Κατεχόμενα: Αναφορές για μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου – 10 βήματα μπροστά οι Τούρκοι

ΑΚΕΛ: Ο καθορισμός ΑΟΖ θα εξυπηρετήσει σχεδιασμούς Τουρκίας

Από τα αποτελέσματα των ερευνών για την ανεύρεση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή, υπάρχουν σοβαρές ποσότητες φυσικού αερίου, δήλωσε ο «υπουργός οικονομίας και ενέργειας» Σουνάτ Ατούν, προσθέτοντας ότι με την πλατφόρμα που θα εγκαταστήσουν για τη γεώτρηση, πιθανόν να ανοίξουν τον δρόμο για την κατασκευή ενός αγωγού.

Και έτσι, σύμφωνα με τον κ. Ατούν, στην ενεργειακή εικόνα της περιοχής, θα δοθεί και μια θέση στην «ΤΔΒΚ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος. Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Σουνάτ Ατούν, μιλώντας στον ανταποκριτή του τουρκικού πρακτορείο Ανατολή στα κατεχόμενα, ανέφερε ότι από το 2011 επέδειξαν επιμονή στις έρευνες για την ανεύρεση πετρελαίου και φυσικού αερίου και οι σεισμικές έρευνες ολοκληρώθηκαν στο τέλος Ιουλίου.

Τα ευρήματα, πρόσθεσε, υποστηρίζουν ότι στην περιοχή υπάρχουν σοβαρά αποθέματα φυσικού αερίου και εξήγγειλε ότι το πλοίο γεωτρήσεων – όπως είπε – θα έρθει στην περιοχή, σε συνεργασία με την Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου. «Από το τέλος του χρόνου θα αρχίσουν γεωτρήσεις σε ρηχά νερά και με τη νέα χρονιά θα αρχίσει η διαδικασία για να φτάσουμε στο αέριο σε πιο βαθιές θάλασσες».

Εχει γίνει, σημείωσε, ένας οδικός χάρτης με τρία σημαντικά σημεία που είναι – όπως είπε – ο εντοπισμός και εμπορική αξιοποίηση ενεργειακών πόρων που βρίσκονται στη δική τους – κατά την έκφρασή του – αποκλειστική οικονομική ζώνη. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τα εθνικά μας έσοδα και κυρίως τα οικονομικά μας συμφέροντα».

Ως δεύτερο σημείο αναφέρθηκε στις ανάγκες εισαγωγής αερίου για την Τουρκία. «Φυσικοί πόροι της Κύπρου σημαίνει εθνικά αποθέματα για το κράτος της Τουρκικής Δημοκρατίας. Οι ποσότητες που θα βγουν από δω θα υποκαταστήσουν, στον βαθμό που μπορούν, ένα μέρος των εισαγωγών που πληρώνει η Τουρκία για ενεργειακούς σκοπούς».

Ως τρίτο σημείο, ο κ. Ατούν ανέφερε ότι η πλατφόρμα γεωτρήσεων που θα εγκατασταθεί στην περιοχή θα ανοίξει τον δρόμο για την κατασκευή ενός αγωγού και αυτό θα βάλει το ψευδοκράτος στην ενεργειακή εικόνα της περιοχής.

Ως αποτέλεσμα των εργασιών που θα γίνουν στο νησί, συνέχισε ο «υπουργός ενέργειας», ένας αγωγός θα μπορούσε να συνδεθεί με το ενεργειακό εμπορικό κέντρο του Τσεϊχάν «και έτσι η Τουρκία θα μπορεί να είναι ο σύνδεσμος των ενεργειακών αγωγών που βρίσκονται στους άξονες βορρά – νότου και ανατολής – δύσης. Αυτό σημαίνει ότι το αέριο θα μπορεί να τύχει εμπορικής εκμετάλλευσης σε οικονομικά αποδεκτούς όρους και με ευκολία είτε προς την Τουρκία, είτε μέσω αυτής, σε άλλες αγορές. Ως αποτέλεσμα, ο αγωγός που πιθανόν να γίνει, θα είναι μια πολύ σημαντική ευκαιρία και για τις άλλες χώρες που κάνουν έρευνες στην περιοχή».

