Σε συνεννόηση με Κασουλίδη η τροπολογία για Μαρωνίτες…

Σε συνεννόηση με τη Λευκωσία ενήργησε ο Γερμανός ευρωβουλευτής Ράιμερ Μπέκε (Reimer Boge) για να καταθέσει τροπολογία που αφορούσε και την οικονομική ενίσχυση των Μαρωνιτών.

Ο Ιωάννης Κασουλίδης δικαιολόγησε τη συγκεκριμένη ενέργειά του, ασκώντας την ίδια στιγμή κριτική προς την κατεύθυνση των Κυπρίων ευρωβουλευτών που καταψήφισαν την τροπολογία Μπέκε. Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές Παπαδάκη και Μαυρίδη, πριν την ψηφοφορία υπήρξαν κινήσεις από πλευράς Μόνιμης Αντιπροσωπείας προκειμένου να υπερψηφιστεί η τροπολογία.

Μετά το χθεσινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Φ» για την κατάθεση τροπολογίας η οποία ήγειρε ερωτηματικά και προβλημάτισε του Κύπριους ευρωβουλευτές, ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, θέλησε να δώσει κάποιες εξηγήσεις επί του θέματος.

Μιλώντας χθες το μεσημέρι newsone ο κ. Κασουλίδης χαρακτήρισε λανθασμένη την απόφαση των Κυπρίων ευρωβουλευτών να καταψηφίσουν τροπολογία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που αφορά οικονομική ενίσχυση των Μαρωνιτών που θέλουν να επιστρέψουν στα κατεχόμενα χωριά τους.

Ο Ι. Κασουλίδης ανέφερε πως «σε συνεννόηση με εμένα έγινε η τροπολογία που υπέβαλε ο Γερμανός Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Reimer Boge και αφορά στην οικονομική ενίσχυση των Μαρωνιτών».

Ο ΥΠΕΞ ανέφερε ότι ο Γερμανός Ευρωβουλευτής είναι φίλος της Κύπρου και της Μαρωνίτικης κοινότητας και ότι κάθε χρόνο καταθέτει τροπολογίες για διάφορα θέματα που αφορούν στήριξη των εγκλωβισμένων, των αγνοουμένων και τα θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς. Δήλωσε επίσης ότι ο σκοπός του κ. Ράιμερ Μπέκε είναι η ενίσχυση της Μαρωνίτικης κοινότητας σε περίπτωση που θα επέστρεφαν στα χωριά Ασώματος και Αγία Μαρίνα, τα οποία σήμερα είναι στρατόπεδα. «Τόσο στον Κορμακίτη», είπε ο κ. Κασουλίδης, «όσο και στην Καρπασία υπάρχει το δικαίωμα της επιστροφής. Όποιος θέλει μπορεί να πάει να επανεγκατασταθεί».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Ι. Κασουλίδης είπε πως όταν ο ίδιος ήταν ευρωβουλευτής «ενίσχυαν πάντοτε το αίτημα της Μαρωνίτικης κοινότητας για μεταφορά των στρατοπέδων ώστε να μπορούν να επιστρέψουν στα χωριά τους». «Και όπως έχει λεχθεί», πρόσθεσε, «από την τ/κ κοινότητα γίνονται κινήσεις ώστε να μεταφερθούν τα στρατόπεδα κι εμείς δεν βλέπουμε τίποτα το κακό και η πρόταση λέει να στηρίξουν με βάση την 3η Βιέννη την επιστροφή Μαρωνιτών και άλλων εγκλωβισμένων με τα λεφτά που αφορούν το κονδύλι που παραχωρείται στην τ/κ κοινότητα». Επανέλαβε ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε το αρνητικό στην τροπολογία του Γερμανού Ευρωβουλευτή και κάλεσε τους Κύπριους Ευρωβουλευτές «να πάνε να πουν την άποψη τους στους Μαρωνίτες».

