Σε φιάσκο κατέληξε η συγκέντρωση «Εργατικοί Φίλοι της Κύπρου» χάρις στους ξεδιάντροπους φιλότουρκους!

Μ. Παπαδόπουλος: Έρευνα για το ρόλο της Βρετανίας το 1974

Β. Μαύρου:  Η Κυπριακή Δημοκρατία να εξασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα δίχως ξένες επεμβάσεις και στρατούς κατοχής

Η τουρκολάγνα βουλευτίνα Catherine West.

Ρεπορτάζ της Φανούλας Αργυρού

Έλαβε χώρα το βράδυ της Τρίτης 17 Οκτωβρίου 2017 σε αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων η πρώτη συγκέντρωση της νέας ομάδας  «Εργατικοί Φίλοι της Κύπρου», που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του συμπατριώτη μας Δρ. Βασίλη Μαύρου με Εργατικούς βουλευτές, όμως,   αδιάκριτα να παίρνουν  το απάνω χέρι, περιθωριοποιώντας τον Βασίλη Μαύρου.

Στην εκδήλωση καταρχήν να αναφέρω ότι παρευρέθηκαν ο ΄Υπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας  Ε. Ευρυβιάδης, η εκπρόσωπος της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο Παρασκευή Ζεβελέκη, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κυπρίων Α. Παπαευρυπίδης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπρίων Βρετανίας  Χρ. Καραολής, o κυπριακής καταγωγής Δήμαρχος του Cambridge  Γεώργιος Πίππας,  εκπρόσωποι κομμάτων και οργανώσεων και αρκετοί συμπατριώτες και συμπατριώτισσές μας και εκπρόσωποι του τύπου.

ΜΕΡΙΚΟΙ “ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ” ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟ-ΒΡΕΤΑΝΙΚΗΣ… “ΕΠΑΝΕΝΩΣΗΣ” ΤΟΥ FOREIGN OFFICE!

  • 1. Catherine West is a Labour Party politician in the United Kingdom. She was first elected as the Member of Parliament for Hornsey and Wood Green in May 2015. 
  • 2. Joan Marie Ryan is a British Labour Party politician. She is the Member of Parliament for Enfield North, having first held the seat between 1997 and 2010, when she lost it to Nick de Bois, but regained it in 2015.
  • 3. Kate Ofunne Osamor is a British Labour Co-operative politician. She has been the Member of Parliament for Edmonton since May 2015. In June 2016. She was appointed Shadow Secretary of State for International Development.
  • Angela Rayner is a British Labour politician, care worker, and trade unionist. Rayner was elected as Member of Parliament for Ashton-under-Lyne at the 2015 general election and she is the Shadow Secretary of State for Education. 
  • 4. Stephen Doughty, Labour MP for Cardiff South and Penarth is an atheist gay.
  • Pambos Charalambous was born in London and raised in Bowes Park, Enfield. Charalambous is a solicitor, and worked for Hackney Council in their housing litigation team.

Ξεκινώντας την εκδήλωση η βουλευτής Catherine West, η συμπεριφορά της οποίας προκάλεσε αλγεινή εντύπωση αλλά και αγανάκτηση,  δεν έδωσε θέση στην εξέδρα στον ιδρυτή και κύριο ομιλητή της εκδήλωσης Δρ. Βασίλη Μαύρο, ούτε στον δημοσιογράφο Μάρκο Παπαδόπουλου,  ο οποίος πιστεύαμε θα ήταν ο συντονιστής και τους παρέπεμψε να καθίσουν κάτω με το ακροατήριο! Αφήνοντάς τους κυριολεκτικά άφωνους! Ουσιαστικά παίρνοντας η ίδια τα ηνία της όλης εκδήλωσης. Καθώς ξεκίνησε να καλωσορίζει τους παρευρισκόμενους  και να αναφέρεται στην ίδρυση της ομάδας, ήλθε και ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος στον οποίο παρέδωσε το μικρόφωνο.

