Και ο Ντενκτάς τζούνιορ σέρνει το χορό που άνοιξε ο Ναμί

Άλλη μια δεκαοχτούρα [γαϊδουροκεφαλή] που δίνει οδηγίες στο 82% του πληθυσμού…

Tη σκυτάλη από τον Οζντίλ Ναμί, πήρε χθες ο Σερντάρ Ντενκτάς που τόνισε ότι δεν υπάρχει νόημα για να συνεχιστούν οι συνομιλίες προς επίτευξη ομοσπονδιακής λύσης. Μας θεωρούν μειονότητα αλλά δεν είναι δυνατόν, υποστήριξε, να συγκροτηθεί μια ομοσπονδία με μια μειοψηφία και μια πλειοψηφία, να συγκροτηθεί ένα κράτος.

Σε δηλώσεις του στον Μπαϊράκ, ο Σερντάρ Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να συνεχιστούν αν εκπροσωπούνταν σε αυτές δύο κράτη, «ε/κ κράτος» και το «τ/κ κράτος». Τόνισε ακόμη ότι οι συνομιλίες δεν μπορεί να έχουν ως ζητούμενο λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ο Τουρκοκύπριος πολιτικός εξέφρασε δυσφορία γιατί η τουρκοκυπριακή κοινότητα θεωρείται μειονότητα, ενώ θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ισότιμα με την ελληνοκυπριακή και υποστήριξε πως θα πρέπει να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος.


Τι είναι η δεκαοχτούρα…

Η Δεκαοχτούρα (επιστημονικό όνομα: Streptopelia decaocto – Στρεπτοπέλια η δεκαοκτώ) είναι ένα είδος του γένους Στρεπτοπέλια (Streptopelia) των περιστερίδων, ιθαγενές στην Ασία και την Ευρώπη, που έχει πρόσφατα εποικίσει και στη Βόρεια Αμερική [και εδώ και 40 χρόνια στην βόρεια Κύπρο με το 18% του πληθυσμού της νήσου]. Η Δεκαοχτούρα είναι μονοτυπικό είδος (δεν περιλαμβάνει υποείδη). Παλιότερα, το είδος είχε δυο υποείδη Streptopelia decaocto decaocto και Streptopelia decaocto xanthocycla, αλλά στη συνέχεια το τελευταίο έγινε ξεχωριστό είδος: η Δεκαοχτούρα Βιρμανίας (Streptopelia xanthocycla), εξαιτίας μορφολογικών διαφορών.


Ο Σερντάρ Ντενκτάς τοποθετήθηκε και στο θέμα των λεγόμενων πρόωρων εκλογών στα κατεχόμενα, συντηρώντας την αντίθεσή του για το στήσιμο καλπών πριν από τον προσεχή Φεβρουάριο. Εκτίμησε ότι θα υπάρξει πολιτική σύγκρουση στα κατεχόμενα. Διαφώνησε και με τον νέο «εκλογικό νόμο», υποστηρίζοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι θα πάνε στην αναμέτρηση με ένα «νόμο» που δεν γνωρίζουν και δεν κατανοούν.

Προκλήσεις στον ΟΗΕ

Με κατηγορητήριο κατά της Κυπριακής Πολιτείας και της Κυπριακής Εκκλησίας απάντησε το ψευδοκράτος, διά του Τούρκου μόνιμου αντιπροσώπου στα Ηνωμένα Εθνη στις καταγγελίες της Λευκωσίας ότι η Τουρκία μετατρέπει τα κατεχόμενα σε τουρκικό προτεκτοράτο. Όπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα του Ν. Ιγνατίου, «την πλήρη στήριξη στη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή, τη δικαιολόγηση της δήθεν ειρηνευτικής επιχείρησης του 1974 και την επιχειρηματολογία νομιμοποίησης της τουρκοποίησης της κατεχόμενης βόρειας Κύπρου, περιλαμβάνει το έγγραφο που κατέθεσε το ψευδοκράτος μέσω του μονίμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ, εις απάντηση της επίσημης καταγγελίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις κινήσεις που μετατρέπουν τα κατεχόμενα σε τουρκικό προτεκτοράτο». Είναι ενδεικτικό -σημειώνεται- ότι σε αυτή την επιστολή που δημοσιεύθηκε την 19η Οκτωβρίου ως επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ, εκδηλώνεται σφοδρή επίθεση την Εκκλησία της Κύπρου, κατηγορείται η ελληνοκυπριακή πλευρά για ρατσισμό και εγκλήματα μίσους εναντίον των Τουρκοκυπρίων και δηλώνεται ότι οι «δύο λαοί» στην Κύπρο έχουν μόνο έναν δεσμό, τον γεωγραφικό.

