Στη δημοσιότητα επιστολή για ζήτημα διορισμών μετά τη λύση

Έγγραφα: Τα επίμαχα σημεία της νέας προεκλογικής κόντρας.

“Συνεταιράκι μου εσύ!”

Στη δημοσιότητα επιστολή της ε/κ πλευράς, με ημερομηνία 9 Νοεμβρίου 2015, στην οποία αναγράφονται οι προκαταρκτικές θέσεις σε σχέση με τους διορισμούς μεταβατικών αξιωματούχων μετά τη λύση, έδωσε το επιτελείο Νικόλα Παπαδόπουλου.

Η αντιπαράθεση επί των προτάσεων που κατατέθηκαν από ελληνοκυπριακής πλευράς στη διάρκεια των συνομιλιών τα τελευταία δύο χρόνια αποτέλεσε και θα συνεχίσει και τις επόμενες εβδομάδας να αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα του προεκλογικού αγώνα.

Τις προηγούμενες ημέρες είχε ξεσπάσει αντιπαράθεση μεταξύ του επιτελείου Νικόλα Παπαδόπουλου και της κυβέρνησης για πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευρά.

Συγκεκριμένα ο Ν.Παπαδόπουλος κατηγόρησε τον Ν.Αναστασιάδη ότι μέσα από τις προτάσεις του έδωσε το δικαίωμα στον Μουσταφά Ακιντζί να αποφασίζει μέχρι και το ποιοι θα εκλέγονται ή θα επιλέγονται στην ελληνοκυπριακή κοινότητα. Μια θέση την οποία απορρίπτει η κυβέρνηση αντιστρέφοντας τα πυρά που εκτοξεύει ο Ν.Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ» το σημείο πάνω στο οποίο στήριξε την τοποθέτησή του ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Νικόλας Παπαδόπουλος, βρίσκεται σε έγγραφο που κατέθεση η ελληνοκυπριακή πλευρά το 2015 και το οποίο από πέρσι τον Οκτώβριο βρίσκεται στα χέρια των πολιτικών ηγετών.

Η κυβέρνηση απορρίπτει τα όσα υποστηρίζει ο Ν. Παπαδόπουλος στηριζόμενη σε άλλο έγγραφο, το τρίπτυχο με συγκλίσεις και αποκλίσεις…

Πριν από ένα χρόνο

Στις 7 Οκτωβρίου 2016 ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου απέστειλε προς τους πολιτικούς ηγέτες επιστολή [έγγραφο 1] η οποία αφορούσε τη συζήτηση του Εθνικού Συμβουλίου η οποία πραγματοποιήθηκε μια μέρα πιο πριν, στις 6 Οκτωβρίου 2016.

Στη συγκεκριμένη συνεδρία είχε αποφασιστεί η σύσταση θεματικών επιτροπών και η επιστολή καλούσε τις κομματικές ηγεσίες όπως ενημερώσουν τη Γραμματεία του Εθνικού Συμβουλίου για τους εμπειρογνώμονες που θα συμμετέχουν στις επιτροπές.

Είχε αποφασιστεί όπως συσταθούν εφτά επιτροπές ως εξής: 1. Διακυβέρνηση και Κατανομή Εξουσιών, 2. Ιθαγένεια, Αλλοδαποί, Μετανάστευση, Άσυλο, 3. Ευρωπαϊκή Ένωση, 4. Οικονομία, 5. Περιουσιακό, 6. Ασφάλειας και Εγγυήσεις, και 7. Εδαφικό.

Στη συνέχεια η επιστολή ενημέρωνε τους πολιτικούς αρχηγούς ότι με αφορμή τα όσα είχαν διαμειφθεί στο Εθνικό Συμβούλιο «επί της έναρξης ισχύος της Συμφωνίας και το τι θα τεθεί ενώπιον του λαού σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα (referenda package, (επισυνάπτονται για ενημέρωση και διασαφήνιση οι σχετικές προτάσεις που υποβλήθηκαν από την πλευρά μας: 1. Entry into force (9 November 2015), 2. Referenda Package (2 August 2016).

