Κύπρος: 16 σενάρια από την Λευκωσία για τη διαχείριση του φυσικού αερίου

Η κυπριακή κυβέρνηση έχει έτοιμα 16 σενάρια για διαχείριση του φυσικού αερίου, ανάλογα με τις ποσότητες που θα εντοπιστούν, δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της κυπριακής Βουλής, ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης.

Αναλύοντας τον προϋπολογισμό του υπουργείου του για το 2018, ο κύριος Λακκοτρύπης επεσήμανε ότι μέχρι το τέλος του προσεχούς έτους θα διενεργηθούν άλλες 4 με 5 γεωτρήσεις και θα γίνουν γνωστές ακριβώς οι ποσότητες που υπάρχουν στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αναμένουμε, πρόσθεσε, ενημέρωση από την εταιρία ΕΝΙ για γεωτρήσεις στα οικόπεδα 3-6-8. Εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2018, είπε ο κύριος Λακκοτρύπης, η εταιρία EXON MOBIL θα διενεργήσει δύο γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10.

Τόνισε ότι «πρωταρχικός στρατηγικός στόχος παραμένει η δημιουργία τερματικού στην περιοχή Βασιλικού», προσθέτοντας ότι οι σχεδιασμοί αφορούν τερματικό με 5 τραίνα.

Για τις δραστηριότητες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ, ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι υπάρχουν πληροφορίες για σύναψη προκαταρκτικής συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και εταιρείας για αγορά γεωτρύπανου, τονίζοντας ωστόσο ότι απαιτείται και τεχνογνωσία, την οποία δεν διαθέτει η Τουρκία.

Αναφερόμενος στις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Barbaros, ο Γιώργος Λακκοτρύπης είπε ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι διενήργησε σεισμολογικές έρευνες στα οικόπεδα 6-7-9 στην κυπριακή ΑΟΖ και στον κόλπο της Αμμοχώστου.

Στο μεταξύ, έξω από το λιμάνι της Λάρνακας βρίσκεται η πλατφόρμα SAIPEM 7000, η οποία συμμετείχε σε άσκηση, με την συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων και προσωπικού από Κύπρο, Ισραήλ, Ηνωμένο Βασίλειο Γαλλία και Ελλάδα. Το σενάριο της άσκησης περιελάμβανε επιχειρήσεις νηοψίας από ομάδες Υποβρύχιων Καταστροφών της Εθνικής Φρουράς και του ελληνικού πολεμικού ναυτικού σε πλοία και πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων.

Η πλατφόρμα SAIPEM 7000 θα αναχωρήσει τις προσεχείς μέρες για γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Αιγύπτου.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.