Τουρκικά «παιγνίδια» στην υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου με ιταλικό σκάφος

Του Νίκου Μελέτη

Ένα ακόμη βήμα έμπρακτης αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων στην υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου κάνει η Τουρκία, με μοχλό τις επιστημονικές έρευνές του, με ιταλική σημαία, ερευνητικού σκάφους ODIN Finder. Με την κίνηση αυτή μάλιστα αμφισβητεί ευθέως και την ΑΟΖ της Κύπρου και την πιθανή μελλοντικά οριοθέτηση της Ελληνικής ΑΟΖ στην κρίσιμη αυτή περιοχή.

Το ιταλικό σκάφος πραγματοποιεί εδώ και σχεδόν ένα μήνα επιστημονικές έρευνες στο Αιγαίο και σε σημεία εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων νοτιοανατολικά της Κρήτης βάσει των NAVTEX τις οποίες νόμιμα εξέδωσαν οι ελληνικές αρχές  και συγκεκριμένα ο σταθμός Ηρακλείου.

Σήμερα νωρίς το πρωί η Τουρκία εξέδωσε την NAVTEX 1095/17, με την οποία αναγγέλλει την διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών από το ODIN Finder από τις 28 Οκτωβρίου «μέχρι νεωτέρας», σε μια περιοχή (περικλείεται στον χάρτη από την κόκκινη γραμμή), η οποία εκτείνεται από την Κρήτη μέχρι τα χωρικά ύδατα της Κύπρου.

Όμως και αυτός ο σχεδιασμός εκτός όλων των άλλων επικαλύπτει  την περιοχή για την οποία έχει εκδοθεί ελληνική NAVTEX 658/17 και η οποία ανήγγειλε τη διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών από το ODIN Finder από τις 28 Οκτωβρίου (μέχρι νεοτέρας) και ζητούσε από τα παραπλέοντα σκάφη να κρατούν απόσταση 5 ν.μ. (η ελληνική NAVTEX περικλείεται στο χάρτη από την πράσινη γραμμή).

Η Τουρκία με τη NAVTEX 1094/17 σπεύδει με παράνομο τρόπο να δηλώσει ότι η ελληνική NAVTEX είναι άκυρη γιατί αφορά «περιοχή για την οποία η Τουρκία έχει την ευθύνη για έκδοση NAVTEX και συγκεκριμένα ο σταθμός της Αττάλειας».  

Αυτό που δεν έχει γίνει γνωστό είναι εάν η εταιρεία που διαχειρίζεται το ιταλικό ερευνητικό σκάφος ζήτησε την έκδοση NAVTEX από τις τουρκικές αρχές καθώς μια τέτοια κίνηση θα έπρεπε να είχε προκαλέσει την άμεση ελληνική αντίδραση και προς την συγκεκριμένη εταιρεία αλλά και προς την Τουρκία με άμεση ακύρωση της τουρκικής NAVTEX.

Εφόσον μάλιστα επιβεβαιωθεί πληροφορία ότι το συγκεκριμένο σκάφος συνεχίζει εργασίες που είχε αναλάβει για την κατασκευή του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ασίας με την Ευρώπη, μέσω του Euroasian Interconnector στον οποίο συμμετέχουν η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Κύπρος τίθεται σοβαρό ζήτημα για το εάν η γνωστοποίηση προς τις τουρκικές αρχές για έκδοση NAVTEX έγινε εν γνώσει της ελληνικής πλευράς  που συμμετέχει στην Κοινοπραξία.

Οι επιστημονικές έρευνες δεν απαιτούν την έγκριση του παράκτιου κράτους, αλλά ενημερώνεται το παράκτιο κράτος ώστε να εκδώσει την σχετική αναγγελία.

Στη συγκεκριμένη περιοχή που η Τουρκία αμφισβητεί όλη την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα αρκετές φορές στο παρελθόν έχει επιχειρήσει να διεκδικήσει ντε φάκτο  κυριαρχικές αρμοδιότητες, όπως είναι η έκδοση NAVTEX είτε για επιστημονικές έρευνες είτε για Έρευνα και Διάσωση (SAR).

Πηγή: liberal.gr

>>> Με Navtex σε ελληνικά νησιά και κυπριακή ΑΟΖ συντηρεί την ένταση η Άγκυρα

One thought on “Τουρκικά «παιγνίδια» στην υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου με ιταλικό σκάφος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.