Πού το πάει η Ελληνική κυβέρνηση με τον Ερντογάν;

Πλούσιο παρασκήνιο πριν την επίσκεψη Κοτζιά.

Η πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, και οι συνομιλίες που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν καθώς επίσης και με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος και τον προσκάλεσε, αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον, παρά το γεγονός ότι για τα  αποτελέσματά της δεν έχουν υπάρξει πολλές ουσιαστικές πληροφορίες.

Η επίσκεψη αυτή, έγινε λίγα μόλις 24ωρα μετά την παρέμβαση του κ Τσίπρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής, στις Βρυξέλλες, σ’ ότι αφορά το παρόν και το μέλλον των ευρώ-τουρκικών σχέσεων (ο Έλληνας πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της συνέχισης του διαλόγου καθώς και για την ανάγκη ευρωπαϊκής «παρουσίας» της Τουρκίας), το οποίο πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης Τσίπρα στον Λευκό Οίκο, γεγονός που από μόνο του προσδίδει ξεχωριστό ενδιαφέρον στις επαφές του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα…

Σύμφωνα με πληροφορίες, κ. Κοτζιάς, εξέφρασε την χαρά του για την συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν, «ένα σπουδαίο ηγέτη της γείτονος χώρας…» όπως τόνισε, προς τον οποίον και απηύθυνε επίσημο πρόσκληση να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος ομόλογός του δεν παρέλειψε να ρίξει το «καρφί»: ότι δεν θέλει να γίνει «η γείτων Ελλάδα, με την οποία βελτιώνουμε τους δεσμούς μας, ασφαλές καταφύγιο για τους γκιουλενιστές πραξικοπηματίες που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα» ( 995 τον αριθμό, όπως είπε) επαναλαμβάνοντας μάλιστα την απογοήτευση της Τουρκίας για την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να μην εκδώσει τους (πρώτους 8) αξιωματικούς που ζήτησαν άσυλο. Ο κ. Κοτζιάς,  αρκέσθηκε να σημειώσει ότι «η Ελλάδα σέβεται και τιμά την δημοκρατία και τους θεσμούς της, αλλά οι αποφάσεις για το άσυλο λαμβάνονται από την ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη και πρέπει να γίνονται σεβαστές, ακόμη και όταν δεν είναι ευχάριστες…»

Σχέσεις στενές, φιλικές, ανθρώπινες 

Πριν συναντηθεί με τον Ερντογάν (συνάντηση κατά την οποία ο Τούρκος Πρόεδρος για δεύτερη φορά σε ελληνική αποστολή «φρόντισε» στο γραφείο του να μην υπάρχει, ως είθισται, και ελληνική σημαία, παρά μόνο τούρκικη…) ο κ. Κοτζιάς σε συνέντευξη τύπου, παρουσία του ομολόγου του, αναφέρθηκε στις σχέσεις των δύο χωρών.

«Οι σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας, σημείωσε ο κ. Κοτζιάς, επιδιώκουμε και θέλουμε να είναι όσο το δυνατόν πιο στενές, πιο φιλικές, πιο ανθρώπινες. Οι λαοί μας και οι χώρες μας έχουν να κερδίσουν πάρα πολλά από την ανάπτυξη της συνεργασίας μας, και από το να παρεμποδίζουμε τρίτους να ανακατεύονται σε αυτή τη σχέση.

Ζούμε σε ένα κόσμο δύσκολο, σε ένα κόσμο που αλλάζει γρήγορα, σε ένα κόσμο που πολλοί νιώθουν ανασφαλείς. Δηλαδή, ότι ζούνε σε αστάθεια και συχνά δεν έχουν στο μυαλό τους κάποια προοπτική για το πώς θα είναι στο μέλλον.

Σε αυτό τον κόσμο που αλλάζει γρήγορα, είναι σημαντικό να είναι σταθερά αναπτυσσόμενες οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, δύο σπουδαίες χώρες με μεγάλη ιστορία και ακόμη μεγαλύτερο κοινό μέλλον.

Οι χώρες μας βρίσκονται σε μία περιοχή γεμάτη από κρίσεις: από τα βόρεια μας στην Ουκρανία, από τα νοτιοδυτικά μας στη Λιβύη, νοτιοανατολικά μας στη Συρία και στο Ιράκ. Είμαστε δύο χώρες που θέλουμε την ειρήνη στην περιοχή, που θέλουμε τη σταθερότητα και για αυτό οφείλουμε να συνεργαζόμαστε και να ανταλλάσουμε γνώμες και ιδέες σε αυτό το θέμα….»

Τέλος, επαναλαμβάνοντας επί της ουσίας τις θέσεις Τσίπρα (που στηρίζονται στις δικές του εισηγήσεις…) όπως τις εξέθεσε στους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, ο υπουργός Εξωτερικών, είπε πιο συγκεκριμένα ότι «εμείς,  είμαστε η χώρα που έχει ταχθεί με τη μεγαλύτερη ειλικρίνεια, πεποίθηση και συνέπεια, υποστηρικτής του ευρωπαϊκού δρόμου – εννοώ του δρόμου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση – της Τουρκίας.

Πιστεύουμε βαθύτατα ότι η χώρα μας θα είναι η πλέον κερδισμένη χώρα από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση με μία Τουρκία που θα είναι μέλος αυτής της Ένωσης. Το πιστεύουμε, το θέλουμε, και δεν μας αρέσει όταν καταγράφουμε διγλωσσία, διπλά στάνταρτς και υποκρισία. Αυτά δεν έχουν καμία θέση στην διεθνή πολιτική και στις διακρατικές σχέσεις.»

πηγή: ief

2 thoughts on “Πού το πάει η Ελληνική κυβέρνηση με τον Ερντογάν;

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.