Σημαντικές εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ εντός των επόμενων εβδομάδων

ΚΑΘΟΔΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΙΤΑΛΙΚΗ   ΕΤΑΙΡΙΑ ‘ENI’

Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται εντός των επόμενων εβδομάδων σε ό,τι αφορά στην υπό εκκρεμότητα επικύρωση της συμφωνίας οριοθέτησης των ΑΟζ Κύπρου-Λιβάνου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του TvOne, ο Λιβάνιος πρωθυπουργός,  ενημέρωσε τον πρόεδρο της δημοκρατίας, στη διάρκεια της προχθεσινής  συνάντησης τους στη Λευκωσία, πως δρομολογείται διευθέτηση του ζητήματος, το οποίο εδώ και χρόνια παραμένει ανοιχτό λόγω διαφορών με το γειτονικό Ισραήλ. Θέμα εβδομάδων θεωρείται, επίσης, και η συμπλήρωση του πάζλ των στρατηγικών συμμαχιών της Κύπρου με χώρες της περιοχής.

“Στο πλαίσιο της περιφερειακής  συνεργασίας μας, προσβλέπω να φιλοξενήσουμε μια τριμερή σύνοδο μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας και Λιβάνου μέσα στις επόμενες εβδομάδες ή μήνες”, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

” Του έχω μεταφέρει το πόσο η κυβέρνησή μου εκτιμά τις σχέσεις του Λιβάνου με την Κύπρο, τον πιο στενό ευρωπαίο εταίρο μας. ” Εξάλλου, έχω τονίσει την ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής και εμπορικής μας συνεργασίας”, σημείωσε ο Λιβάνιος Πρωθυπουργός.

Ο Σαάντ Χαρίρι ενημέρωσε και για την είσοδο της κοινοπραξίας Eni-Total και της ρωρικής ΝΟΒΑΤΕΚ στην ΑΟΖ του Λιβάνου, εκφράζοντας την εκτίμηση για ανακάλυψη ποσοτήτων φυσικού αερίου.

Σε μία άλλη εξέλιξη, κάθοδο στην Κύπρο ετοιμάζει τον Νοέμβριο ο επικεφαλής των ερευνητικών προγραμμάτων της ιταλικής εταιρείας Eni, ο οποίος αναμένεται να δώσει πιο ξεκάθαρες πληροφορίες για το νέο γύρο γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Η εταιρεία κατέθεσε αίτημα για διενέργεια γεωτρήσεων στα τεμάχια «3», «6» και «8», χωρίς να έχει ακόμα καθορίσει επακριβώς από ποιο θα ξεκινήσει.

Χριστίνα Μαύρου

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.