Το έγγραφο της 9ης Νοεμβρίου 2015

Με τίτλο «Έναρξη Εφαρμογής» της Συμφωνίας το έγγραφο της 9ης Νοεμβρίου 2015 περιλαμβάνει σε μια σελίδα την σχετική πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς [έγγραφο 2].

Στην αρχή του κειμένου αναφέρεται πως: «Η ομοσπονδιακή κατάσταση πραγμάτων θα αρχίσει άμεσα με την επικύρωση της συμφωνίας λύσης και τα σχετικά παραρτήματα μέσα από χωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα».

Στη συνέχεια (παρ. 2) αναφέρεται πως «Τα όργανα των θεσμών που καθορίζονται από το Ομοσπονδιακό Σύνταγμα θα αναλάβουν τα συνταγματικά τους καθήκοντα άμεσα. Μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών ή μετέπειτα διορισμών, αυτά τα όργανα και θεσμοί θα λειτουργούν με πλήρεις εξουσίες, με την αρχική τους σύνθεση και όπως αρχικά θα αποτελούνται». 

Στη συνέχεια η πρόταση της ε/κ πλευράς αναφέρει (παρ. 3): «Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ως οι υπογράφοντες της Συμφωνίας Λύσης θα τους ανατεθεί με τη γενική ευθύνη για την τοποθέτηση των αρχικών κατόχων για όλες τις θέσεις σε όλους τους θεσμούς, σώματα και αξιωματούχους όπως προβλέπονται από το υπό αναφορά Σύνταγμα. Ως εκ τούτου, οι δύο ηγέτες θα προχωρήσουν άμεσα, επίσης σε διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, για συμπλήρωση όλα τα γραφεία και θέσεις σε θεσμούς όλων των δομών εξουσίας (εκτελεστική, νομοθετική, δικαστική) και τα ανεξάρτητα γραφεία μέχρι την πραγματοποίηση εκλογών ή/και μετέπειτα διορισμών ή τοποθετήσεων σ’ όλα τα προβλεπόμενα σώματα και θεσμών, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Συντάγματος. Για τους ίδιους θα δώσουν στον εαυτό τους το γραφείο της Προεδρίας, όπως αυτό καθορίζεται από το ομοσπονδιακό σύστημα, ασκώντας πλήρως τα προβλεπόμενα καθήκοντα». 

Ακολούθως (παρ. 4) αναφέρεται πως: «Οι πρόνοιες του Συντάγματος των αρχικών κατόχων των συνταγματικών θέσεων θα πρέπει να είναι λεπτομερείς και συνάμα όσο πιο συγκεκριμένες γίνεται προκειμένου να αποφευχθούν διαφωνίες και αντιπαραθέσεις για τους διορισμούς και τοποθετήσεις τους. Η διακριτική εξουσία που θα έχουν οι δύο ηγέτες θα αφορά κυρίως την επιλογή των ατόμων και των πολιτικών αξιωματούχων που θα αποτελέσουν την αρχική σύνθεση των σωμάτων και/ή θεσμών».

Το πακέτο των δημοψηφισμάτων

Το δεύτερο έγγραφο που συμπεριλήφθηκε στην επιστολή προς την πολιτική ηγεσία αφορούσε το «Πακέτο δημοψηφισμάτων» που είχε κατατεθεί στις 2 Αυγούστου 2016. Αναφέρεται [έγγραφο 3] πως «η Συμφωνία λύσης (η συμφωνία θα είναι καθολική και θα περιλαμβάνει όλες τις παραμέτρους της λύσης, με παραπομπές στα παραρτήματα, όπου καθορίζεται, τα οποία θα περιλαμβάνουν περισσότερες λεπτομέρειες)».

