ΣΤΑΧΥΟΛΟΓΗΜΑΤΑ 25/10/2017

Το μηδέποτε προσδιορισθέν κόστος…

Χρόνια τώρα άρχουσα, η πολιτική διανόηση τού τόπου, επίμονα, κυρίως επίπονα, ασχολείται με ψυχογραφία της, επιχειρώντας να διαγνώσει, τι τελικά μπορεί να αναγκάσει την Τουρκία να συναινέσει! (Σε εξεύρεση λύσης, φαντάζομαι. Λέξη βεβαίως άγνωστη, ιδίως δε «αόρατη και ακατασκεύαστη, περιφερόμενη όμως επάνω τής αβύσσου» που λέει και η Βίβλος…*1 Οτέ μεν πορίζεται πως θα βοηθήσει ο εξευρωπαϊσμός, οτέ δε ο εκδημοκρατισμός, αείποτε δε ο εξευμενισμός τής Τουρκίας!

Εσχάτως όμως, και όλως αιφνιδίως, εξεπήγασε ως πυριγενές εφεύρημα, τεθέν αυτομάτως και σε καθολική χρήση, το διανόημα «να δημιουργηθεί κόστος» στην Τουρκία! Που βεβαίως θα την εξαναγκάσει σε υποχωρήσεις, ή παραχωρήσεις, ή (μακάρι θεέ μου) αποχωρήσεις, και άλλες τέτοιες –ήσεις αναλόγως!  Κόστος εντούτοις, που όμως ουδείς ουδέποτε ουδαμώς πειράθηκε να προσδιορίσει. Και ούτε θα μπορέσει, ειδικά η τρέχουσα πολιτική διανόηση να το κάνει, λόγω ενδημικής της τροχοπέδης βεβαίως! Με πιθανότερη κατάληξη, λέει ο γράφων, το πυριγενές εφεύρημα να καταστεί, ως είθισται, και αυτό πυρίκαυστο…

ΚΑΙ ΟΜΩΣ, λέει επίσης ο γράφων, υπήρξε στο παρελθόν, και όχι το «μακρινό» ιστορικό παρελθόν, ιστορικότατο πολιτικό γεγονός, που θα βοηθούσε, ακόμα και την, ούτως ή άλλως, ράθυμη, που λέει και ο Γκόγκολ*2, πολιτική μας διανόηση, να δει τι όντως είναι για την Τουρκία «κόστος»! Ακριβέστερα, τι η ίδια η Τουρκία υπολόγιζε πάντοτε ως κόστος, υπαρξιακό της μάλιστα. Είναι γεγονός πολιτικό, ενός ιδίως κρίσιμου για την Κύπρο έτους, (1964) και διαδραματίστηκε στη Γενεύη Ιούλιο μήνα τού έτους εκείνου.

ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ Γενεύη λοιπόν διεξάχθηκαν, μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου, οι συνομιλίες Ελλάδας και Τουρκίας για την Κύπρο, υπό την αιγίδα, λέχθηκε, τού ΟΗΕ, και μεσολαβητή του τότε τον Σάκαρι Τουομιόγια. Τις οποίες όμως, και με σιωπηρή έγκριση τού Ου Θάντ, διεξήγε ο Αμερικανός Ντην Άτσεσον. Από την ψυχρολουσία που (άκων, ειρήσθω!) επιφύλαξε στον Ινονού ο Τζόνσον, κατά την προηγηθείσα επίσκεψή του στην Ουάσιγκτων τον Ιούνιο, διέβλεψε ο Τούρκος πρωθυπουργός, ότι στη Γενεύη θα περνούσε πολύ δύσκολες ώρες η Τουρκία! Έστειλε γι’ αυτό, ως άξιο εκπρόσωπο εκεί, τον ίδιο τον εμβληματικό διπλωμάτη, καθηγητή Νιχάτ Ερίμ, ο οποίος είχε από το 1956 ετοιμάσει το ομώνυμο σχέδιο «Νιχάτ-Ερίμ» ανάκτησης Κύπρου από την Τουρκία! Σχέδιο που εφάρμοζαν ως τότε με εντυπωσιακή, ειρήσθω, πιστότητα οι Τούρκοι.*3 Ο δεδομένος δυναμισμός τού Νιχάτ Ερίμ συνεπώς, συνιστούσε για την Τουρκία ιδανική επιλογή, προκειμένου να «περισωθεί» ό,τι ήταν πια δυνατό…

Η ΠΡΩΤΗ (ανεπίσημη δε) συνάντηση Νιχάτ Ερίμ και Άτσεσον, (9 Ιουλίου) αυθωρί έπεισε βεβαίως τον έμπειρο Τούρκο για το κλίμα που ήδη διαμορφωνόταν! Συνεπώς εκείνη η «ανάκτηση Κύπρου» φάνταζε πια θλιβερή ματαιότητα… Βεβαιώθηκε δε, όταν ο Αμερικανός διαπραγματευτής τού απέκλεισε όχι μόνο διχοτόμηση και ομοσπονδία, αλλά ακόμα και επιστροφή στη Ζυρίχη! Τον επισκίασε τότε «σκοτοδίνη»… Όταν δε, έξι μέρες αργότερα, ο Άτσεσον επιβεβαίωσε και επισήμως πια τη θέση αυτή, προτείνοντάς του, ως αντιστάθμισμα τής Ένωσης, παραχώρηση στην Τουρκία κυριαρχίας σε τμήμα τού κυπριακού εδάφους, ο Ερίμ ούτε καν ερώτησε για την έκταση, ας πούμε, εκείνου τού εδάφους! Αντίθετα εξέπληξε τον Άτσεσον, λέγοντάς πως, εν τοιαύτη περιπτώσει, «προτιμά» να κηρύξουν μονομερώς την Ένωση οι Έλληνες, ως fait accompli, (τετελεσμένο γεγονός) και χωρίς συγκατάθεσή της, ώστε να έχει κατόπιν η Τουρκία δυνατότητα …οικονομικών διεκδικήσεων!*4 Σημειώνω συναφώς ότι, την «προτίμηση» επανέλαβε σε τρεις διαφορετικές συναντήσεις τους ο Ερίμ, και την επανέλαβε επίσης αργότερα (22 Αυγούστου!) αυτοπροσώπως και ο Ινονού, στον Αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα, Ρέυμοντ Χέαρ.*5