Ο Τ/κ αντιπρόσωπος υποστηρίζει μεταξύ άλλων: «Η ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’, η οποία ιδρύθηκε με βάση το αναφαίρετο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης υπό το πρίσμα της πραγματικότητας που επικρατεί, είναι τίποτα λιγότερο από μια ολοκληρωμένη Δημοκρατία όπου επικρατεί το κράτος δικαίου, όλα τα θεσμικά όργανα του κράτους είναι άθικτα και το Κοινοβούλιο αντιπροσωπεύει τη βούληση του λαού. Ωστόσο, οι Τουρκοκύπριοι συνεχίζουν να υφίστανται απάνθρωπη απομόνωση και περιορισμούς. Η μόνη πύλη επικοινωνίας με τη διεθνή κοινότητα είναι μέσω της Τουρκίας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι πολιτικές που έχουν διαμορφωθεί για να τερματισθεί η άδικη απομόνωση και να επιτρέψει τις φωνές των Τουρκοκυπρίων να ακουστούν στη διεθνή αρένα πραγματοποιούνται από τις δύο χώρες σε στενή συνεργασία και σε καμία περίπτωση ως αποτέλεσμα επιβολής από την Τουρκία. Μέχρι οι περιορισμοί αυτοί είτε να χαλαρώσουν ή να αφαιρεθούν, ο στόχος είναι να παρασχεθεί στην ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’ η ευκαιρία να επικοινωνεί στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό με τον υπόλοιπο κόσμο. Για να δώσω ένα πρόσφατο παράδειγμα των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, πρέπει να υπομνησθεί ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά μονομερώς έχει σταματήσει το έργο της Δικοινοτικής Ad Hoc Επιτροπής προετοιμασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία προορίζεται για την προετοιμασία των Τουρκοκυπρίων να εφαρμόσουν το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι, συνεπώς, υποκρισίες για τον Ελληνοκύπριο εκπρόσωπο να κατηγορεί την Τουρκία ότι επιχειρεί να ‘’τουρκοποιήσει’’ τον βορρά, ενώ παρεμποδίζει τη μοναδική ευκαιρία που έχουν οι Τουρκοκύπριοι για να αναπτύξουν δεσμούς με οποιαδήποτε χώρα ή οργανισμούς εκτός Τουρκίας. Από την άποψη των οικονομικών δεσμών με την Τουρκία, προγράμματα οικονομικής ανάπτυξης εγκρίθηκαν το 2000 προκειμένου να ξεπεραστούν τα αυξανόμενα διαρθρωτικά και οικονομικά προβλήματα που προκύπτουν από την τραπεζική κρίση στην ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’ που παρουσιάστηκε στις αρχές του 2000. Υπογράφτηκαν πρωτόκολλα οικονομικής και χρηματοδοτικής συνεργασίας για να είναι σε θέση η Τουρκία να παρέχει χρηματοδοτική και τεχνική υποστήριξη σε αυτά τα προγράμματα. Ο στόχος των οικονομικών πρωτοκόλλων που υπεγράφησαν μεταξύ των δύο χωρών είναι να επιτρέψει στην ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’ να επιτύχει οικονομική αυτάρκεια, όχι την εξάρτηση. Οι ισχυρισμοί του Ελληνοκύπριου εκπροσώπου περί δημογραφικής αλλαγής και ατζέντας εποικισμού είναι το λιγότερο αβάσιμοι».

Κατηγορώ κατά της Λευκωσίας

Η τουρκική πλευρά επικρίνει τη Λευκωσία ότι με την αποτυχία στο Κραν Μοντάνα έχει κλείσει την πόρτα σε οποιονδήποτε διακανονισμό σύμφωνα με τις υπάρχουσες παραμέτρους, με αποκλειστικό σκοπό να επεκτείνει τις ηγεμονικές αξιώσεις στο σύνολο του νησιού εις βάρος του «τουρκοκυπριακού λαού». Η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι «η ε/κ πλευρά έχει το θράσος να πιστεύει ότι μπορεί να κατανοήσει την πραγματικότητα της κατάστασής μας καλύτερα από ό,τι μπορούμε να κάνουμε οι ίδιοι. Έτσι, είναι η ελπίδα και η προσδοκία της τουρκοκυπριακής πλευράς ότι η διεθνής κοινότητα θα κρίνει πέρα από την προπαγάνδα και τη δυσφήμηση, και θα αναγνωρίσει ότι η αποκλειστική πρόθεση των Τ/κ είναι να βελτιώσει τις συνθήκες της, με δεδομένες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, και ότι θα προσπαθήσουμε να το πράξουμε με δική μας ελεύθερη βούληση». Ο Τούρκος αντιπρόσωπος ζήτησε όπως η επιστολή κυκλοφορήσει ως επίσημο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών.

Κ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, “Φ”

>>> Ναμί: Πρώτα διεθνής αναγνώριση ψευδοκράτους και μετά διεθνής διάσκεψη

One thought on “Και ο Ντενκτάς τζούνιορ σέρνει το χορό που άνοιξε ο Ναμί

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.