Ο Σουνάτ Ατούν ανέφερε, ακόμη, ότι το ψευδοκράτος βρίσκεται στο τελικό στάδιο για το άνοιγμα προσφορών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ηλιακή και αιολική, και ο δημόσιος διαγωνισμός θα προκηρυχθεί τις επόμενες εβδομάδες, το αργότερο εντός του Νοεμβρίου. Στοχεύουν, ανέφερε, σε αρχική ποσότητα 25 μεγκαβάτ ηλιακής ενέργειας και η ποσότητα αυτή, κυρίως από την ηλιακή αλλά και από άλλες μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, να φτάσει τα 70 μεγκαβάτ σε ένα χρόνο.

Δήλωσε, ακόμη, ότι είναι ανοικτές οι πόρτες του ψευδοκράτους για επενδύσεις στην αιολική ενέργεια και υπολογίζεται ότι από τα 70 μεγκαβάτ το 18-20% μπορεί να προέλθει από την αιολική.

ΑΚΕΛ: Ο καθορισμός ΑΟΖ θα εξυπηρετήσει σχεδιασμούς Τουρκίας

«Η κατάθεση συντεταγμένων για καθορισμό της ΑΟΖ βόρεια της Κύπρου, αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο τρόπος και ο χρόνος άσκησης αυτού του δικαιώματος, όμως, είναι υπό κρίση, αφού στόχος θα πρέπει να είναι η εξυπηρέτηση των εθνικών μας συμφερόντων και όχι των προεκλογικών σκοπιμοτήτων του κ. Αναστασιάδη. Οι οποίες και σε αυτή την περίπτωση, δυστυχώς, καθόρισαν τα βήματα του» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Γιώργος Λουκαϊδης.  

Προσθέτει ότι κανένα έμπρακτο αποτέλεσμα δεν θα έχει αυτή η ενέργεια, αφού για οριοθέτηση της ΑΟΖ απαιτείται σχετική συμφωνία με την Τουρκία, επειδή αυτή η ενέργεια δεν θα γίνει κατανοητή ως εποικοδομητική συμβολή στην επανέναρξη των συνομιλιών, όπως ζητά ο Γ.Γ του ΟΗΕ από τις πλευρές, αφού η διεθνής κοινότητα αντιλαμβάνεται ως αδύνατη την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Τουρκία πριν από τη λύση του Κυπριακού.

Σημειώνεται ότι αντίθετα, ιδιαίτερα μετά την αποενοχοποίηση και τον εγκωμιασμό της στάσης της Τουρκίας στο θέμα της ασφάλειας από τον κ. Γκουτιέρες, περισσότερο είναι που θα εξυπηρετηθούν πιθανοί σχεδιασμοί της Τουρκίας για πρόκληση έντασης και νέων τετελεσμένων στην ΑΟΖ και στο Κυπριακό.

«Εκ των πραγμάτων, δεν φαίνεται να έχουν συνετίσει τον κ. Αναστασιάδη τα ολέθρια αποτελέσματα των χειρισμών του, όταν στις πλέον καθοριστικές στιγμές της διαπραγματευτικής διαδικασίας υιοθέτησε πολιτική Ν. Παπαδόπουλου. Αντίθετα, στο βωμό των προεκλογικών σκοπιμοτήτων επιμένει να τον αντιγράφει. Επιμένει να είναι αρεστός σε τμήματα του εκλογικού σώματος, παρά ωφέλιμος στη πατρίδα» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΥΠΕ

>>> ΑΟΖ και βορείως της Κύπρου: Κατάθεση συντεταγμένων στα Ην.Έθνη

One thought on “Κατεχόμενα: Αναφορές για μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου – 10 βήματα μπροστά οι Τούρκοι

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.