ΑΥΤΟ ΛΟΙΠΟΝ είναι το, δίδυμο άλλωστε, και εξόχως σημειολογικό, λέει ο γράφων, ιστορικό γεγονός, για το οποίο έγινε πιο πάνω ο λόγος. Και είναι επίσης διδακτικό, στο μέτρο που οδηγεί στη διασάφηση εκείνου που όντως αποτελεί κόστος για την Τουρκία! Ας προσέξει ο αναγνώστης: Τι είναι εκείνο που είπε ο Άτσεσον και προκάλεσε σκοτοδίνη στον Νιχάτ Ερίμ; Τού πρόσφερε ό,τι προσδοκούσε: Κυριαρχία εδάφους! Και όμως, όντως ευφυής εκείνος, ούτε που νοιάστηκε καν να μάθει την έκταση, ας πούμε, τής κυριαρχίας, παρά θρηνητικά, ο άλλοτε αγέρωχος Τούρκος καθηγητής, τού είπε τον πικρό λόγο: Τουλάχιστο μη μας κοροϊδεύετε και από πάνω. Ήδη έχετε τη Μεραρχία… Κάντε λοιπόν, και πραξικοπηματικά, την Ένωση, αλλά, βρε αδερφέ, μη ζητάτε και συναίνεσή μας από πάνω!

ΚΑΤΙ «ΑΛΛΟ» λοιπόν, απ’ όσα άκουσε, είναι εκείνο που τον «έκαιγε»! Συνεπώς, ανάγκη εμείς να επανέλθομε..

Χάρης Φεραίος   

Διδάκτωρ τού ΕΜΠ.

*1.Βιβλίο τής Γένεσης.

*2.Νικολάι Γκόγκολ, «Νεκρές ψυχές», 1842.

*3.Σημειώνω ότι τα τρία από τα πέντε στάδια τού σχεδίου «Νιχάτ-Ερίμ» ανάκτησης Κύπρου, είχαν πραγματοποιηθεί, ήδη με τη Ζυρίχη! Το τέταρτο στάδιο, (μετακίνηση πληθυσμών) πραγματοποιήθηκε, αρχίζοντας βέβαια με την τουρκανταρσία. Μόνο το πέμπτο (μετατροπή τών Ελλήνων σε μειονότητα με εποικισμό), εκκρεμούσε!

*4.Βλ. ενδεικτικά: Μυστικό έγγραφο, LBJ Library, NSF, Country File, Cyprus, Vol.9, 132secret, FRUS. Αποτελεί έκθεση Άτσεσον προς Στέητ Ντηπάρτμεντ, στις 15/7/1964.(Αρχείο Α.Ρ.)

*5.Έγγραφο, LBJ Library, NSF, Country File, Cyprus, Vol.13, 363 secret, FRUS.(Αρχείο Α.Ρ.)


Δεν ήταν μόνο ο Κουλίας άπιστος Θωμάς

Επειδή τόλμησε ο άνθρωπος να ρωτήσει αν σίγουρα απεβίωσε ο Αντρέας Βγενόπουλος, πέσαμε όλοι να τον φάμε. Και θα ήταν υποκρισία να πούμε ότι στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του άλλοτε ισχυρού τραπεζίτη, δεν σκεφτήκαμε όλοι έστω και για 30 δευτερόλεπτα ότι μπορεί να ήταν μια καλοστημένη μπλόφα του. Άνθρωπος που πήρε στον λαιμό του, την οικονομία ενός ολόκληρου κράτους και βούλιαξε στη φτώχεια ένα μεγάλο μερίδιο πολιτών της χώρας μας, πολλοί διερωτήθηκαν και όχι μόνο ο Ζαχαρίας Κουλίας, αν θα μπορούσε να σκηνοθετήσει και τον θάνατό του, για να γλυτώσει τον πέλεκυ της δικαιοσύνης.

Επειδή, όμως, ο Γενικός Εισαγγελέας είναι έγκριτος και έγκυρος, αποκατέστησε την παραφιλολογία…

Α.Δ. 

