Κύμα μετανάστευσης Ελλήνων για δουλειά

Δεκάδες Ελλαδίτες βρίσκουν ή αναζητούν μια θέση εργασίας στην Κύπρο στέλνοντας βιογραφικά για όλες σχεδόν τις δουλειές. Το κύμα μετανάστευσης έφερε με βάση τα επίσημα στοιχεία 32.069 άτομα από την Ελλάδα. Από την αρχή του χρόνου μέχρι τον Οκτώβριο οι εγγραφές στο Τμήμα Μετανάστευσης ήταν 3.790. 

Το 2010 ήταν 4.667, το 2011 ο αριθμός αυξήθηκε στους 6.503, ο μεγαλύτερος ως τώρα, και το 2012 ήταν στους 6.181. Το 2013 ήταν 2.653, το 2014 υποχώρησε 2.305, ενώ το 2015 η μείωση ήταν μεγαλύτερη φθάνοντας τις 2.283.

Το 2016 ήταν 3.687. Η απασχόληση των Ελλαδιτών επικεντρώνεται κυρίως σε τέσσερις τομείς: στο λιανικό εμπόριο, στις υπηρεσίες εστίασης, καφέ και φιλοξενίας, στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Μεγάλα δικηγορικά και ελεγκτικά γραφεία δέχονται συνεχώς βιογραφικά από δικηγόρους και λογιστές με υψηλό ακαδημαϊκό υπόβαθρο. Οι οικονομικοί μετανάστες από την Ελλάδα που είχαν σημαντική προϋπηρεσία και προσόντα βρήκαν δουλειά σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Την περίοδο που η κατασκευαστική δραστηριότητα ήταν σε ανάπτυξη, Ελλαδίτες υπήκοοι βρήκαν δουλειά στην οικοδομή. Στην πολύχρονη κρίση στην Ελλάδα υπήρξε και το φαινόμενο μετανάστευσης νέων γιατρών αλλά και νοσηλευτικού προσωπικού στην Κύπρο. Οι καταχωρήσεις σε ιστοσελίδες ότι ζητούνται νοσηλευτές από την Ελλάδα στην Κύπρο είναι κάτι που συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια.

Θεανώ Θειοπούλου   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.