Ο Jeremy Corbyn, ο οποίος χαιρέτησε και αποχώρησε, όπως και οι περισσότεροι από τους βουλευτές λόγω άλλων υποχρεώσεων, ευχαρίστησε που τον κάλεσαν στην πρώτη εκδήλωση της ομάδας «Εργατικοί φίλοι της Κύπρου» και αφού  εξήρε την εργατικότητα της κυπριακής κοινότητας  πηγαίνοντας πίσω στα χρόνια που υπηρετούσε ως δημοτικός σύμβουλος στο βόρειο Λονδίνο όσον αφορά  το Κυπριακό είπε:  «Πρέπει να υπάρξει επανένωση της νήσου, πρέπει να υπάρξει επανέναρξη του διαλόγου,  είμαστε τόσο κοντά (είπε) αλλά ναυάγησε τη τελευταία στιγμή.  Τώρα, πρέπει να ξεκινήσει και πάλιν ο διάλογος αμέσως  για να  φέρουμε ειρήνη , να επιστρέψει ο κόσμος στα σπίτια του, να βάλουμε τη διαίρεση πίσω μας.  Είναι πολύ σημαντικό για μένα να υπάρξει ενότητα στην Κύπρο.  Αναγνωρίζω ότι η Βρετανία είναι εγγυήτρια δύναμη βάση της Συνθήκης του 1960 και θέλω μια Εργατική Κυβέρνηση για να κάνουμε σίγουρο ότι εκτελούμε τις υποχρεώσεις μας  και κάνουμε σίγουρο βάση εκείνης της  εγγύησης , ότι η Κύπρος επανε-νώνεται ως μία, με ένα  είδος κυβέρνησης με  διαμερισμό εξουσίας… Και ξέρετε οι κοινότητες μπορούν να ζήσουν μαζί νοουμένου σέβονται η μια τα δικαιώματα της άλλης.  Αυτό πιστεύω είναι κατορθωτό και θέλω μια Εργατική Κυβέρνηση να το κατορθώσει.  Ευχαριστώ».

(Σημείωση γράφουσας. Υπενθυμίζεται ότι η λέξη ‘επανένωση’ ήταν βρετανικής εμπνεύσεως – για εμπέδωση της ρατσιστικής βρετανο-τουρκικής δι-κοινοτικής, δι-ζωνικής ομοσπονδίας -, που επιτήδεια πλασαρίστηκε για να αντικαταστήσει τη λέξη ‘απελευθέρωση’. Δυστυχώς υιοθετήθηκε από την ελληνική πλευρά όπως πολλές άλλες τέτοιες με απώτερο κριτήριο.)

• Παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν οι βουλευτές, Kate Osamor,  Αngela Rayner, Stephen Doughty, Stephen James McCabe, Joan Ryan,  Catherine West, Πάμπος Χαραλάμπους, Caroline Flint, Hugh Lawrence Gaffney,  Dan Carden.

Υπεροψία αποικιακής εξουσίας

Στους σύντομους χαιρετισμούς των σχεδόν όλοι οι βουλευτές,  μας αντιμετώπισαν με μια υπεροψία αποικιακής εξουσίας, σε τέτοιο βαθμό που φάνηκε πως μάλλον είχαν συντονιστεί. Ούτε λίγο ούτε πολύ, μας μίλησαν πατρονάροντάς  μας, αφού προσπάθησαν να μας διαπαιδαγωγήσουν στο πως να συμβιώσουμε με τους Τουρκοκύπριους. Και θεωρώντας μας ως ανεγκέφαλους, μας έφεραν ο ένας μετά τον άλλο  ως παράδειγμα την ειρηνική και αρμονική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στο Λονδίνο (ένα παλαιό παραμύθι)  και ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί και στην Κύπρο. Αγνοώντας ότι στην Κύπρο το πρόβλημα είναι η  συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή της μισής Κυπριακής Δημοκρατίας και η προσφυγιά που δημιούργησαν οι δύο τουρκικές εισβολές το 1974 και τα συνεχιζόμενα εγκλήματα της Τουρκίας και ότι εμείς στο Λονδίνο ζούμε σε μια ξεχωριστή χώρα και όχι σε προέκταση της … Κύπρου!