Πώς άνοιξε ο ίδιος το σφραγισμένο στο δικό νοσοκομείο από υπάλληλό του φέρετρο και είδε ιδίοις όμμασι ότι όντως απεβίωσε ο μεγαλοαπατεώνας;


Προς Διαπορούντας

ΑΝΗΜΕΡΑ της επίσημης επίσκεψής του στη Ρωσία, τρεις ημέρες απόταν βρέθηκε μεταξύ των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενόψει τριμερών –καθοριστικής σημασίας– συνόδων διακρατικής συνεργασίας χωρών της περιοχής, γενικά κατόπιν –όντως– μιας δραστήριας διεθνούς παρουσίας του ως Αρχηγού της Κυπριακής Δημοκρατίας, δικαιολογημένα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κατά την προχτεσινή «επικύρωση της υποψηφιότητάς του για τις προεδρικές εκλογές από το Ανώτατο Συμβούλιο του ΔΗ.ΣΥ», αναρωτήθηκε:

— Δικαιούνται, με όλη αυτή τη δραστηριότητά μου ως Προέδρου, να μού λεν οι διάφοροι ότι υποβάθμισα την προεδρική μου ιδιότητα και εμφανίζομαι σαν… κοινοτάρχης;

Αλλά…

Ένα βαρύ «αλλά» θα έπρεπε να συνοδεύει –πριν, κατά και μετά– την –με οργή και αγανάκτηση– απορία του Προέδρου Αναστασιάδη, καθώς το επιχείρημα που προτάσσει βρίσκεται σε… αντινομία με κραυγαλέα γεγονότα αναδόμησης του Εγκάθετου της τουρκικής κατοχής και σαν… συμπροέδρου και σαν… ενός εκ των… δύο ηγετών της Κύπρου!

Πρόσθετα:

— Αφού τα αναφερθέντα από τον ίδιο τον Πρόεδρο –ευρωπαϊκής, διεθνούς, διακρατικής κ.ά. δραστήριας συμμετοχής του– οφείλονται στην ιδιότητα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, γιατί –διά της… εκ περιτροπής Προεδρίας– να παραχωρηθεί στον Εγκάθετο της τουρκικής κατοχής;

Λοιπόν:

Εν άλλοις λόγοις, ήτοι, δηλαδή και δηλονότι –που θά ‘λεγε και ο Τσιφόρος:

— Αφού ο Πρόεδρος επικαλείται το ισχυρό βάθρο επί του οποίου ίσταται ως ο Αρχηγός του Κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας, γιατί κινείται στις ράγιες της Νούλαντ και του Άιντε που θεωρούν ότι προεδρεύει στο… απαχθέν κράτος από τους Ελληνοκυπρίους, το οποίο –αφού διζωνοποιηθεί– να προεδρεύεται εκ περιτροπής, με βάση την… πολιτική ισότητα –εξομοίωση, κατακρίβειαν– των νόμιμων και των παράνομων, των ιδιοκτητών και των σφετεριστών;

(Η… παράλληλη απορία, ν’ απαντηθεί!)

Γ. Σέρτης, “Φ”


ΣΚΑΣΕ, ΧΡΩΣΤΑΣ…

Για την ώρα ζούμε σε ένα ελεύθερο στη σκλαβιά κόσμο, όπου όλοι είναι ελεύθεροι να πεινάνε, να την κουτσοβολεύουν και να περιμένουν να εξοφλήσουν τα χρέη τους μετά θάνατον!!

Διότι όλα σε αυτόν το κόσμο …...ρυθμίζονται!!!!

– Ρυθμίζεις τα χρέη σου στην εφορία (πιστή και αχώριστη σύντροφος σου).

– Ρυθμίζεις τα χρέη σου στις τράπεζες.

– Ρυθμίζεις τα χρέη σου στα ταμεία.

– Ρυθμίζεις τα χρέη σου από τα χαράτσια.

και μαθαίνεις να ζεις μια ζωή χρεωμένος, να εθίζεσαι στη σκλαβιά σου, να διάγεις φόρου υποτελής, να χρωστάς τη ζωή σου έως θανάτου!!

Είλωτας (σκάσε χρωστάς), φοβισμένος (σκάσε χρωστάς), σκυφτός (σκάσε η χώρα σου χρωστάει) και όταν έχεις δουλειά με 350 Ευρώ να λες <<δόξα σοι ο θεός>> που έχεις να πληρώνεις τα χρέη σου, διότι χρωστάς!!

Σκάσε……….χρωστάς :

– Τη ζωή σου στον Σόιμπλε

– Χάρη στον Βενιζέλο

– Χρέος

– Στον (οικονομικό) νεοφιλελευθερισμό που σκότωσε τον (πολιτικό) φιλελευθερισμό και είσαι τώρα ελεύθερος να λες ό,τι θες χωρίς κανείς να σε ακούει!!!!!!!!!!!!!!

Γιώργος Χαβαλές


>>> Σκέψου να έχεις αλτσχάιμερ και διάρροια ταυτόχρονα, Να τρέχεις και να μη θυμάσαι για πού…!!!


Ιδίοις όμμασι  τα γεγονότα στη Βουλή των Κοινοτήτων 17.10.2017

 

Δρ. Μάρκος (Marcus) Παπαδόπουλος

Η επιβεβαίωση του τι πρέπει να αναμένουμε και από τους Εργατικούς! Φτάνει ψευδαισθήσεις και αναισθησιογόνα,   μπουχτίσαμε!

Το αποκαλυπτικό βίντεο που ανάρτησε, και τον ευχαριστούμε, ο  δημοσιογράφος/πολιτικός αναλυτής, Δρ. Μάρκος (Marcus) Παπαδόπουλος, όπου μπορεί να επιβεβαιωθεί και με  ιδίοις όμμασι η περιθωριοποίηση των Δρ. Μ. Παπαδόπουλου και Δρ. Βασίλη Μαύρου, στους οποίους  όπως έγραψα στο ειδησιογραφικό μου,  δεν επετράπη να καθίσουν στο προεδρείο. Και καλέστηκαν να μιλήσουν τελευταίοι, όταν είχαν αποχωρήσει σχεδόν όλοι οι βουλευτές και είχαν μείνει 2-3 (βουλευτές) συν τις δύο τουρκικής καταγωγής  δημοτικές σύμβουλους που κάλεσαν.

