πρόεδρο οτι το Ελληνικό προχωράει και πολύ γρήγορα θα δούμε ένα μεγάλο project real estate» και έστειλε μήνυμα προς τους Αμερικάνους επενδυτές λέγοντας «Η Ελλάδα είναι, εκτός από τουριστικός και επενδυτικός προορισμός».

«Λέμε ναι στην παραμονή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή πορεία της, αλλά να σέβεται τους κανόνες» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας αναφέροντας πως εξήγησε στον Ντ. Τραμπ την κατάσταση που επικρατεί με τη γειτονική μας χώρα.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο δρόμος προς Ευρώπη έχει απαραίτητες προϋποθέσεις» ήταν το μήνυμα που έστειλε προς όλους ο πρωθυπουργός της Ελλάδας.

> Ο Αλέξης Τσίπρας προσκάλεσε τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να επισκεφτεί την Ελλάδα. 

Γεύμα εργασίας στον Λευκό Οίκο: Τραμπ, Τίλερσον, Κούσνερ απέναντι σε Τσίπρα, Παππά, Καμμένο

Στην αίθουσα όπου συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο των ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε η διευρυμένη συνάντηση μεταξύ του αμερικανικού και του ελληνικού επιτελείου στον Λευκό Οίκο. 

Σε αυτές τις συζητήσεις, στις οποίες παραβρέθηκαν και οι Αλέξης Τσίπρας και Ντόναλντ Τραμπ, οι δύο πολιτικοί ηγέτες μπήκαν στην ουσία των συζητήσεών τους.

Στην έναρξη της συνεδρίασης, ο αμερικανός πρόεδρος έκανε ένα σχόλιο, εντυπωσιασμένος για το ρεκόρ τουρισμού που πέτυχε φέτος η Ελλάδα. Από την πλευρά του ο Ελληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως «εξαιρετικό» το μομέντουμ που γίνεται η συνάντηση στον Λευκό Οίκο.

>>>ΕΛΛΑΔΑ-ΗΠΑ: Λευκός Οίκος από τον Κων. Τσαλδάρη στον Αλέξη Τσίπρα

One thought on “Τραμπ προς Τσίπρα: «Είστε αξιόπιστος σύμμαχος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.