Περίεργα τεχνάσματα στις Βρυξέλλες – Πλάτες σε Τ/κ

Περίεργη και συνάμα προκλητική μπορεί να θεωρηθεί η συμπεριφορά των Ευρωσοσιαλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την ενέργειά τους να προσκαλέσουν στις Βρυξέλλες «βουλευτές» από τα κατεχόμενα.

Την ίδια ώρα, που στο Βέλγιο βρισκόταν ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, πραγματοποιώντας επίσημες επαφές με την ηγεσία του κόμματος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβουλίο. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, τα τελευταία 24ωρα είχαν βρεθεί στις Βρυξέλλες δύο Τουρκοκύπριοι «βουλευτές», οι οποίοι είχαν συναντήσεις με μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών του ΕΚ – AFET.

Το αξιοσημείωτο είναι πως η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των σοσιαλιστών μελών της AFET και στη συνάντηση συμμετείχαν και αντιπρόεδροι της συγκεκριμένης πολιτικής ομάδας.

Tο Κυπριακό ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης όπου οι Τουρκοκύπριοι «βουλευτές» άδραξαν την ευκαιρία να θέσουν τα δικά τους θέματα, δηλαδή: την εκπροσώπηση της τουρκοκυπριακής κοινότητας στο Ευρωκοινοβούλιο, τον τερματισμό του «εμπάργκο» και φυσικά το απευθείας εμπόριο από τα κατεχόμενα προς την ΕΕ. Ένα θέμα το οποίο είχε για αρκετό διάστημα μείνει εκτός ατζέντας, αλλά φαίνεται πως κάποιοι, που είχαν πρωταγωνιστήσει στη συζήτησή του, δεν ησυχάζουν.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια, από πλευράς κινητικότητας, νεκρή περίοδο για το Κυπριακό. Κάτι που θεωρείται εξίσου ανησυχητικό και προκλητικό. Δείγμα του ότι κάποιοι προσπαθούν να καλύψουν τα κενά στις συνομιλίες με νέα τετελεσμένα.

Πριν το τέλος του χρόνου 

Πριν το τέλος του χρόνου αναμένεται να έρθει στην Κύπρο ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Τζέφρι Φέλτμαν, αλλά ακόμη δεν έχει καθορισθεί ημερομηνία, ανέφερε ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης, επιβεβαιώνοντας τις προχθεσινές πληροφορίες του «Φ». Ο κ. Μαυρογιάννης μιλούσε σε εκδήλωση με θέμα «Οι νέοι της Κύπρου συζητούν με τον Διαπραγματευτή της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας» στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου και στην οποία υπήρξαν παρεμβάσεις και τοποθετήσεις από οργανώσεις νεολαίας και οργανωμένα σύνολα νέων.

Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση επιβεβλημένης περισυλλογής, ανέφερε ο Ε/κ διαπραγματευτής και εξέφρασε ανησυχία γιατί αυτή η περίοδος χρησιμοποιείται από την άλλη πλευρά για τη δημιουργία περαιτέρω τετελεσμένων επί του εδάφους «και πραγματικά εγώ διερωτώμαι εάν ο χρόνος που περνά θα βοηθήσει στην επανέναρξη ή κατά πόσο η συνέχιση της διαπραγμάτευσης θα καταστεί σιγά-σιγά πιο δύσκολη».

«Πρέπει να ξεπεράσουμε την αρνητική στάση της τουρκικής πλευράς και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε», είπε, κάνοντας μια χρονική ανασκόπηση από τα διαδραματισθέντα στο Κραν Μοντάνα και εντεύθεν, με το ψήφισμα του Ιουλίου για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, τη βολιδοσκόπηση από τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, την έκθεση Γκουτέρες κ.ά. Προσπαθούμε -και θα συνεχίσουμε- για να πείσουμε και άλλους παράγοντες, ιδιαίτερα τα Μόνιμα Μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ, να συμβάλουν στη διατήρηση του πλαισίου των ΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού και τη συνέχιση της διαδικασίας, σημείωσε ο κ. Μαυρογιάννης, χωρίς να έχει γίνει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση μέχρι στιγμής, όπως είπε.

«Εκτός από το ότι τα ΗΕ προγραμματίζουν σε κάποιο στάδιο εντός αυτού του χρόνου επίσκεψη του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ, προς το τέλος του χρόνου», πρόσθεσε.

Μια ακόμα προσπάθεια

Ο Μουσταφά Ακιντζί φρόντισε χθες να διαμηνύσει ότι δεν έκλεισε την πόρτα του διαλόγου και ότι «μπορεί να γίνει ακόμη μια προσπάθεια με ένα ισορροπημένο πακέτο που θα επικεντρώνεται σε ένα αποτέλεσμα και στη λύση, με την προϋπόθεση ότι στην ε/κ πλευρά θα υπάρχει σοβαρή αλλαγή νοοτροπίας». Ο Τ/κ ηγέτης μιλούσε σε σεμινάριο για την πολιτική και την οικονομία που διοργάνωσε το παράρτημα του τεχνολογικού πανεπιστημίου Μέσης Ανατολής της Τουρκίας στα κατεχόμενα.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι δεν επιθυμεί να υπάρξει αναζήτηση άλλων επιλογών, αλλά εάν δεν υπάρξει λύση -πρόσθεσε- η «ΤΔΒΚ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, θα συνεχιστεί.

Αναφερόμενος σε όλη τη διαδικασία των συνομιλιών στην Ελβετία, ο κ. Ακιντζί είπε ότι είχε γίνει αποδεκτό πως το Κραν Μοντάνα θα ήταν η «τελευταία στάση» και υποστήριξε πως εκεί όλοι γνωρίζουν πως η τουρκική και η τ/κ πλευρά συμπεριφέρθηκαν μέσα σε λογικά πλαίσια, ωστόσο δεν έπραξε το ίδιο η ε/κ πλευρά, αλλά και πάλι η τ/κ πλευρά δεν έκλεισε την πόρτα του διαλόγου.

Ανδρέας Πιμπίσιης  “Φ”

>>> Σε φιάσκο κατέληξε η συγκέντρωση «Εργατικοί Φίλοι της Κύπρου» χάρις στους ξεδιάντροπους φιλότουρκους!

2 thoughts on “Περίεργα τεχνάσματα στις Βρυξέλλες – Πλάτες σε Τ/κ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.