Ένοχος Ελληνοαμερικανός πρώην σύμβουλος του Τραμπ

O πρώην σύμβουλος στην εκστρατεία Τραμπ, ελληνικής καταγωγής, Γιώργος Παπαδόπουλος (George Papadopoulos, left), παραδέχθηκε την ενοχή του για ψευδείς δηλώσεις σε ομοσπονδιακούς πράκτορες που εργάζονται με τον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μόλερ (Robert Mueller), στο πλαίσιο της έρευνας για πιθανό συντονισμό μεταξύ της εκστρατείας και της Ρωσίας, ανέφερε το Associated Press.

Ο πρώην σύμβουλος στρατηγικής του Ντόναλντ Τραμπ παραδέχτηκε την ενοχή του, σύμφωνα με το Reuters, στις 5 Οκτωβρίου για τη κατάθεση ψευδών στοιχείων στο FBI.

Συγκεκριμένα, ο 30χρονος δήλωσε ένοχος για την ψευδή κατάθεση που έδωσε στους πράκτορες του FBI σχετικά με την επικοινωνία που είχε με ρώσους αξιωματούχους, όπως έγινε γνωστό την Δευτέρα από τον ομοσπονδιακό ειδικό εισαγγελέα που έχει αναλάβει την έρευνα για τη Ρωσία.

Έτσι, είναι ο τρίτος κατά σειρά σύμβουλος του επιτελείου που είχε αναλάβει την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, και ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινικές διώξεις. 

Ο Παπαδόπουλος μέσω των ψευδών δηλώσεών του «παρεμπόδισε την έρευνα του FBI που βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με τις πιθανές διασυνδέσεις ή τον ενδεχόμενο συντονισμό μεταξύ των προσώπων που συνδέονταν με την εκστρατεία και της ρωσικής κυβέρνησης με στόχο την ανάμειξη (της Μόσχας) στις προεδρικές εκλογές του 2016» υπουγραμμίζεται στο έγγραφο που υπέγραψε ο εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούελερ.

Τα δικαστικά έγγραφα αναφέρουν ότι λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία του Τραμπ, στις 20 Ιανουαρίου φέτος, και αφού είχε ξεκινήσει η έρευνα για την ενδεχόμενη παρέμβαση της ρωσικής κυβέρνησης στις προεδρικές εκλογές του 2016, ο Τζορτζ Παπαδόπουλος έδωσε κατάθεση σε ομοσπονδιακούς πράκτορες. Φέρεται να είπε τότε ότι είχε έρθει σε επαφή με έναν μη κατονομαζόμενο αλλοδαπό «καθηγητή» ο οποίος ισχυριζόταν ότι είχε πληροφορίες επιβαρυντικές για τη Χίλαρι Κλίντον, με τη μορφή «χιλιάδων e-mail». Ο δικηγόρος ισχυρίστηκε ότι οι επαφές αυτές έγιναν πριν ενταχθεί στο προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ.

Ωστόσο, ο εισαγγελέας επισήμανε ότι ο Παπαδόπουλος στην πραγματικότητα συναντήθηκε με τον «καθηγητή» αφού εντάχθηκε στο προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ και με τις ψευδείς δηλώσεις του «παρεμπόδισε την έρευνα του FBI για την ενδεχόμενη ύπαρξη διασυνδέσεων ή συντονισμού μεταξύ των προσώπων που συνδέονταν με την (προεκλογική) εκστρατεία και τη ρωσική κυβέρνηση».

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται εξάλλου ότι ο Παπαδόπουλος προσπάθησε κατ’ επανάληψη να φέρει σε επαφή το επιτελείο του Τραμπ με Ρώσους αξιωματούχους και εργάστηκε για να πετύχει μια συνάντηση μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου, κάτι που δεν έγινε ποτέ.

Αφού ανακρίθηκε από το FBI ο Παπαδόπουλος απενεργοποίησε τον λογαριασμό του στο Facebook για να διαγράψει τις συνομιλίες που είχε με τον «καθηγητή».

Ο Παπαδόπουλος εισήχθη σε κλειστή αίθουσα δικαστηρίου στην Ουάσινγκτον στις 5 Οκτωβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Ρόμπερτ Μιούελερ.

Σε αντίθεση με το κατηγορητήριο του επικεφαλής της εκστρατείας Τραμπ, Πολ Μάναφορτ και του συμβούλου Ρικ Γκέιτς για ξέπλυμα χρήματος, ανάμεσα σε άλλες κατηγορίες, οι κατηγορίες που βαραίνουν τον Παπαδόπουλο συνδέονται άμεσα με την προεδρική διαδικασία του 2016.

Ποιος είναι ο Γεώργιος Παπαδόπουλος;

Αποφοίτησε το 2009 από το Πανεπιστήμιο DePaul, ενώ είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων, από το University of London και από το London School of Economics. Ο γεννημένος στο Σικάγο Γεώργιος Παπαδόπουλος ήταν ένας από τους πέντε ανθρώπους που συμβούλευαν τον αμερικανό πρόεδρο σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ενώ προηγουμένως, είχε αποτελέσει μέλος της συμβουλευτικής ομάδας του Μπεν Κάρσον.

Από τον Μάρτιο του 2011 έως και τον Σεπτέμβριο του 2015, ο Παπαδόπουλος εργάστηκε ως σύμβουλος ερευνητής στο Ινστιτούτο Hudson. To 2012 υπήρξε αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο Διεθνές Μοντέλο των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.

Ο Παπαδόπουλος μπήκε στην ομάδα της καμπάνιας του Τραμπ τον Μάιο του 2016. Λίγες ημέρες μετά, έστειλε mail σχετικά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν σε επτά αξιωματούχους της καμπάνιας. Ανάμεσα στον Μάρτιο και τον Σεπτέμβριο του 2016, πραγματοποίησε τουλάχιστον έξι αιτήματα για να συναντήσει ο Τραμπ ρώσους πολιτικούς, ένα από τα οποία απορρίφθηκε από τον Πολ Μάναφορτ.

Όταν ο Τραμπ ανέλαβε καθήκοντα του Προέδρου των ΗΠΑ, ο Γεώργιος Παπαδόπουλος εργάστηκε ως ανεξάρτητος σύμβουλος σε θέματα ενέργειας.

Στις 5 Οκτωβρίου του 2017 κρίθηκε ένοχος για ψευδή κατάθεση στο FBI. Η υπόθεση άνοιξε εκ νέου στις 30 Οκτωβρίου του 2017, την ημέρα που ο Πολ Μάναφορτ παραδόθηκε στο FBI.

Πηγή: news.in.gr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.