Catherine West/Foreign Office: Χρυσές βίζες, εμπόριο, Ελβετία και …αμπελοπούλια

Η τουρκολάγνα βουλευτίνα Catherine West.

Στη Βουλή των Κοινοτήτων στο Λονδίνο, οι βουλευτές πέραν των προφορικών ερωτήσεων που υποβάλουν και παίρνουν απαντήσεις από τα διάφορα τμήματα της βρετανικής κυβέρνησης, υποβάλουν και γραπτές ερωτήσεις.  Οι γραπτές  παίρνουν λίγες μέρες να απαντηθούν και απαντώνται  επίσης γραπτώς.   Εντοπίσαμε ορισμένες τέτοιες από την βουλευτή Catherine West (Εργατική για την περιοχή Hornsey /Wood Green  βορείου Λονδίνου) και τις παραθέτουμε. 

Χρυσές βίζες

Στις 17 Οκτωβρίου 2017 η Εργατική βουλευτής για το Hornsey and Wood Green  Catherine West, πήρε απάντηση σε ερώτησή της προς την Υπουργό Εσωτερικών της βρετανικής κυβέρνησης με την οποία ζητούσε να μάθει ποίες συζητήσεις είχε με τον Κύπριο ομόλογό της για το σχέδιο της κυπριακής κυβέρνησης σχετικά με τις χρυσές βίζες.

Εκ μέρους της Υπουργού Εσωτερικών  στην Catherine West απάντησε ο Υφυπουργός για την Μετανάστευση  Brandon Lewis ότι «… η Υπουργός Εσωτερικών δεν συζήτησε με την κυβέρνηση της Κύπρου για το σχέδιο βίζας για επενδυτές.  Οι όροι εκείνου του σχεδίου είναι θέμα της Κύπρου.  Μέχρι να αποχωρήσουμε από την ΕΕ το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει δεσμευμένο με τους νόμους της ελεύθερης διακίνησης,  όμως, θα φέρναμε ένσταση αν άλλο μέλος της ΕΕ προέβαινε σε αλλαγές που θα οδηγούσαν σε παραβίασε των δικαιωμάτων ελεύθερης διακίνησης στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Εισαγωγές/εξαγωγές από Κύπρο

Σε άλλη ερώτησή της προς τον Υπουργό για Διεθνές Εμπόριο τον ρώτησε τι συζήτησε  με τον Κύπριο ομόλογό του αναφορικά με τις αυξήσεις (α) εισαγωγών προς και (β) εξαγωγών από την Κύπρο μετά που θα αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ. Πήρε απάντηση στις 16 Οκτωβρίου 2017 από τον Μόνιμο Υφυπουργό Mark Garnier. Ο Υφυπουργός της απάντησε ότι δεν υπήρξαν οποιεσδήποτε επίσημες συζητήσεις μεταξύ του Υπουργού για το Διεθνές Εμπόριο και των Κυπρίων ομολόγων του για αύξηση εισαγωγών προς και εξαγωγών από την Κύπρο μετά που θα αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ. Ο  Υφυπουργός πρόσθεσε στην γραπτή απάντησή του και τα εξής:

«Όμως, καθώς η Κύπρος είναι εδώ και χρόνια ένας αξιόλογος εταίρος του Ηνωμένου Βασιλείου, περιφερειακοί αντιπρόσωποι από το Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου και του Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας συναντιούνται σε τακτική βάση με ενδιαφερόμενα μέρη στην Κύπρο  και συζητούν τα τρέχοντα επιχειρησιακά θέματα και θέματα  κυβέρνησης, και τρόπους για καλυτέρευση και επέκταση εμπορικών σχέσεων και τη βαθιά φιλία μεταξύ των δύο χωρών». 

Κυπριακό διαπραγματεύσεις Ελβετίας 

Η Catherine West σε άλλη ερώτησή της προς τον Υπουργό Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας,  τον ρώτησε ποίες πρόσφατες συζητήσεις είχε α) με τα Ηνωμένα Έθνη και β) με τον Κύπριο ομόλογό του σχετικά με τις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ για την Κύπρο.

Στην κυρία Catherine West απάντησε ο Υπουργός Ευρώπης  Sir Alan Duncan  στις 13 Οκτωβρίου 2017 ο οποίος διατύπωσε την απάντηση επί λέξει ως εξής:

«Ήταν απογοητευτικό που η Διάσκεψη για την Κύπρο στην Ελβετία τερματίστηκε δίχως συμφωνία τον Ιούλιο. Αξιωματούχοι του Φόρειν ΄Οφις συζητούν τακτικά πως μπορεί το Ηνωμένο Βασίλειο να δουλέψει για μια δίκαιη και διαρκή διευθέτηση με τους ομολόγους των στην Κύπρο και στα Ηνωμένα ΄Εθνη.  Καλούμε όλες τις πλευρές να πάρουν χρόνο να απεικονίσουν ήρεμα το αποτέλεσμα των συζητήσεων και ταυτόχρονα να αποφεύγουν ρητορικές ή ενέργειες που να περιορίζουν την πιθανότητα μελλοντικών διαπραγματεύσεων για μια διευθέτηση. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να δουλεύει υποστηρίζοντας μια διευθέτηση στη Κύπρο που να είναι προς το όφελος όλων των Κυπρίων». 

