Επαφές του ΓΓ ΑΚΕΛ με Βρετανούς βουλευτές

Συναντήσεις με αξιωματούχους του Foreign Office και με Βρετανούς βουλευτές περιλάμβανε η τρίτη και τελευταία ημέρα της επίσκεψης του Άντρου Κυπριανού σε Μπέρμιγχαμ και Λονδίνο.

Το πρωί της Τρίτης ο ΓΓ του ΑΚΕΛ έγινε δεκτός από την επικεφαλής του Τμήματος Ανατολικής Μεσογείου του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών. Στη συνέχεια συναντήθηκε σε χώρο του κοινοβουλίου με τον Συντηρητικό βουλευτή, επικεφαλής της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Κύπρο, σερ Ρότζερ Γκέιλ.

Ακολούθησε το μεσημέρι γεύμα εργασίας στο κοινοβούλιο με τους βουλευτές του Εργατικού Κόμματος Καλίντ Μαχμούντ (σκιώδης Υπουργός Ευρώπης), Φάμπιαν Χάμιλτον (σκιώδης Υπουργός Ειρηνευτικών Διαδικασιών), Πάμπο Χαραλάμπους, Κάθριν Γουέστ και Νταν Κάρντεν.

Ο κ. Κυπριανού δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι στόχος του ταξιδιού του και των επαφών του ήταν να μεταφέρει το μήνυμα ότι η ελπίδα για συνέχιση του διαλόγου για το Κυπριακό πρέπει να διατηρηθεί ζωντανή.

«Και όχι μόνο να διατηρηθεί ζωντανή, αλλά αυτή τη φορά να δημιουργηθούν και οι προϋποθέσεις ώστε να έχουμε ένα επιτυχές αποτέλεσμα» [ΣΗΜ.να δώσουν και ότι έχει απομείνει!!!], πρόσθεσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση στο Foreign Office είπε: «Ήταν μία πάρα πολύ θετική συνάντηση. Εμείς αναπτύξαμε τις δικές μας θέσεις και παράλληλα μεταφέραμε την ανησυχία για τα νέα τετελεσμένα που προσπαθεί να εφαρμόσει η τουρκική πλευρά επί του εδάφους στα κατεχόμενα, πράγμα που θα δυσκολέψει περισσότερο τις προσπάθειες για λύση».

Παρόμοιο, συμπλήρωσε ο Άντρος Κυπριανού, ήταν και το περιεχόμενο των συναντήσεών του με τους Βρετανούς βουλευτές, από τους οποίους ζήτησε επιπροσθέτως να ενεργήσουν όπως μπορούν προς την κατεύθυνση της Τουρκίας, ώστε να αποφευχθούν τα τετελεσμένα.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ μετά από τη συνάντησή τους, ο σερ Ρότζερ Γκέιλ είπε ότι με τον κ. Κυπριανού συζήτησαν την ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών για λύση «παρά το γεγονός ότι οι πρόσφατες συνομιλίες δεν ήταν επιτυχημένες, όπως ήλπιζαν όλοι».

Πρόσθεσε ο σερ Ρότζερ ότι «είναι ανάγκη να ξαναβρεθεί η δυναμική στις διαπραγματεύσεις, αλλιώς απειλείται με κατάρρευση η όλη προσπάθεια». Όπως σημείωσε ο ίδιος, «δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να συνεχιστεί η πίεση για μια λύση και καλοί άνθρωποι από αμφότερες τις πλευρές να ενώσουν δυνάμεις για τη μοναδική λύση, που είναι η επανένωση – δεν μπορούμε να έχουμε μία διαιρεμένη χώρα-μέλος της ΕΕ και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (σ.σ. της οποίας Πρόεδρος έχει διατελέσει ο σερ Ρότζερ)».

Ο κ. Κυπριανού ευχαρίστησε τον σερ Ρότζερ για τις ξεκάθαρες και υποστηρικτικές θέσεις που εξέφρασε κατά τη συνάντησή τους.

*Όσον αφορά τις συγκεντρώσεις και ομιλίες του σε μέλη της παροικίας στο Μπέρμιγχαμ την Κυριακή και στο Λονδίνο τη Δευτέρα, ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι ήταν ομιλίες προεκλογικού χαρακτήρα με παρουσίαση των θέσεων του ΑΚΕΛ.

ΚΥΠΕ

>>> «Λύση» νομικά και ηθικά αμφιλεγόμενη

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.