Σχεδόν κανένας δεν αναφέρθηκε στους Ελληνοκύπριους πρόσφυγες, ένας μίλησε για λύση με αποζημιώσεις για να ζήσει ο κόσμος πλάι – πλάι, γιατί, πώς να το κάνουμε, είπε, δεν μπορούμε να πάμε πίσω στο χρόνο, άλλοι μας είπαν πόσο ωραίο νησί είναι η Κύπρος μετά που το επισκέφθηκαν, και άλλος  (ο πρώτος Κύπριος Εργατικός βουλευτής Πάμπος Χαραλάμπους) μας επαίνεσε την  εξαίρετη δουλειά που κάνει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση UniteCyprusNow (του Σερ Στέλιου Χατζηιωάννου), ότι κάτι πρέπει να γίνει για τους Τουρκοκύπριους γιατί τους ξεπέρασαν οι έποικοι, ότι πρέπει να επισπευτεί  η ανεύρεση των Αγνοουμένων και ότι φωνές για διχοτόμηση πρέπει να επικρίνονται.   Δύο βουλευτές, έκαναν και  αμφιλεγόμενα, χρήση της λέξης  «self-determination», (αυτό-διάθεση)  η οποία δεν αντανακλά στην σημερινή υπόθεση της Κύπρου. Η πρώτη ήταν η γνωστή για τις τουρκικές της θέσεις Joan Ryan,  η οποία αφού εξέφρασε την έντονη απογοήτευση της για το ναυάγιο στο Γκραν Μοντάνα, είπε «we know, that in the end self-determination, unity, will prevail and we must stay with that agenda».  (Ξέρουμε, πως στο τέλος η αυτό-διάθεση, η ενότητα, θα επικρατήσουν και πρέπει να επιμείνουμε σε αυτή την ατζέντα).

Τώρα, που χωράει σήμερα  η λέξη ‘ αυτό-διάθεση’ στο Κυπριακό είναι άξιον απορίας  εκτός από την ερμηνεία της αναγνώρισης δύο ανεξαρτήτων κρατών, όπου εξασφαλίζεται η ξεχωριστή αυτοδιάθεση του 18% σύμφωνα με την δήλωση της 19ης Δεκεμβρίου 1956 από τη Βουλή των Κοινοτήτων του τότε υπ. Αποικιών και των προδιαγραφών του Δρ. Νιχάτ Ερίμ!

Στη μέση της εκδήλωσης,  αποχώρησε μαζί με άλλους και η Catherine West  (βουλευτής Wood Green) για άλλη εκδήλωση,  οπόταν την αντικατέστησε στον συντονισμό η βουλευτής Kate Osamor (βουλευτής Edmonton) η οποία, και ενόσω δεν επέτρεψαν στους Βασίλη Μαύρο και Μάρκο Παπαδόπουλο να καθίσουν στην εξέδρα, κάλεσε δύο Τουρκοκύπριες δημοτικούς σύμβουλους που ήσαν ήδη εκεί, να ανεβούν στην εξέδρα και να μιλήσουν για να μας… διδάξουν και αυτές δι-κοινοτική συμβίωση! Αφού τελείωσαν και αυτές τότε η κα Osamor κάλεσε,  τελευταίους πλέον και εφόσον είχαν μείνει μόνο 2-3 βουλευτές, τους Μάρκο Παπαδόπουλο και Βασίλη Μαύρο να μιλήσουν. Αξιοπρόσεκτη όμως η εικόνα όταν και εφόσον δεν υπήρχε θέση στη πρώτη γραμμή του προεδρείου να καθίσουν αμφότεροι οι ομιλητές και η μία Τουρκοκύπρια έκανε να μετακινηθεί για να δώσει τη θέση της στον Μάρκο Παπαδόπουλο, η συντονίστρια δεν την άφησε και ο Παπαδόπουλος κάθισε πίσω από αυτήν.