Η  κα Catherine West  υπέβαλε και δεύτερη ερώτηση για το Κυπριακό που σχετίζεται με την προηγούμενη και πάλιν  προς τον Υπουργό Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας την οποία και πάλιν απάντησε στις 13 Οκτωβρίου 2017 ο Sir Alan Duncan. Αυτή τη φορά η βουλευτής  ρωτούσε ποία διαβήματα έκανε ο Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας εις υποστήριξη των διαπραγματεύσεων για την Κύπρο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Ενδιαφέρουσα αυτή η απάντηση του Sir Alan Duncan.

Αφού επανέλαβε  ότι το  Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει έντονα μια δίκαιη και διαρκή διευθέτηση για την Κύπρο για όλους τους Κύπριους, έγραψε «Για αυτό το λόγο το ΗΒ υποστήριξε πλήρως τις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ το καλοκαίρι. Ο Υπουργός Εξωτερικών και εγώ είχαμε εποικοδομητικές συζητήσεις με όλα τα μέρη στην Διάσκεψη για να βοηθήσουμε να λυθούν τα απομείναντα θέματα.  Στο τέλος ήταν αδύνατο να γεφυρωθούν τα κενά μεταξύ όλων των πλευρών.  Εναπόκειται σε όλα τα συμβαλλόμενα μέρη να συμφωνήσουν τα επόμενα βήματα. Ενθαρρύνουμε αμφότερες τις κυπριακές κοινότητες να απεικονίσουν ήρεμα το δρόμο μπροστά. Επίσης καλούμε όλους να αποφεύγουν ρητορικές και ενέργειες που θα περιορίζουν την πιθανότητα μελλοντικών διαπραγματεύσεων. Εν τω μεταξύ, το ΗΒ συνεχίζει να υποστηρίζει μια διευθέτηση και μέσω του στρατιωτικού προσωπικού μας στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ και μέσω πρακτικής βοήθειας για να βοηθήσουμε αμφότερες τις πλευρές να προχωρήσουν σε μια διευθέτηση».

Αμπελοπούλια

Στα πλαίσια  γραπτών ερωτήσεων από Βρετανούς βουλευτές για την παγίδευση αμπελοπουλιών στην περιοχή των βρετανικών βάσεων που διαβάσαμε σε ειδησιογραφικά στις 18 Οκτωβρίου 2017βρήκαμε  ότι ερώτηση προς τον Υπουργό Άμυνας σχετικά με τα  αμπελοπούλια είχε υποβάλει ενωρίτερα και  η Catherine West, ζητώντας να μάθει ποίες πληροφορίες είχε το Υπουργείο Άμυνας για  τη παράνομη θανάτωση άγριων πουλιών, (εννοείται των αμπελοπουλιών)  στις κυρίαρχες βάσεις Ακρωτηρίου και Δεκέλειας.

Η ερώτηση απαντήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2017 από τον Υφυπουργό Άμυνας Mark Lancaster ο οποίος αφού έγραψε ότι  ο Υπουργός Άμυνας είναι υπεύθυνος για τις κυρίαρχες περιοχής των βάσεων Ακρωτηρίου και Επισκοπής, πρόσθεσε ότι ο Διοικητής των βάσεων ανταλλάσει πληροφορίες με τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις σχετικά με τις παράνομες παγιδεύσεις πουλιών στις βάσεις,  που περιλαμβάνουν και λεπτομερείς χάρτες των περιοχών που αποτελούν Ειδικά  Προστατευόμενες Περιοχές  και έχουν γίνει αρκετές συλλήψεις και κατασχέθηκαν  παγίδες .

Οι βάσεις στην Κύπρο, έγραψε ο Υφυπουργός, καλύπτονται από την Συνθήκη Bern για την προστασία προστατευόμενων ευρωπαϊκών περιοχών και φυσικού περιβάλλοντος και  οι βάσεις συμμορφώνονται με τις διατάξεις της Συνθήκης.

Καθοδήγηση από Φόρειν ΄Οφις 

Οι απαντήσεις του Foreign Office που έδωσε ο Sir Alan Duncan στις 13 Οκτωβρίου 2017, δηλαδή 4 μέρες πριν την συγκέντρωση της 17ης Οκτωβρίου 2017 σε αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων όπου η κυρία Catherine West περιθωριοποίησε τον Δρ. Βασίλη Μαύρου (ιδρυτή της ομάδας ‘Εργατικοί Φίλοι της Κύπρου’),  αντανακλούν πλήρως με τις θέσεις όλων σχεδόν των βουλευτών που παρευρέθηκαν. Και εξέφρασαν ο ένας μετά τον άλλο την… μεγάλη τους απογοήτευση για το ναυάγιο στην Ελβετία τον περασμένο Ιούλιο και ότι θα επιμένουν στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων πάνω στην ίδια ατζέντα!

Κάτι που χειροκρότησε και το ακροατήριο δυστυχώς  (17.10.2017) είτε από υπερβολική… ευγένεια είτε από σύγχυση είτε γιατί απλά κάποιοι δεν κατάλαβαν τι λέχθηκε. Σχετικό το κύριο άρθρο της εφημερίδας ‘Ελευθερία’  19.10.2017 σελ. 5 «Οι ακραίοι φιλότουρκοι λόρδοι, η τουρκική προπαγάνδα και η δική μας αδυναμία…»

http://www.eleftheria.co.uk/pdf/1019201763037Eleftheria_904.pdf  page 2 and 5.

Φανούλα Αργυρού

Ερευνήτρια/δημοσιογράφος – Λονδίνο 20.10..2017

 Αναφορά στο Ράδιο Πρώτο  20.10.2017 – http://www.radioproto.com.cy/articles/videos/681/proti-ekpompi-radio-proto-paraskeyi-20102017 από το 35.10 λ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.