Χαρακτήρισε λανθασμένη την απόφαση των Ευρωβουλευτών να καταψηφίσουν τη σχετική τροπολογία ενώ εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του και για όσους επέλεξαν την αποχή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτούς δεν τους καταλαβαίνω ακόμα περισσότερο» και διερωτήθηκε για το τι σημαίνει η αποχή. «Ή είσαι υπέρ ή είσαι εναντίον» κατέληξε.

Επί του ιδίου θέματος ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την αναφορά στην 3η Βιέννη, που δεν εφαρμόζει η Τουρκία, και καταγράφεται, όπως είπε, σε έγγραφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Εξηγήσεις και κριτική από Παπαδάκη – Μαυρίδη 

Σε κοινή τους δήλωση οι ευρωβουλευτές Δ. Παπαδάκης (ΕΔΕΚ) και Μ. Μαυρίδης (ΔΗΚΟ) αναφέρονται στις δικές τους ενέργειες για βελτίωση της τροπολογίας Μπέκε με τη σύμφωνη γνώμη του Γερμανού ευρωβουλευτή. Στόχος τους ήταν η «βελτίωση του κειμένου ώστε να μη δημιουργείται η εντύπωση ανταπόκρισης σε σκοπιμότητες του ψευδοκράτους για διαχωρισμό των Ευρωπαίων πολιτών της Κύπρου σε ευνοούμενους και μη, προτείναμε βελτιωμένο λεκτικό μέσω προφορικής τροπολογίας που αναφέρεται καθαρά σε όλους τους εγκλωβισμένους, περιλαμβανομένων των Μαρωνιτών, βάσει της Συμφωνίας της 3ης Βιέννης».

Οι δύο αποκαλύπτουν πως «λίγο πριν την ψηφοφορία, ο κ. Μπέκε μας ενημέρωσε ότι κατόπιν συνεννόησης του με την Κυπριακή Κυβέρνηση επιμένει στην αρχική του τροπολογία, απορρίπτοντας τη δική μας βελτιωμένη πρόταση. Επιπλέον, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου ακολουθώντας προφανώς οδηγίες του κ. Κασουλίδη προσέγγισε τις κύριες Πολιτικές Ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο ζητώντας τους να υπερψηφίσουν την αρχική τροπολογία και όχι τη βελτιωμένη». Τέλος, σημειώνουν πως οι ίδιοι αδυνατούν να κατανοήσουν «τη στάση της κυβέρνησης και την επιμονή του κ. Κασουλίδη.  Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι από όλους τους παρόντες Κύπριους Ευρωβουλευτές, δεν ψήφισε κανένας υπέρ της τροπολογίας του Γερμανού Ευρωβουλευτή».

Διερεύνηση της διάθεσης των κονδυλίων 

Η πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους, ανακοίνωσε χθες ότι ανέλαβε πρωτοβουλία προς την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «για τη σύσταση ad hoc επιτροπής προς διερεύνηση του τρόπου διάθεσης των κονδυλίων που χορηγεί η ΕΕ προς τις κατοχικές αρχές για τους Τουρκοκύπριους. Προς τούτο θα ζητήσω τη συνδρομή και του Γερμανού Ευρωβουλευτού Ράιμερ Μπέκε, ο οποίος κατέθεσε την επίμαχη τροπολογία στον προϋπολογισμό».

Η κ. Θεοχάρους εκφράζει την εκτίμηση πως «οι κυβερνητικοί χειρισμοί ήσαν πέρα για πέρα λανθασμένοι και το γεγονός ότι απεκρύβη μέχρι την τελευταία στιγμή η κατάθεση της τροπολογίας από όλους τους βουλευτές» αλλά και «η παρέμβαση για την υπερψήφιση της τροπολογίας, αποδεικνύει την κακοπιστία της κυβέρνησης και των εν Βρυξέλλαις οργάνων της και την πρόθεση της να χρησιμοποιήσει την τροπολογία για προεκλογικούς λόγους».

Ανδρέας Πιμπίσιης  “Φ”

>>> Το πονηρό σχέδιο του Αττίλα για νέα τετελεσμένα στην Κύπρο

One thought on “Σε συνεννόηση με Κασουλίδη η τροπολογία για Μαρωνίτες…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.