Χρόνια πολλά bitcoin: Από λιγότερο από ένα σεντ, στα $6.300 σε 9 χρόνια

Το Bitcoin γιορτάζει την ένατη επέτειό του την περασμένη Τρίτη. Την ημέρα αυτή το 2008, ένα άγνωστο άτομο με το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto ανακοίνωσε τη δημιουργία του Bitcoin «Peer-to-Peer Electronic Cash System».

Στην αρχή, το bitcoin δεν είχε καθόλου αξία μέχρι τον Μάρτιο του 2010, όταν άξιζε 0,003 $.

Τώρα, ένα νόμισμα αξίζει πάνω από 6.000 δολάρια και η κεφαλαιοποίηση της αγοράς του είναι μεγαλύτερη από την Goldman Sachs, τη Bayer, ή την UPS. Για έναν πρώιμο επενδυτή, $ 1 σε bitcoin πριν από εννέα χρόνια, αξίζει σήμερα πάνω από $ 2.000.000.

Ενώ υπάρχουν τρία εκατομμύρια χρήστες bitcoin και άλλων cryptocurrencies, ο αριθμός αναμένεται να φτάσει τα 200 εκατομμύρια μέχρι το 2024.

Το Bitcoin βλέπει να διαπραγματεύεται περίπου στα $ 6.100 κατά τα γενέθλιά του. Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο κορυφώθηκε σε τιμή $ 6,306.58, μόλις 10 ημέρες μετά την άνοδό του από τον όριο των 6.000 δολαρίων για πρώτη φορά.

Πολλοί παρατηρητές της αγοράς έχουν συγκρίνει τις απότομες αποδόσεις στα ψηφιακά νομίσματα με την τεχνολογική έκρηξη της δεκαετίας του 1990. Αυτό τελικά οδήγησε στη λεγόμενη φούσκα dot-com, όπου οι μετοχές τεχνολογίας αυξήθηκαν πριν από τη συντριβή.

Άλλοι το συγκρίνουν με τη φούσκα μανίας της τουλίπας κατά την Ολλανδική Χρυσή Εποχή τον 17ο αιώνα, όπου οι τιμές ορισμένων βολβών τουλίπας έφτασαν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και έπειτα κατέρρευσαν δραματικά.

CryptoShuffler: Ο ιός που κλέβει κρυπτονομίσματα

Η ρωσική εταιρεία ασφάλειας ηλεκτρονικών υπολογιστών Kaspersky Lab δήλωσε ότι ανίχνευσε ένα νέο κακόβουλο λογισμικό ικανό να κλέψει κρυπτονομίσματα από τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια των χρηστών, αντικαθιστώντας τη διεύθυνσή τους με εκείνη του δημιουργού του.

Οι κυβερνοεγκληματίες στοχεύουν σε ψηφιακά νομίσματα όπως bitcoin, ethereum, zcash, dash, monero και άλλα, σύμφωνα με την εταιρεία.

Ωστόσο, οι μέγιστες απώλειες βαρύνουν τους ιδιοκτήτες bitcoin-πορτοφολιών με σχεδόν 23 bitcoins αξίας πάνω από $ 160.000 να έχουν κλαπεί. Τα ποσά που εκλάπησαν από άλλα ψηφιακά πορτοφόλια κυμαίνονται από λίγα δολάρια έως αρκετές χιλιάδες.

«Τα κρυπτονομίσματα δεν είναι πια μια άπιαστη τεχνολογία. Πρόσφατα, παρατηρήσαμε αύξηση των επιθέσεων κακόβουλου λογισμικού που στοχεύουν σε διαφορετικούς τύπους κρυπτονομισμάτων και αναμένουμε να συνεχιστεί αυτή η τάση», δήλωσε ο Σεργκέι Γιουνακόφσκι, ένας αναλυτής malware στο Kaspersky Lab.

Ο νέος ιός, που ονομάζεται CryptoShuffler, ενεργοποιείται μόνο όταν ένας στοχευμένος χρήστης επιχειρεί να μεταφέρει χρήματα από ένα πορτοφόλι στο άλλο. Η διαδικασία απαιτεί το αναγνωριστικό πορτοφολιού του παραλήπτη, το οποίο αποτελείται συνήθως από ένα μακρύ σύνολο συμβόλων και είναι αδύνατο να απομνημονευθεί, κάνοντας τον χρήστη να εφαρμόσει την επιλογή αντιγραφής-επικόλλησης.

Η διαδικασία περιλαμβάνει την αντιγραφή αριθμών πορτοφολιών και την επικόλλησή τους στη γραμμή «διεύθυνση προορισμού» του λογισμικού που χρησιμοποιείται για τη διεξαγωγή μιας συναλλαγής. Σε αυτό το στάδιο, το CryptoShuffler αρχίζει να παρακολουθεί το clipboard της συσκευής, το οποίο χρησιμοποιείται από το θύμα κατά την πληρωμή.

Ο ιός αντικαθιστά το πορτοφόλι με ένα που ανήκει στον δημιουργό, πράγμα που σημαίνει ότι ο χρήστης επικολλά το αναγνωριστικό πορτοφολιού, όχι στη διεύθυνση στην οποία προορίζονταν αρχικά να στείλει χρήματα.

Ως αποτέλεσμα, ο χρήστης μεταφέρει τα χρήματά του απευθείας στους κυβερνοεγκληματίες, εκτός εάν εντοπίσει την ξαφνική αντικατάσταση.

>>> Πετάνε, πετάνε… τα κρυπτονομίσματα με πιο «γρήγορο» το bitcoin!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.