Πατριωτικές ομιλίες και Έρευνα για το ρόλο της Βρετανίας το 1974

Ο Μάρκος Παπαδόπουλος  στο σύντομο αλλά συγκεκριμένο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην μεγάλη αδικία εις βάρος της Κύπρου με την τουρκική εισβολή και το γεγονός ότι η Βρετανία ως εγγυήτρια δύναμη δεν ενέργησε όπως όφειλε το 1974. Και γι΄αυτό,  είπε ο κ. Παπαδόπουλος, πρέπει να  διαταχθεί έρευνα για τη στάση της Βρετανίας,  όταν η τελευταία δεν έκανε τίποτα να υπερασπιστεί τη Κύπρο κατά την παράνομη τουρκική εισβολή.  Με την αποφυγή να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της η Βρετανία ουσιαστικά παραβίασε τις υποχρεώσεις της ως εγγυήτρια δύναμη. Επομένως είναι απαραίτητο όπως μάθουμε τους λόγους που η Βρετανία το 1974,  έστω και αν αυτό προκαλεί πρόβλημα στην βρετανική κυβέρνηση (στο Whitehall), δεν ενέργησε όπως αναμενόταν από μια εγγυήτρια δύναμη για την ανεξαρτησία και ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Ο Δρ. Βασίλης Μαύρος, ο τελευταίος ομιλητής που έπρεπε να ήταν πρώτος,  και αφού ευχαρίστησε όλους τους παρόντες,  προέβη σε μια εμπεριστατωμένη ιστορική αναφορά του Κυπριακού με τα επακόλουθα των δύο τουρκικών εισβολών του 1974 όταν η Τουρκία επικαλούμενη ψευδώς ότι θα αντικαθιστούσε τη δημοκρατία και το νόμο εισέβαλε στο νησί για να το διαμελίσει σε δύο κομμάτια και να επιδιώκει τον πλήρη έλεγχο της νήσου, προσφυγοποιώντας 200,000 Ελληνοκύπριους και κατέχοντας το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διαπράττοντας σωρεία παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  Ο Δρ. Μαύρος αναφέρθηκε και στις συλήσεις και καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς  και μίλησε για την ανάγκη επιστροφής όλων των προσφύγων στα σπίτια τους, την αποχώρηση όλων των κατοχικών τουρκικών στρατευμάτων, τον επαναπατρισμό όλων των εποίκων. Ως επίσης και για τις πρόσφατες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ΑΟΖ από την Τουρκία.  Τέλος ο Δρ. Βασίλης Μαύρος είπε ότι εκείνο που αναμένει από το Εργατικό Κόμμα και μια Εργατική κυβέρνηση υπό τον Jeremy Corbyn είναι  υποστήριξη προς την Κυπριακή Δημοκρατία,  ούτως ώστε να εξασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα,  δίχως παράνομες επεμβάσεις και δίχως στρατούς κατοχής.

Κατά τη διάρκεια μάλιστα της ομιλίας του Δρ. Βασίλη Μαύρου, οι Τουρκοκύπριες έδειχναν φανερά τη δυσφορία τους σχολιάζοντας μεταξύ τους και με την Kate Osamor  τα όσα άκουαν για την τουρκική εισβολή και κατοχή και τα τουρκικά εγκλήματα.

