Ταμείο κουρεμένων (και εκλογές): Όλες οι λεπτομέρειες της πρότασης

Τέσσερα και πλέον χρόνια μετά το κούρεμα καταθέσεων στην Κύπρο, που αποφάσισε το Eurogroup το Μάρτιο του 2013, η οικονομική αποκατάσταση των κουρεμένων καταθετών, των κατόχων αξιογράφων και των μελών κουρεμένων Ταμείων Προνοίας, μέσω σύστασης Ταμείου, με στόχο την ανακούφιση των πληγέντων, θα βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Τρεις προτάσεις θα τεθούν ενώπιον των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών. Στη συνεδρίαση θα είναι παρόντες εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με πρόταση νόμου των Αβέρωφ Νεοφύτου, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΣΥ και Γιώργου Λιλλήκα, εκ μέρους της Συμμαχίας Πολιτών, θα αρχίσει η συζήτηση για την Ίδρυση Εθνικού Ταμείου Αποζημίωσης και Κοινωνικής Συνοχής για τη χρηματοδότησηή την οικονομική ενίσχυση επιχειρήσεων στη Δημοκρατία, τη σταδιακή αποζημίωση των καταθετών της πρώην Λαϊκής Τράπεζας, που απώλεσαν καταθέσεις πέραν των πρώτων 100 χιλιάδων ευρώ, των καταθετών της Τράπεζας Κύπρου, των οποίων οι καταθέσεις μετετράπησαν σε μετοχικό κεφάλαιο, των κατόχων αξιογράφων των πιο πάνω τραπεζικών ιδρυμάτων και των μετόχων της Τράπεζας Κύπρου, που ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο μετόχων κατά την 25η Μαρτίου 2013.

Παράλληλα, θα εξεταστεί έπειτα από πρόταση των βουλευτών του ΔΗΚΟ, Άγγελου Βότση και Μαρίνου Μουσιούττα, η δυνατότητα σταδιακής αποζημίωσης των πληγέντων πολιτών, ως αποτέλεσμα του κουρέματος καταθέσεων και του κλεισίματος της Λαϊκής Τράπεζας, με το 10% του πρωτογενούς πλεονάσματος του εκάστοτε ετήσιου Κρατικού Προϋπολογισμού.

Έπειτα από πρόταση του βουλευτή του ΔΗΚΟ, Άγγελου Βότση, θα εξεταστεί και η ανάγκη εξεύρεσης τρόπων αποζημίωσης των διαφόρων κατηγοριών πολιτών, των οποίων τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για αντιμετώπιση των προβλημάτων του χρηματοοικονομικού τομέα και της κυπριακής οικονομίας γενικότερα.

Το Ταμείο, που αναμένεται να δημιουργηθεί θα έχει διάρκεια 10 χρόνια, ώστε να αποκατασταθούν σταδιακά οι πληγέντες, χωρίς, όμως, να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι πολίτες.

Στόχος είναι να κατατεθούν στο Ταμείο Αποζημίωσης κεφάλαια, ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι να μπουν στο Ταμείο πάνω από 250 εκατ. ευρώ, με τις εκτιμήσεις να θέλουν το ποσό να αγγίζει μέχρι και τα 300 εκατ.

Στο Ταμείο θα μπουν και τα έσοδα από την πώληση κρατικής γης.

>>> 50000 περισσότεροι φτωχοί σε 9 χρόνια διακυβέρνησης Χριστόφια-Αναστασιάδη

2 thoughts on “Ταμείο κουρεμένων (και εκλογές): Όλες οι λεπτομέρειες της πρότασης

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.