ΚΥΠΡΟΣ: Προεκλογικό πυροτέχνημα η πρόταση για κουρεμένους

Άρον-άρον καλούν στη Βουλή τον υπουργό Οικονομικών τα κόμματα για να δουν τι μπορεί να γίνει με το ταμείο αποζημίωσης κουρεμένων καταθετών, κατόχων αξιογράφων κι άλλων, καθώς γνωρίζουν πως από μόνοι τους δεν μπορούν να αποφασίσουν οτιδήποτε που επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ήδη, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών τούς επισήμανε χθες ότι η πρόταση νόμου πάσχει συνταγματικά, πράγμα που παραδέχονται και οι ίδιοι οι εισηγητές της. Την πρόταση νόμου έχουν υποβάλει από κοινού τα κόμματα ΔΗΣΥ και Συμμαχία Πολιτών και χθες συζητήθηκε παράλληλα με παρόμοια αυτεπάγγελτα θέματα που ενέγραψε το ΔΗΚΟ από το 2016.

Το κόμμα είχε προτείνει αξιοποίηση 10% των πρωτογενών πλεονασμάτων για την αποζημίωση των πιο πάνω ομάδων πληθυσμού, με το κυβερνητικό στρατόπεδο να απορρίπτει εξ αρχής την πρόταση, με τον ισχυρισμό ότι είναι άνευ ουσιαστικής αξίας διότι πρόκειται για ποσά αμελητέα.

Η χθεσινή πρώτη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών επιβεβαίωσε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η σύσταση ενός ταμείου ικανού να ανταποκριθεί στις ζημιές δισεκατομμυρίων ευρώ που υπέστησαν καταθέτες και άλλοι τον Μάρτιο του 2013 και παράλληλα απέδειξε ότι πρόκειται για προεκλογικό πυροτέχνημα.

Η ίδια η Επιτροπή, παρά την προσπάθεια σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία, να καταλήξει σε κοινό ανακοινωθέν όλων των μελών της για την ανάγκη σύστασης ενός τέτοιου ταμείου, απέτυχε να το πράξει. Και για να μην λήξει άδοξα το θέμα από την πρώτη αυτή προσπάθεια, αποφάσισε να καλέσει στη συνεδρία της την ερχόμενη Δευτέρα τον υπουργό Οικονομικών, για να εξετάσει μαζί του αν υπάρχει κάτι που μπορεί να γίνει και τι είναι αυτό. Προανήγγειλε, μάλιστα, πως η συνεδρία θα είναι και πάλι κλειστή στους δημοσιογράφους.

Υπενθυμίζεται ότι με τις αποφάσεις του 2013 κουρεύτηκαν περίπου €9 δισ. ανασφάλιστες καταθέσεις, μετατράπηκαν σε κεφάλαιο αξιόγραφα εκατοντάδων εκατ. ευρώ και μηδενίστηκαν οι αξίες των μετοχών των τραπεζών.

Ελευθερία ΠαΪζάνου

2 thoughts on “ΚΥΠΡΟΣ: Προεκλογικό πυροτέχνημα η πρόταση για κουρεμένους

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.