Τα μόνα εποικοδομητικά που ακούστηκαν τελικά στην εκδήλωση ήσαν

α) το κάλεσμα του Μάρκου Παπαδόπουλου για δημόσια έρευνα για το ρόλο της Βρετανίας το 1974 και

β) το κάλεσμα του Βασίλη Μαύρου όπως μια Εργατική κυβέρνηση υποστηρίξει η Κυπριακή Κυβέρνηση να εξασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα δίχως παράνομες επεμβάσεις και δίχως στρατούς κατοχής.

Eκδήλωση φιάσκο!

Εν κατακλείδι η εκδήλωση εξελίχθηκε σε ένα φιάσκο που το μόνο που φανέρωσε είναι ότι ορισμένοι αποσκοπούν απαρχής η ομάδα αυτή να καταστεί ΔΙ-ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ με τους Τούρκους να έχουν άμεσο και πρώτο λόγο, καπελώνοντας τον εμπνευστή και ιδρυτή της Δρ. Βασίλη Μαύρο, κάτι που ήδη κατάφεραν από την πρώτη συγκέντρωση.  Μέχρι στιγμής δεν μάθαμε για  την όποια αντίδραση προκειμένου, του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος για τα όσα έλαβαν χώρα μετά την αποχώρησή του και αφού ενημερώθηκε γι΄αυτά.

Δεύτερον,  γίνεται πλέον προφανές  ότι οι Εργατικοί ευελπιστώντας να εξασφαλίσουν την εξουσία στις επόμενες εκλογές άρχισαν να συντονίζονται στις θέσεις τους επιλέγοντας συντηρητικά τα λόγια τους προσπαθώντας να ευθυγραμμιστούν με την πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών του Φόρειν ΄Οφις και αφετέρου να κρατήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την ομογένεια μαζί τους για να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ψήφους της στις επόμενες εκλογές.

Σημείωση 1)  Σχετικό ρεπορτάζ και στην ‘Ελευθερία’ Λονδίνου 19.10.2017 σελ. 2  www.eleftheria.co.uk  καθώς και σχετικό κύριο άρθρο της εφημερίδας στην σελ. 5 με τίτλο «Οι ακραίοι φιλότουρκοι λόρδοι, η τουρκική προπαγάνδα και η δική μας αδυναμία…» και στο οποίο επισημαίνεται ενδεικτικά  (αφήνοντας και κάποια υπονοούμενα για τα οποία προφανώς η εφημερίδα γνωρίζει κάτι παραπάνω) ότι « Και ακόμα όταν γίνονται συγκεντρώσεις για την Κύπρο, οργανωμένες από Ελληνοκύπριους της Βρετανίας με στόχο να ενημερωθούν Βρετανοί βουλευτές για τις θέσεις μας και κάποιοι δικοί μας καλούν και Τουρκοκύπριους σ΄αυτές, είναι φυσικό οι βουλευτές αυτοί να είναι «προσεκτικοί» στο τι λένε… Το να προσπαθούμε να δείχνουμε ότι είμαστε… ευγενικοί με την κατοχή και να μετατοπίζουμε το θέμα στην «αρμονική συμβίωση» χωρίς να λέμε ποιος την εμποδίζει, ή να ικανοποιούμεθα επειδή υποστηρίζουν κάποιοι τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων… τότε απλώς δεν ξέρουμε τι ζητάμε στο Κυπριακό…».  

Σημείωση 2) Αναφορά για το θέμα και στο πρόγραμμα Λάζαρου Μαύρου και Μάριου Πούλλαδου Ράδιο Πρώτο Λευκωσία 19.10.2017

 http://www.radioproto.com.cy/articles/videos/681/proti-ekpompi-radio-proto-pempti-19102017   από 25.40 λεπτό.

Φανούλα Αργυρού

Ερευνήτρια/δημοσιογράφος – Λονδίνο 19.10.2017

5 thoughts on “Σε φιάσκο κατέληξε η συγκέντρωση «Εργατικοί Φίλοι της Κύπρου» χάρις στους ξεδιάντροπους φιλότουρκους!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.