The parliamentary launch of the Labour Friends of Cyprus at the House of Commons

Καθώς μιλά ο Δρ. Παπαδόπουλος ο Δρ. Βασίλης Μαύρου κάθεται πίσω του και όταν αναλαμβάνει να μιλήσει ο Δρ Μαύρου απλά αλλάζουν θέσεις. Η κοπέλα δίπλα τους στο προεδρείο είναι μία από τις δύο δημοτικές σύμβουλους. Μετά,  αμφότεροι κατεβαίνουν στις θέσεις τους κάτω με το ακροατήριο, ενώ οι δύο δημοτικές σύμβουλοι παραμένουν στο προεδρείο.

Δρ. Βασίλης Μαύρου

Επίσης μπορείτε να ακούσετε στην συνέχεια και τις δηλώσεις του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Jeremy Corbyn, της σκιώδους υπουργού Παιδείας Angela Rayner, η οποία νομίζει προφανώς ότι …  η Συνθήκη Εγγυήσεως έχει να κάμει και με την Παιδεία, και επίσης τον κυπριακής καταγωγής Εργατικό βουλευτή Πάμπο Χαραλάμπους που ζητεί να βοηθήσουμε τους… Τουρκοκύπριους που τους ‘πλάκωσαν’ οι έποικοι όχι γιατί σφετερίζονται τις κλεμμένες μας περιουσίες…

Jeremy Corbyn ευθυγράμμιση με Φόρειν ΄Οφις

Πιο κάτω ακολουθούν οι σχετικές με το Κυπριακό δηλώσεις του Jeremy Corbyn [φωτο], για να μην έχει κανένας αμφιβολία για το τι είπε και τι να αναμένει από μια μελλοντική Εργατική Κυβέρνηση.

Παρόλο που  ο κ.  Corbyn επέλεξε πολύ προσεκτικά τις λέξεις του, η προσπάθειά του να κρατηθεί στη γραμμή του Φόρειν ΄Οφις, στην υποστήριξη της βρετανο-τουρκικής Δι-κοινοτικής, Δι-ζωνικής Ομοσπονδίας των δύο constituent states αν και δεν αναφέρθηκε σ΄αυτήν, ήταν εμφανέστατη με το να μην αναφερθεί έστω και μία φορά σε Κυπριακή Δημοκρατία, και στο αναφαίρετο δικαίωμα των προσφύγων να επιστρέψουν και να επανακτήσουν τις κλεμμένες περιουσίες τους.

Απεναντίας επανειλημμένα αναφέρθηκε στη ‘νήσο Κύπρο’ , μίλησε για ‘δύο κοινότητες’, για ‘τα δικαιώματά τους’, και για ‘διαμοιρασμό εξουσίας’ και επίσης επανειλημμένα αναφέρθηκε στην παραπλανητική λέξη ‘επανένωση της νήσου Κύπρου’, ούτε για κράτος δικαίου, ούτε για δημοκρατική δικαιοσύνη.  Απεναντίας και πάλιν,  υποστήριξε την άμεση επανέναρξη των συνομιλιών και να επιτραπεί  (είπε) (χρησιμοποίησε το ρήμα ‘allow’) στο κόσμο να επιστρέψει στα σπίτια του. Όχι ως αναφαίρετο δικαίωμα το οποίο όπως ξέρουμε καπελώθηκε με τα ‘δικαιώματα του χρήστη’. Υπενθυμίζεται εδώ ότι στην πρόσφατη έκθεσή του ο ΓΓ του ΟΗΕ επιβεβαίωσε ότι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους των συνομιλιών είναι να εμποδιστεί ο κόσμος να επιστρέψει στα σπίτια του ή να επανακτήσει τις περιουσίες του εξού και η πρόταση για ίδρυση ‘δικαστηρίου περιουσιών’.

‘There has to be a reunification of the Island.  There has to be a resumption of the talks.  I thought we were … almost there not so long ago … and once again it was stopped at the last minute.  I just appeal.  Can we now resume the talks straight away?  [Can we] resume the talks to bring about the reunification of the Island of Cyprus so that the division can be put behind us and people be allowed to return to their homes and the places that they have lost? … I recognise that Britain is a guarantor power from the 1960 Treaty [of Guarantee] and I want a Labour government to make sure that we carry out our responsibilities to ensure that that guarantor [status] means the Island of Cyprus is reunited as one and that there be a form of government and an agreement on the sharing of power that does ensure [that] communities can live together.  You know what.  Communities can live together perfectly well providing that they each have their rights each have respect for those rights and that people understand that in asserting your own rights it also means respecting the rights of others. That I know we can achieve and that I want a Labour government to be in office to achieve.’

Εδώ παραθέτω το αξιόλογο άρθρο του Δρ.Κλέαρχου Α. Κυριακίδη, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα www.agora-dialogue.com   στις 22 Μαΐου 2017 όπου ο καθηγητής αναλύει τη παραπλανητική χρήση της λέξης ‘επανένωση’ (reunification) σε σχέση με την Δι-κοινοτική, Δι-ζωνική Ομοσπονδία. Καταλήγοντας ότι στην περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας η λέξη ‘επανένωση’ στην πραγματικότητα σημαίνει ‘επανα-διαίρεση’ γαρνιρισμένη με κάτι χειρότερο: τον ‘επανα-διαχωρισμό’. Χρησιμοποιώντας τη βαρυσήμαντη δήλωσή του Dr Martin Luther King Jr στο Detroit του Michigan,  στις  23 June 1963 :

‘segregation is wrong because it is a system of adultery perpetuated by an illicit intercourse between injustice and immorality.’  

