Το ελληνικό όνομα που έχει κατακτήσει τον κόσμο

Όλα ξεκίνησαν πριν από χιλιάδες χρόνια, στην Αρχαία Ελλάδα. Ο μύθος θέλει τη θεά Αθηνά να ζητά από τους Έλληνες την ανέγερση μίας πόλης προς τιμήν της. Επιλέγει το Λεκανοπέδιο της Αττικής ως τον τόπο που θα γεννιόταν η Αθήνα, το μέρος που καθόρισε τον ρου της παγκόσμιας ιστορίας και που θα αποτελούσε το λίκνο της Δημοκρατίας και του ελεύθερου πνεύματος.

Η Αθηνά, η θεά της Σοφίας, χιλιάδες χρόνια μετά, τυγχάνει μίας ακόμη αναγνώρισης, αυτή τη φορά σε παγκόσμια κλίμακα. Το ελληνικό όνομα Σοφία, είναι το πιο δημοφιλές γυναικείο όνομα στον κόσμο, κατακτώντας την κορυφή σε οκτώ μεγάλες χώρες, ενώ βρίσκεται στην πρώτη τριάδα της σχετικής λίστας σε άλλες 20.

Τα δείγματα συγκεντρώθηκαν από ληξιαρχεία 49 χωρών και είναι ενδεικτικά της επιρροής που εξακολουθεί να έχει ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός στον κόσμο. Η σοφία, που συνεπάγεται τη γνώση και την ορθή σκέψη με ανάλυση στοιχείων πάνω σε ρεαλιστικά δεδομένα, έγινε όνομα, προκειμένου να τιμήσει τη βασική ιδιότητα της αρχαίας ελληνικής θεάς, της Αθηνάς, η οποία έδωσε το όνομά της στην πιο διάσημη, αναγνωρίσιμη και θαυμαστή πόλη στον πλανήτη. Τη σημερινή πρωτεύουσα της Ελλάδας, Αθήνα.

Το όνομα Σοφία αποτελεί την πιο δημοφιλή επιλογή των γονιών για τα κορίτσια τους στο Μεξικό, τη Ρωσία, την Αργεντινή, την Ιταλία, την Ελβετία, την Εσθονία, τη Σλοβακία και τη Χιλή. Σε άλλες 20 χώρες, ανάμεσά τους και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι… Σοφίες βρίσκονται μέσα στην πρώτη τριάδα των επιλογών που κάνουν οι γονείς.

«Είναι θαυμαστό, το πώς άτομα από διαφορετικές χώρες, με διαφορετικές κουλτούρες και παραστάσεις και με διαφορετική ιστορία, επιλέγουν το όνομα Σοφία, το οποίο προφέρεται το ίδιο σε όλες τις γλώσσες», τόνισε η ερευνήτρια Λάουρα Γουότενμπεργκ.

One thought on “Το ελληνικό όνομα που έχει κατακτήσει τον κόσμο

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.