Η Κύπρος εμπλέκεται στην υπόθεση του απατεώνα ολιγάρχη Πολ Μάναφορτ

Δραστηριότητα και στην Κύπρο είχαν οι Πολ Μάναφορτ και Ρικ Γκέιτς, όπως φαίνεται στις απαγγελίες κατηγοριών στην έρευνα για την εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές και κυρίως την συμπαιγνία ανάμεσα στη Ρωσία και την προεκλογική καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο κατά του Πολ Μάναφορτ, πρώην υπεύθυνου της προεκλογικής καμπάνιας Τραμπ, και του Ρικ Γκέιτς, προστατευομένου του Μάναφορτ και δεξί του χέρι, οι δύο λομπίστες διακινούσαν μαύρο χρήμα μέσω offshore εταιρειών στην Κύπρο, τις Σεϊχέλες τον Άγιο Βικέντιο και Γρεναδίνες.

Τα χρήματα αυτά που υπολογίζονται σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, προέρχονταν από πολιτικές δραστηριότητες στην Ουκρανία υπέρ του Βίκτορ Γιανουκόβιτς και δεν δηλώθηκαν ποτέ στις αμερικανικές αρχές.

Στο διάστημα 2005 – 2016 οι Μάναφορτ και Γκέιτς έστειλαν στις εταιρείες αυτές εκατομμύρια δολάρια, χρησιμοποιώντας και τράπεζες των εκάστοτε χωρών, όπως συνέβη στην περίπτωση των κυπριακών offshore.

O Πολ Μαναφόρτ  έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην προσπάθεια του τότε υποψηφίου προέδρου να κερδίσει με το μέρος του τους εκλέκτορες, καθώς και στην επιλογή του Μάικ Πενς ως υποψηφίου αντιπροέδρου.

Από την πλευρά τους ο Αμερικανός πρόεδρος και οι συνεργάτες του απορρίπτουν κάθε ενδεχόμενο συνωμοσίας με τους Ρώσους.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει πως πρόκειται για ένα κυνήγι μαγισσών και χαρακτηρίζει τις τελευταίες εξελίξεις μια προσπάθεια αντιπερισπασμού του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης στις ΗΠΑ από τις προσπάθειες για την προώθηση του νομοσχεδίου της φορολογικής μεταρρύθμισης μέσα στην εβδομάδα.

Tην ίδια ώρα ο δικηγόρος του Πολ Μάναφορτ δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο πελάτης του συνωμότησε με την ρωσική κυβέρνηση ενώ εργαζόταν για την εκστρατεία και στην πραγματικότητα η δουλειά του εκ μέρους της Ουκρανίας είχε λήξει δύο χρόνια νωρίτερα από τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο Μάναφορτ και συνεργάτης του Ρίτσαρντ Γκέιτς δήλωσαν αθώοι ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου στις 12 κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν σήμερα στο πλαίσιο της έρευνας για τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου 2016, την οποία διεξάγει ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ.

Ανάμεσα στις κατηγορίες είναι η συνωμοσία εναντίον των ΗΠΑ, η συνωμοσία για ξέπλυμα χρημάτων. Επίσης κατηγορούνται ότι δραστηριοποιούνταν ως λομπίστες και σύμβουλοι του φιλορώσου πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς χωρίς να το έχουν δηλώσει στις αρμόδιες αρχές.

«Πιστεύω ότι όλοι είδατε σήμερα ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε δίκιο. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο κος Μάναφορτ ή η εκστρατεία του Τραμπ συνωμότησε με την ρωσική κυβέρνηση», τόνισε στους δημοσιογράφους ο Κέβιν Ντάουνιγκ.

«Ο κος Μάναφορτ εκπροσώπησε εκστρατείες υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους Ουκρανούς και…επιδίωκε να προάγει την δημοκρατία και να βοηθήσει την Ουκρανία να έρθει πιο κοντά στις ΗΠΑ και την ΕΕ», δήλωσε ο Ντάουνιγκ.

«Αυτές οι δραστηριότητες έληξαν το 2014, περισσότερα από δύο χρόνια πριν ο κος Μάναφορτ εργάστηκε στην εκστρατεία του Τραμπ», συμπλήρωσε.

Πηγή: Με πληροφορίες από euronews και ΑΠΕ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.