Σε ελεύθερη μετάφραση ‘ Ο διαχωρισμός είναι λάθος γιατί είναι ένα απαράδεκτο σύστημα  που διαιωνίζεται από μια παράνομη σύμπραξη  μεταξύ αδικίας και ανηθικότητας’. 

Πηγή: Klearchos A. Kyriakides, ‘What does ‘reunification’ really mean?’, Agora Dialogue, 22 May 2017, at http://agora-dialogue.com/2017/05/22/what-does-reunification-really-mean/ 

Μήπως χρειάζεται άραγε να πούμε στον κ. Corbyn  και  ποίοι δεν σέβονται τα δικαιώματα των άλλων…

Τέλος δεν μπορώ παρά να επισημάνω μετά λύπης μου, και τις,  παρόλο  περιορισμένες δηλώσεις του Εξ. Υπάτου Αρμοστού της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντούτοις ελλιπείς καθώς αναμέναμε να υποστηρίξει δημόσια και θαρραλέα, το κάλεσμα του Δρ. Παπαδόπουλου για δημόσια έρευνα για το ρόλο της Εργατικής Κυβέρνησης το 1974 καθώς και τα ιστορικά γεγονότα που ανέφερε ο Δρ. Μαύρου, εφόσον αυτά  είναι η ουσία του Κυπριακού και ο λόγος που ιδρύθηκε και η νέα αυτή ομάδα «Εργατικοί φίλοι της Κύπρου».

Φανούλα Αργυρού

Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

Λονδίνο 22.10.2017


«Χέρια ψηλά», με νέους… στίχους Μιχάλη

Αίσθηση προκάλεσε η παρουσία του γνωστού τραγουδιστή Μιχάλη Χατζηγιάννη στη δημοσιογραφική διάσκεψη των κουρεμένων καταθετών της Λαϊκής, αφού είναι και ο ίδιος κουρεμένος. Θυμίζουμε ότι ο Μιχάλης είχε τραγουδήσει υπέρ του Νίκαρου στην προεκλογική εκστρατεία του 2013 με το γνωστό «Χέρια ψηλά». Τώρα θα πρέπει να ερμηνεύσει το ίδιο τραγούδι, αλλά με διαφορετικούς στίχους, όπως τους προτείνει η στήλη:

Χέρια ψηλά κι «όλα… τα δίνω»!

Αυτό είπες, Νίκο, το βράδυ εκείνο.

Μόλις στον κρόταφο βάλαν πιστόλι

είπες «οκέι» και τη φάγαμε όλοι.

Χέρια ψηλά, «παραδίνομαι», είπες

και πέσαν πάνω μας όπως τους γύπες.

Τις καταθέσεις μας μάς τις κουρέψαν

και γενικότερα μάς εληστέψαν.

Χέρια ψηλά κι όλα τα… χάνω

και με κατάντησαν σαν τον ζητιάνο.

Νίκο, το δίκιο μου μόνο γυρεύω,

σ’ είχα Θεό, μα τώρα δεν σε πιστεύω.

Όλοι μάς δίνουνε μόνο υποσχέσεις,

μα δεν μας δίνουνε τις καταθέσεις.

Κι οι υποψήφιοι για τον Γενάρη

όποιος την ψήφο μας θέλει να πάρει,

ας φέρει πρόταση που να εφαρμόσει

κι όχι στα… «θα» του να μας φλομώσει.

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ


Μπορείς να ζήσεις έτσι, μπορείς κι αλλιώς

Υπάρχουν έξοδα που δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε, υπάρχουν όμως και πολλά άλλα στα οποία έχουμε υποκύψει παγιδευμένοι σε κοινωνικές συμβάσεις, μιμούμενοι άλλους χωρίς προβληματισμό, φοβούμενοι να διαφοροποιηθούμε. Πριν ακόμα γεννηθεί το παιδί θα κάνουμε shower party (ό,τι κι αν σημαίνει, όποιος κι αν είναι ο συμβολισμός), η βάφτιση όπως και τα γενέθλιά του στη συνέχεια θα είναι υπερπαραγωγή, όταν τελειώσει το νηπιαγωγείο θα φορέσει τήβεννο, αμέσως θα αποκτήσει κινητό και τάμπλετ και πάει λέγοντας. Αποφοιτήσεις, γάμοι… Και φτάνουμε στο τέλος της ζωής. Το οποίο τέλος δεν μπορεί να μην έχει την ίδια μεγαλοπρέπεια.

Μας εκμεταλλεύονται τα γραφεία κηδειών. Στοιχίζει τόσο η κηδεία, πανάκριβα τα φέρετρα, ταφές με δανεικά φέρετρα… Φυσικά μας εκμεταλλεύονται, αφού τους επιτρέπουμε να το κάνουν. Τι θα πει ο κόσμος αν βάλουμε τον νεκρό μας σε ένα ταπεινό, φτηνό φέρετρο; Επιλέγουμε το καλύτερο ξύλο για να μην πουν ότι δεν τιμούμε τον νεκρό, ότι είμαστε τσιγκούνηδες… Και φτάνουν οι τιμές μέχρι και τις τρεις χιλιάδες ευρώ. Για ένα πράγμα που θα φθαρεί και θα λιώσει. Δεν θα προσφέρει ούτε θα προσθέσει τίποτα σε κανένα. Κι έπειτα είναι η αγορά του τάφου, το μάρμαρο του σταυρού που δεν είναι ακριβώς σταυρός αλλά μνημείο. Τα δε μνημόσυνα αποτελούν πια πάρτι. Με γλυκά κι αλμυρά (και παρεμπιπτόντως κόλλυβα) και καμία αναφορά στον μακαρίτη.

