Ταγιάνι προς «27»: Λάβετε υπόψιν το ψήφισμα για το Brexit 

Την προσοχή των ηγετών στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, επέστησε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίο Αντόνιο Ταγιάνι, κατά την παρέμβασή του στον προγραμματισμένο διάλογο των 28 με το ΕΚ, στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο Αντόνιο Ταγιάνι επεσήμανε ότι το ΕΚ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εποικοδομητική προσέγγιση που υιοθέτησε η Τερέζα Μέι στη ομιλία της στη Φλωρεντία, αλλά συγχρόνως, συμφωνεί απολύτως με τον Μισέλ Μπαρνιέ ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν έχει σημειωθεί “επαρκής πρόοδος”.

Ο Πρόεδρος του ΕΚ είπε στους ηγέτες ότι το ΕΚ εξακολουθεί να περιμένουμε μια σαφή απάντηση από το Ηνωμένο Βασίλειο και στα τρία βασικά σημεία της διαπραγμάτευσης.

“Η συμφωνία εξόδου πρέπει να διασφαλίζει όλα τα δικαιώματα που απολαμβάνουν σήμερα οι πολίτες. Πρέπει να συνεργαστούμε για να βρούμε τρόπους αποτελεσματικής αντιμετώπισης του ζητήματος της Βόρειας Ιρλανδίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να τιμήσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ως κράτος μέλος – τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο”, τόνισε.

Επεσήμανε δε ότι τα όσα είπε η Μέι στη Φλωρεντία πρέπει τώρα να μετατραπούν σε απτές δεσμεύσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τους επόμενους δύο μήνες, έτσι ώστε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις το Δεκέμβριο.

Από την άλλη αναφερόμενος στο μέλλον της Ευρώπης, ο Πρόεδρος Ταγιάνι δήλωσε πως  η Ευρώπη σκέφτεται σκληρά για το δικό της μέλλον και πως οι 27 θα πρέπει να βρουν απαντήσεις σε δύο θεμελιώδη ερωτήματα: “τι θέλουμε να κάνουμε μαζί στο μέλλον και πώς θέλουμε να το κάνουμε”.

“Όπως θα θυμάστε, το Κοινοβούλιο ήταν το πρώτο που συνέβαλε σε αυτή τη διαδικασία προβληματισμού, μέσω των εκθέσεων Brok-Bresso, Böge-Bérès και Verhofstadt”, είπε στους ηγέτες.

Σημείωσε δε ότι ο Πρόεδρος Γιούνκερ παρουσίασε τη Λευκή Βίβλο της Κομισιόν για τα πιθανά σενάρια και, πιο πρόσφατα, ο Πρόεδρος Μακρόν έθεσε στο τραπέζι μια σειρά ιδεών και προτάσεων που απαιτούν διεξοδική εξέταση. “Το Κοινοβούλιο, ως δημοκρατικό και ανοιχτό φόρουμ για συζήτηση”, είπε, “έχει ως στόχο – και έχει θεσμικό καθήκον – να βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης”.

Αποκάλυψε μάλιστα ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε να αφιερώσει μια σειρά συζητήσεων στην ολομέλεια για το μέλλον της Ευρώπης και να καλέσει τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και κορυφαίους Ευρωπαίους πολίτες που επιθυμούν να μιλήσουν για να σκιαγραφήσουν το όραμά τους και να συζητήσουν με το σώμα . “Έχω ήδη επεκτείνει αυτή την πρόσκληση σε ορισμένους από εσάς προσωπικά και θα σας αποστείλουμε γραπτή πρόσκληση τις επόμενες ημέρες”, διευκρίνισε προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Υπενθύμισε δε ότι η διάσκεψη των προέδρων σημείωσε ως ένα από τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης τη θέση του επικεφαλής υποψήφιου των πολιτικών ομάδων για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν (Spitzenkandidaten).

Σύνοδος: «Πρόοδος» στο Brexit

Το θέμα του Brexit τέθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών. Μετά τις δηλώσεις της γερμανίδας καγκελάριου για πρόοδο στις συζητήσεις περί εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, συζητήθηκε το επόμενο στάδιο των συνομιλιών που θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο και θα αφορά στις εμπορικές συναλλαγές. 

Ευρωπαίοι ηγέτες, ωστόσο, ζήτησαν από την βρετανίδα πρωθυπουργό να παρουσιάσει ένα πιο ξεκάθαρο πλάνο εξόδου της χώρας από την ΕΕ, πράγμα για το οποίο εγκαλούν την Μέι και οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Στο θέμα της Τουρκίας, η Άνγκελα Μέρκελ φάνηκε σκληρή καθώς κάλεσε τους αξιωματούχους της ΕΕ να παγώσουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονται για την ένταξη της χώρας στην Ένωση, λόγω αυταρχικής πολιτικής από την πλευρά της Άγκυρας.

«Η νομοθεσία της Άγκυρας κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση» δήλωσε προσερχόμενη στη Σύνοδο παραπέμποντας στις εκκαθαρίσεις που ακολούθησαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου το 2016.

Ωστόσο, με θετικά λόγια μίλησε για τη στάση της Τουρκίας απέναντι στο προσφυγικό και συγκεκριμένα απέναντι στη συμφωνία με την ΕΕ.

Οι δηλώσεις Μέρκελ, Μακρόν και Μέι προσερχόμενοι στη Σύνοδο

«Θα συζητήσουμε το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, το οποίο και στηρίζουμε» δήλωσε η Μέρκελ προσερχόμενη στη Σύνοδο, έπειτα από τις δηλώσεις της αμερικανικής πλευράς σύμφωνα με τις οποίες η συμφωνία θα πρέπει να βελτιωθεί ή να ακυρωθεί.

«Από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα σταλεί μήνυμα ενότητας. Η ενότητα θα επικρατήσει και στις συνομιλίες για το Brexit, επειδή οι στόχοι και τα ενδιαφέροντά μας είναι κοινά» δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος.

Στην πρόοδο των συνομιλιών στάθηκε η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και σημείωσε πως οι ευρωπαϊκές συζητήσεις θα αφορούν και σε θέματα άμυνας, ασφάλειας και μετανάστευσης.

Ωστόσο, απέφυγε να αναφερθεί στο ακριβές ποσό που θα καταβάλλει η Βρετανία μετά την έξοδό της από την ΕΕ και στάθηκε στο θέμα των δικαιωμάτων που θα έχουν οι ευρωπαίοι πολίτες σε μια μετα – Brexit εποχή.

Προτού σχηματιστεί κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία και μετά τις αυστριακές εκλογές, ο γάλλος πρόεδρος προσήλθε στη Σύνοδο με μεταρρυθμιστική ατζέντα και με αίτημα την ανάδειξη ενός ΥΠΟΙΚ για την ΕΕ και τη δημιουργία κοινού προϋπολογισμού.

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, μάλιστα, παρομοίασαν τον Εμανουέλ Μακρόν με κουτάβι καθώς θεωρείται νέος στις ευρωπαϊκές συνομιλίες. Σύμφωνα όμως με την εφημερίδα Politico, κορυφαίος ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Σύνοδος δεν είναι του Μακρόν αλλά του Τουσκ.

ΚΥΠΕ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.