Στην Κύπρο σύστημα «e-call» που ειδοποιεί αυτόματα όταν γίνει τροχαίο

Η Κύπρος καθίσταται η δεύτερη Ευρωπαϊκή Χώρα που παρέχει τη συγκεκριμένη Υπηρεσία.

Από τον Μάρτιο του 2018 η Πανευρωπαϊκή Υπηρεσία Τηλε-Κλήσης Έκτακτης Ανάγκης «e-call», θα χρησιμοποιείται για την αυτόματη ειδοποίηση της Υπηρεσίας Έκτακτης Ανάγκης «112», στις περιπτώσεις οδικών δυστυχημάτων και θα είναι διαθέσιμη δωρεάν σε όλους τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προς τον σκοπό αυτό, έχει εγκατασταθεί με επιτυχία εξοπλισμός σε ειδικά διαμορφωμένο κέντρο στο Αρχηγείο Αστυνομίας.

Η συγκεκριμένη Υπηρεσία «e-call» είναι κλήση έκτακτης ανάγκης παρόμοια με αυτή του Πανευρωπαϊκού Αριθμού «112» και θα ενεργοποιείται από τους επιβάτες οχήματος, αλλά και αυτόματα από το ίδιο το όχημα που θα είναι εφοδιασμένο με τη συγκεκριμένη τεχνολογία, σε περίπτωση δυστυχήματος.

Με την ενεργοποίηση του συστήματος «e-call» μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, το κέντρο στην Αστυνομία θα λαμβάνει δεδομένα για την ακριβή γεωγραφική θέση του σημείου του συμβάντος και θα ανοίγει άμεσα ένα ασφαλές κανάλι για φωνητική επικοινωνία του εμπλεκομένου οχήματος με τον χειριστή του «112».

Σαν αποτέλεσμα της λήψης της γεωγραφικής θέσης του οχήματος που εμπλέκεται σε δυστύχημα, θα είναι η άμεση ανταπόκριση της Αστυνομίας/Ασθενοφόρου, εκεί και όπου χρειάζεται, ειδικά στις περιπτώσεις δυστυχημάτων με σοβαρούς τραυματισμούς, όπου η άμεση ανταπόκριση τις πρώτες κρίσιμες στιγμές της σύγκρουσης είναι ζωτικής σημασίας για τους τραυματίες.

Να σημειωθεί ότι το σύστημα «e-call» θα εγκατασταθεί στα οχήματα που θα κατασκευαστούν μετά τον Μάρτιο του 2018 και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί την εισαγωγή του και σε μεταχειρισμένα οχήματα.

Μετά από έλεγχο του συστήματος, που έχει εγκατασταθεί από την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Κύπρος καθίσταται η δεύτερη Ευρωπαϊκή Χώρα που παρέχει τη συγκεκριμένη Υπηρεσία.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.