Μας υποχρεώνει κανείς να τα κάνουμε όλα αυτά με τον τρόπο που τα κάνουμε; Όταν ανοίγουν τα σχολεία γκρινιάζουμε για το πόσα κοστίζει η προετοιμασία για το σχολείο: ρούχα, παπούτσια, αθλητικές φόρμες, τσάντες… Κι όμως όλα αυτά προσφέρονται σε διάφορες τιμές. Εμείς επιλέγουμε την τσάντα τάδε για να μην διαφοροποιηθεί το παιδί μας από τα υπόλοιπα παιδιά. Όταν θα πάει στον στρατό σπεύδουμε βδομάδες πριν να αγοράσουμε ό,τι τυχόν θα χρειαστεί. Από άρβυλα μέχρι φανούς. Με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μία εξειδικευμένη αγορά γύρω από όλο τούτο, έστω κι αν το κράτος θα εφοδιάσει τον κάθε στρατιώτη με όλα τα απαραίτητα. Οι τελετές αποφοίτησης από τα πανεπιστήμια; Εκεί να δεις μεγαλεία. Η καταξίωση των κόπων κάθε γονιού, η εκπλήρωση των ονείρων του με απόδειξη μιαν ακόμα φωτογραφία στο facebook και συγχαρητήρια από φίλους πραγματικούς και διαδυκτιακούς. Όλα αυτά είναι επιλογές μας. Και δικαίωμά μας να ζούμε τη ζωή μας -αν μας παίρνει- όπως γουστάρουμε. Αν δεν μας παίρνει, όμως, ας κάνουμε άλλες επιλογές κι ας μην παραπονιόμαστε πως μας κλέβουν.

 Χρυστάλλα Χατζηδημητρίου “Φ”


“Ελληνικά μαθήματα για… kolotoumba στο Brexit”!

Μετά την ισπανική El Pais που χρησιμοποίησε τον… ελληνικό όρο “kolotoumba” για το δημοψήφισμα στην Καταλονία, σειρά παίρνουν οι Financial Times, που αναλύουν το κατά πόσο μια… kolotoumba είναι πιθανή και στην περίπτωση του Brexit, δηλαδή η Βρετανία να παραμείνει στην Ε.Ε. παρά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

“Η ελληνική λέξη «kolotoumba», που σημαίνει «τούμπα» αρχίζει να προτιμάται και πάλι! Αυτή τη φορά στο πλαίσιο του Brexit”. Έτσι ξεκινά δημοσίευμα των Financial Times, με τίτλο “Greek lessons for Brexiters”. Δηλαδή “ελληνικά μαθήματα για υπέρμαχους του Brexit”.

Η λέξη “kolotoumba” μοιάζει να κάνει πια… διεθνή καριέρα, μετά τη στάση που είχε ακολουθήσει ο Αλέξης Τσίπρας, το καλοκαίρι του 2015.

“Η kolotoumba έγινε της μόδας το 2015, ως αντίδραση στην τακτική του Αλέξη Τσίπρα. Του κάποτε ριζοσπάστη αριστερού πρωθυπουργού της Ελλάδας”, αναφέρει το δημοσίευμα των Financial Times.

“Αφότου επέμεινε για μήνες πως δεν θα υποχωρήσει μπροστά στους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας, ο κ. Τσίπρας έκανε τούμπα και αποδέχθηκε μια έκτακτη οικονομική διάσωση. Της οποίας οι όροι ήταν πιο αυστηροί από εκείνους που τους είχαν προσφερθεί αρχικά”, εξηγεί η βρετανική εφημερίδα.


Κανείς δεν τον δίκασε, εκτός από το ΑΚΕΛ…

Παρά τις φωνές και τις αντιδράσεις κατά του Γεώργιου Γρίβα Διγενή δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως κανένας πρόεδρος, καμιά κυβέρνηση, Βουλή ή δικαστήριο δεν δίκασε και δεν καταδίκασε τον Διγενή για τα όσα του καταλογίζονται.

Ούτε ο Μακάριος, ο οποίος επηρεαζόταν άμεσα από τη δράση του Διγενή, ούτε και οι διάδοχοι του επιδίωξαν μια καταδικαστική απόφαση. Πρέπει λοιπόν να διερωτηθούν πολλοί για τους λόγους που κανείς δεν επιχείρησε να πάει στα δικαστήρια. Εκτός εάν κάποιοι βολεύονται με τη μη καταδίκη του Διγενή.

Όμως σε τέτοια περίπτωση βολεύονται και όσοι δηλώνουν πως η μόνη απόφαση που υπάρχει για τον Γρίβα είναι αυτή της Βουλής με την οποία τον ανακήρυξε άξιον τέκνον της πατρίδας!

ΑΠΙΜ


Ο σύμβουλος του Τσίπρα, Ν.Καρανίκας σε σόου με τρανσέξουαλ

ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΨΗΦΙΣΗ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΔΥΦΥΛΙΚΟΥΣ – ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ;

Ο σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα πήγε στο κέντρο Κούκλες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου

Ο Νίκος Καρανίκας έκανε πάρτι με τις… Kούκλες του! Ο σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού του πρωθυπουργού -λίγο μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου- επισκέφτηκε το βράδυ της Παρασκευής το κέντρο Κούκλες, όπου γνωστές τρανσέξουαλ καλλιτέχνιδες παρουσιάζουν drag show.

