H απάθεια εκλέγει ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ: Μαθήματα περί ΔΔΟ δεν δεχόμαστε από κανένα

Του Στέλιου Αμερικάνου

Το Εθνικό μας ζήτημα βρίσκεται κυριολεκτικά στην κρισιμότερη του καμπή. Η διαχρονική Τουρκική τακτική αποψίλωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας φέρνει καρπούς, ενώ η ενσωμάτωση των κατεχόμενων στην Τουρκία αποτελεί, πλέον, κύρια πολιτική προτεραιότητα του κατακτητή. Από την άλλη, ενώ η νομιμοποίηση της διχοτόμησης είναι προ των πυλών, οι Κυβερνώντες εμμένουν στην καταστροφική πορεία εξευμενισμού του κατακτητή, παρακολουθώντας τις εξελίξεις.

Η μόνη τους ουσιαστική έγνοια είναι να γαντζωθούν για μια ακόμη πενταετία στην εξουσία. Ιδιαίτερα μετά το πρόσφατο ναυάγιο των συνομιλιών για το Κυπριακό, προβάλλει πιο αναγκαία από ποτέ:

  • Η ανάγκη τερματισμού της ατελέσφορης τακτικής των συνεχών υποχωρήσεων η οποία έχει εμπεδώσει και παγιώσει την κατοχή,
  • η υιοθέτηση μιας νέας, ενιαίας, σταθερής και διεκδικητικής στρατηγικής στο Κυπριακό,
  • η επανατοποθέτηση του εθνικού μας ζητήματος σε γνήσια απελευθερωτική βάση μακριά από «λύσεις» νομιμοποίησης της διχοτόμησης και μετατροπής της Κύπρου σε ανελεύθερο Τουρκικό προτεκτοράτο,
  • η σφυρηλάτηση της ενότητας του Ελληνισμού ως συνόλου, αλλά και η ανάπτυξη κοινών στρατηγικών σχεδιασμών με την Ελλάδα στο πλαίσιο της ιδιότητας τους ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη βάση της ιστορικής σταθεράς ότι το μέλλον του Ελληνισμού είναι κοινό και αλληλένδετο,
  • η απαλλαγή από τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη αλλά και από το καταστροφικό δίπολο πολιτικής σύμπλευσης ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ,
  • η ευρύτερη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων πέραν του ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ που να έχουν συγκλίνουσες απόψεις στο Κυπριακό και την εσωτερική διακυβέρνηση.

Οι Προεδρικές Εκλογές είναι οι κατ’ εξοχήν εκλογές συνεργασιών μεταξύ πολιτικών δυνάμεων που συγκλίνουν στις απόψεις τους. Αφύσικες συμμαχίες μεταξύ πολιτικών δυνάμεων που τους χωρίζει χάος χάριν και μόνο εξυπηρέτησης μικροκομματικών σκοπιμοτήτων ή προσωπικών φιλοδοξιών τις αποβάλει η ίδια η κοινωνία. Συνεργασίες, από την άλλη, διαφανείς μετά από διαβουλεύσεις, στη βάση ενός μέγιστου κοινού παρονομαστή μεταξύ όμορων πολιτικών σχημάτων είναι η έντιμη επιλογή. Τέτοιας μορφής συνεργασία είναι και η συνεργασία της Αυτόνομης Πλατφόρμας με τον Νικόλα Παπαδόπουλο.

Βεβαίως και δεν υπάρχει ταύτιση απόψεων, ούτε υπάρχει τέτοια ανάγκη. Εδώ υποψήφιοι αρχηγοί κομμάτων αποστασιοποιούνται από τις θέσεις των κομμάτων που ηγούνται ή που τους στηρίζουν.

 Σε ό,τι αφορά την Αυτόνομη Πλατφόρμα εξακολουθούμε να έχουμε διαφορετικές θέσεις και προσεγγίσεις και διατηρούμε τον αυτόνομο χαρακτήρα μας. Είναι γνωστή η θέση μας περί μη αποδοχής της ΔΔΟ. Δεν θεωρούμε ότι τα περί ΔΔΟ αποτελούν ψευδοδίλημμα γιατί οι όροι διζωνικότητα και δικοινοτικότητα έχουν από μόνοι τους τη δική τους, εξαιρετικά επιβαρυντική, σημασία που δεν μπορεί να διαγράφεται. Δεν θα πρέπει να γίνει αποδεκτός εκ των προτέρων κανένας όρος περιγραφής ή χαρακτηρισμού της λύσης εάν δεν αποδοθεί σε τέτοιο όρο σαφές, ρητό και αποδεκτό περιεχόμενο. Όλα αυτά έχουν ρητώς και χωρίς υπεκφυγές καταγραφεί και στην απόφαση στήριξης του Νικόλα Παπαδόπουλου.

Για δεκαετίες, με σοβαρό πολιτικό και προσωπικό κόστος, σταθήκαμε αντιμέτωποι με την ΔΔΟ πλύση εγκεφάλου όταν αυτό δεν ήταν της μόδας και του συρμού. Συνεπώς μαθήματα περί ΔΔΟ δεν δεχόμαστε από κανένα. Ιδιαίτερα από τους γνωστούς φουστανελάδες που μια ζωή η «εθνικοφροσύνη» τους εξαντλείται στο να περιφέρουν τα εθνικά λάβαρα στα γήπεδα ποδοσφαίρου. Αλλά και από όσους όψιμα ανακάλυψαν την εναντίωση στην ΔΔΟ ως ευκαιριακό πολιτικό όχημα συλλογής ψήφων.

Όλοι αυτοί στοχεύουν να παραμείνουμε απαθείς και αδιάφοροι, εξυπηρετώντας με αυτό τον τρόπο άμεσα την επικράτηση των πολιτικών του ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ που οδηγούν την Κύπρο στο βάραθρο. H πολιτική αλλαγή την οποία επιζητούμε δεν μπορεί να επέλθει ως μάννα εξ ουρανού. Θα λάβει σάρκα και οστά μέσω της συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων, οργανωμένων συνόλων αλλά και των πολιτών που την ενστερνίζονται.

 Θα λάβει σάρκα και οστά με τη συμμετοχή και τη συστράτευση μας με τον Νικόλα Παπαδόπουλο, η υποψηφιότητα του οποίου (i) αποτελεί τη μοναδική αξιόπιστη επιλογή του χώρου πέραν του ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, (ii) συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες εκλογής στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

*Δικηγόρος, Αυτόνομη Πλατφόρμα

2 thoughts on “H απάθεια εκλέγει ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ: Μαθήματα περί ΔΔΟ δεν δεχόμαστε από κανένα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.