Στο κείμενο αυτό καταγράφονται συνολικά 13 παραρτήματα, ως εξής:

1. Ομοσπονδιακό Σύνταγμα,

2. Συντάγματα των συνιστώντων πολιτειών,

3. Οργανικές νομοθεσίες,

4. Ομοσπονδιακές νομοθεσίες,

5. Συμφωνίες συνεργασίας,

6. Συνθήκες δεσμευτικές προς την ενωμένη Κύπρο,

7. Λίστα με τα ονόματα των 1.022.000 πολιτών της ενωμένης Κύπρου,

8. Το περιουσιακό καθεστώς των περιοχών υπό εδαφική αναπροσαρμογή,

9. Το περιουσιακό καθεστώς των περιοχών που δεν υπόκεινται σε εδαφική αναπροσαρμογή,

10. Χάρτη που παρουσιάζει εδαφικές αναπροσαρμογές και τις φάσης εφαρμογής,

11. Οι διευθετήσεις στα θέματα ασφάλειας που θα εφαρμοστούν μετά την έναρξη εφαρμογής,

12. Μεταβατικές περιόδους σε σχέση με την εφαρμογή του κεκτημένου της ΕΕ, και

13. Έναρξη εφαρμογής – οδικός χάρτης εφαρμογής.

Η αναφορά στο τρίπτυχο

Στο γνωστό τρίπτυχο με τη συγκλήσεις και αποκλίσεις – το οποίο επίσης έχει σταλεί στην πολιτική ηγεσία – στο κεφάλαιο «Έναρξη εφαρμογής» (αντίγραφο του οποίου κατέχουμε αλλά για ευνόητους λόγους δεν δημοσιοποιούμε) σημειώνονται οι εξής τρεις πτυχές:

Α. ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ:

1. Η νέα κατάσταση πραγμάτων θα τεθεί σε εφαρμογή με την επικύρωση της λύσης σε χωριστά παράλληλα δημοψηφίσματα.

2. Θα υπάρξουν προσωρινοί θεσμοί μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών και αξιωματούχοι διοριστούν οριστικά.

Β. ΜΙΚΡΕΣ ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ: Καμία

Γ. ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ:

1. Ο Ρόλος των ηγετών – Οι δύο ηγέτες θα:

● αναλάβουν το γραφείο της Προεδρίας

● τους ανατεθεί η γενική ευθύνη για την τοποθέτηση των αρχικών κατόχων για όλες τις θέσεις και σε όλους τους θεσμούς όλων των δομών εξουσίας (εκτελεστική, νομοθετική, δικαστική) και τα ανεξάρτητα γραφεία μέχρι την πραγματοποίηση εκλογών ή/και μετέπειτα διορισμών ή τοποθετήσεων σ’ όλα τα προβλεπόμενα σώματα και θεσμών πραγματοποιηθούν, με έναν έκαστον ηγέτη να είναι τελικά υπεύθυνος για το διορισμό των μελών της δικής του κοινότητας: 

● επιτηρεί ώστε τα αρμόδια όργανα προχωρούν με την διοργάνωση εκλογών για όλες τις αιρετές θέσεις και τον διορισμό αξιωματούχων, 

● τους ανατεθεί η ευθύνη για την παρακολούθηση της εφαρμογής της λύσης, 

● ετοιμάσουν πλαίσιο για την εφαρμογή των πτυχών της λύσης που θα περιλαμβάνονται στο Ομοσπονδιακό Σύστημα,

● οι δύο ηγέτες θα έχουν καθορισμένο χρονικό πλαίσιο (μερικοί μήνες – θα συμφωνηθεί) για ολοκλήρωση του έργου τους, το οποίο μπορεί να επιμηκυνθεί εάν κριθεί αναγκαίο, με δική τους απόφαση. 

Ανδρέας Πιμπίσιης  “Φ”

>>> Η υποχώρηση επιβεβαιώνεται από έγγραφα: Eπίθεση σε Αναστασιάδη από επιτελείο Νικόλα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.