Οπως ήταν επόμενο, την επόμενη μέρα γέμισε το διαδίκτυο με φωτογραφίες του στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα αγκαλιά με τη Mαριλού Φραγκιαδάκη, ιδιοκτήτρια του χώρου, αλλά και με την Εύα Κουμαριανού, την Τάνια Κέλλυ, τη Μάνια, τη Ρία και τις υπόλοιπες αρτίστες, που ξεσηκώνουν τους θαμώνες με τις απίθανες μιμήσεις στους.

Η «Espresso» φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας άγνωστες λεπτομέρειες από τη βραδιά του Νίκου Καρανίκα στο πιο φημισμένο drag show στέκι της πόλης.

«Ο κύριος Καρανίκας ήρθε στο μαγαζί με παρέα περίπου 20 ατόμων και αυτό που έχω να πω είναι πως πρόκειται για ένα ακομπλεξάριστο άτομο. Μίλησε και φωτογραφήθηκε με όλα τα κορίτσια και μας χαρακτήρισε υπέροχες» μας είπε η Τάνια Κέλλυ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί της, επισημαίνοντας ότι η ίδια δεν γνώριζε… τι εστί Καρανίκας, αλλά της τράβηξε το ενδιαφέρον το γεγονός ότι παρακολουθούσε άνετος και γελώντας τα δρώμενα στη σκηνή και τον έκανε… παρτενέρ της!

Το νούμερο

Συγκεκριμένα τον επέλεξε μέσα από το πλήθος, για να παρουσιάσει μαζί του το νούμερο του show της, στο οποίο υποδύεται τη Ρένα Παγκράτη και τραγουδά ένα τραγούδι για τον «Σωτήρη», δηλαδή τον ήρωα που είχε ενσαρκώσει ο Νίκος Ρίζος στην ταινία του Γιάννη Δαλιαννίδη «Μάντεψε τι κάνω τα βράδια», παραγωγής του 1984.

«Το concept με θέλει να πηγαίνω και να κάθομαι στα πόδια ενός άντρα που επιλέγω αυθόρμητα από το κοινό και κάποια στιγμή, πάντα τραγουδώντας, τρίβω το στήθος μου στη μούρη του, ενώ στο τέλος του τραγουδιού δείχνω με τα δάχτυλά μου στον κόσμο κρυφά, πίσω από την πλάτη του, ότι έχει μικρά… προσόντα. Ε, αυτό έκανα και με τον κύριο Καρανίκα και ο άνθρωπος όχι μόνο δεν αντέδρασε αρνητικά, αλλά γελούσε συνέχεια» σχολιάζει η Τάνια Κέλλυ.

Η Εύα Κουμαριανού, από την άλλη μεριά, που επίσης πρωταγωνιστεί στις Kούκλες, ευχαρίστησε μετά το τέλος του προγράμματός της τον Νίκο Καρανίκα, τονίζοντας ότι επιτέλους χάρη στον ίδιο και σε αυτήν την κυβέρνηση ψηφίστηκε το νομοσχέδιο που λύνει πολλά προβλήματα σε άτομα τα οποία επιθυμούν να αλλάξουν το φύλο τους.

ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΜΠΟΥΝΙΑΣΜΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΣΑΙ… ΠΟΥΣΤΗΣ!

Δυο φίλοι είχαν ξεμείνει σε ένα ερημικό νησάκι και συνομιλούν:

Α: Δεν κάθεσαι να σε απαυτώσω εδώ στην ερημιά που δεν περνάει και η ώρα;

ΒΒΒ: Απαπα. Δεν είμαι τέτοιος εγώ. Ακου εκεί …

Α: Έλα μωρέ τώρα, με μια φορά δεν γίνεσαι πούστης….

ΒΒΒ : Είπαμε δεν κάθομαι.

Α: Ρε συ μια φορά θα σε πηδήξω μόνο μη φοβάσαι ότι θα γίνεις πούστης.

Τέλος πάντων με τα πολλά πολλά τον έπεισε και έγινε ότι έγινε .

Την άλλη μέρα:

Α: Πως πάει καλά. Ξέρεις τι λέω; Να επαναλάβουμε τα χθεσινά.

ΒΒΒ: Α δεν είσαι καλά.

Α: Μα μην τρελαίνεσαι, με δυο φορές νομίζεις πως θα γίνεις πούστης; Στο λέω εγώ δεν θα γίνεις.

ΒΒΒ: Είπαμε δεν το ξανακάνω. Το έκανα μια φορά και τελείωσε.

Α: Εγώ επιμένω, με δυο φορές δεν γίνεσαι πούστης.

Και όπως και πριν μετά από αρκετές διαβουλεύσεις, τον πείθει και κάθεται.

Την τρίτη μέρα ο ΒΒΒ πλησιάζει μαζεμένος, ντροπαλός με την ουρά στα σκέλια και ρωτάει

“Δεν μου λες…. με την τρίτη φορά γίνεσαι πούστης;”


Τι έδωσε Τι πήρε…

Ο Νίκος Αναστασιάδης έχει μια πλούσια πολιτική διαδρομή. Όχι όμως πλούσια απόδοση. Πήρε όλα τα αξιώματα. Δεν έδωσε στον Λαό. Μόνο κούρεμα των καταθέσεων των πολιτών στις Τράπεζες έδωσε… Και μόνο ΑΔΙΕΞΟΔΑ στις Συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού. Έκαμε 30 χρόνια βουλευτής, 18 χρόνια Αρχηγός του Κόμματος της Αντιπολίτευσης και 5 χρόνια Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οτιδήποτε άλλο ανταπέδωσε όλα αυτά τα χρόνια με όλα αυτά τα αξιώματα και εξουσίες, είναι υπόθεση δική του να τα αποκαλύψει στον Λαό για να τα μάθει…

Όλα αυτά τα συνεχίζει δυστυχώς. Χρεοκοπημένη πολιτική τεχνοτροπία του. Υπόσχεται παροχές σε όλους. Τους κοροϊδεύει όλους. Στην πολιτική του διαδρομή έμαθε ότι ο Λαός παρασύρεται εύκολα. Και ξεχνά ευκολότερα. ΞΕΧΝΑ και τα ψεύδη και τις αποτυχίες και τις καταστροφές του…

ΣΚ


ΑΚΟΥ ΤΙ ΕΙΠΑΝΕ…

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΪΔΗΣ, Υπουργός Άμυνας

«Για πρώτη φορά ενισχύουμε τον γεωπολιτικό ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος… Είχαμε επισκέψεις για πρώτη φορά Υπουργών από γειτονικές χώρες».

* Ο Γιώργος Βασιλείου, νέος στην πολιτική, είχε κάθε λόγο να τα βλέπει όλα να γίνονται επί προεδρίας του για πρώτη φορά. Εσείς, όμως, με τη συνεχή επανάληψη της «πρώτης φοράς», επιβεβαιώνετε ότι το 2013 ο λαός ψήφισε εξωγήινους από το διάστημα…

ΑΒΕΡΩΦ ΝΕΟΦΥΤΟΥ, Πρόεδρος ΔΗΣΥ

«Οι μάγκες του “Όχι” δεν ζήτησαν συγγνώμη».

* Ενώ εσείς οι μάγκες του «Ναι» της ανανικής λύσης, οι φίλοι του Τζακ Στρο οι εκπαραθυρώσαντες τους S300, oι δημιουργοί της φούσκας του Χρηματιστηρίου και οι αρνητές του ενωτικού δημοψηψηφίσματος, αναζητάτε συνεχώς προσχήματα για να καλύψετε τα τεράστια λάθη σας…

ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ, Πρόεδρος της Δημοκρατίας

«Η κύρια αιτία μη λύσης του Κυπριακού, δεν είναι άλλη από τις βλέψεις, τις πολιτικές και τις νοοτροπίες της Τουρκίας».

* Για πρώτη φορά (εδώ ταιριάζει η φράση), Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακαλύπτει την ταχινόπιτα…

ΜΑΡΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ, Υπουργός Μεταφορών

«Διαβεβαιώ τους κοινοτάρχες ότι θα δω με ιδιαίτερη προσοχή τα αιτήματα που υποβλήθηκαν και θα δώσω οδηγίες όπως γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες…».

* Προεκλογική εκστρατεία στις συνταγές των παλαιολιθικών εποχών. Αν οι κοινοτάρχες τον δούν ξανά στα χωριά τους μετά τις εκλογές, σφυράτε μου κλέφτικα…

ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΑΚΙΝΤΖΙ, Κατοχικός ηγέτης

«Οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν άλλο σκοπό από του να ζήσουν στα δικά τους εδάφη, ως μια ελεύθερη κοινότητα».

* Ποια εδάφη σας; Τα εδάφη είναι ελληνικά και σας τα παραχώρησαν αυθαίρετα και χωρίς εξουσιοδότηση του λαού, οι ηγέτες της διζωνικής ομοσπονδίας.

ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ, Κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Όλες οι ενέργειες που γίνονται στις κατεχόμενες περιοχές έχουν την έγκριση, αν όχι την καθοδήγηση, της Τουρκίας».

* Πέντε χρόνια που συνομιλείτε με φαντάσματα, εδώσατε απεριόριστο χρόνο στην Τουρκία να ενσωματώσει τα κατεχόμενα. Αντί να απολογείστε, διαμαρτύρεστε; Όλα όσα συμβαίνουν είναι απότοκα της πολιτικής σας.

ΒΙΚΤΩΡΑΣ ΧΑΤΖΗΑΒΡΑΑΜ, Δήμαρχος Μόρφου

«Μας ανησυχεί και μας φοβίζει πάρα πολύ το σχέδιο Β της Τουρκίας».

* Αντί να κατεβάσετε τους Μορφίτες έξω από το Προεδρικό και τα γραφεία του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ και να ζητήσετε ευθύνες, κάθεστε και ανησυχείτε από τον καναπέ. Λαοί που δεν εξεγείρονται, είναι άξιοι της μοίρας τους…

ΑΒΕΡΩΦ ΝΕΟΦΥΤΟΥ, Πρόεδρος ΔΗΣΥ

«Οι σημαντικές εξελίξεις στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας πρέπει να μελετηθούν και να αναλυθούν».

* Εδώ η Κυβέρνησή σας είναι ανίκανη να μελετήσει και να αναλύσει τις εξελίξεις εντός Κύπρου και θα αναλύσει το τι συμβαίνει διεθνώς; Εκείνο το Συμβούλιο Γεωστρατηγικών Ερευνών υπάρχει, ή το διέλυσε το Προεδρικό, όπως έπραξε και με το Εθνικό Συμβούλιο Οικονομίας;

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: Θα κάνω το Κούριο, κουρείο

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΛΑΣ: Κανείς δεν θέλει να μάθει το όνομα του σhύλλου μου

ΑΝΔΡΕΑΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Βουρούσα για να σταματήσω την παρέλαση των ΛΟΑΤΙ

Κωστάκης Αντωνίου


ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΕΛΟΣ… ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ

One thought on “ΣΤΑΧΥΟΛΟΓΗΜΑΤΑ 25/10/2017

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.