Παυλόπουλος: Το Δίκαιο της Θάλασσας είναι δεσμευτικό για όλους

Ανοίγει τον δρόμο για την ανακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ!

Κατά την σημερινή πρωινή συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογο του, ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος «ανακοίνωσε» στην Τουρκία ότι δεσμεύεται από το Δίκαιο της Θάλασσας και οι αιτιάσεις μη υπογραφής καταρρίπτονται από το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να αναγνωρίσει την Ελληνική ΑΟΖ!

Επιδιώκουμε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τους γείτονές μας, πάντα όμως με σεβασμό του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί με τον ομόλογό του της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό τόνισε ότι επιδιώκουμε σταθερά την λύση του, αλλά με σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δίχως στρατεύματα κατοχή και εγγυήσεις.

Ο κ. Παυλόπουλος έκανε αναφορά και στο θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), το οποίο χαρακτήρισε εξαιρετικά επίκαιρο. Σημείωσε ότι η ΑΟΖ οριοθετείται, με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Κάποιοι, ανέφερε, θεωρούν ότι δεν δεσμεύονται από το Διεθνές Δίκαιο. Ωστόσο, το Δίκαιο της Θάλασσας βασίζεται στη Συνθήκη του Μοντέγκο Μπέι, την οποία έχουν υπογράψει οι περισσότερες χώρες και παράγει διεθνώς παραδεδεγμένους κανόνες που είναι δεσμευτικοί και για τις χώρες που δεν την έχουν υπογράψει. Το Διεθνές Δίκαιο δεν είναι «αλά καρτ».

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Η εμμονή της Τουρκίας στις εγγυήσεις και στη στρατιωτική παρουσία στο νησί εμποδίζει την εξεύρεση λύσης

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο Κυπριακό με τις παραμέτρους που θέτει η Τουρκία» για να προσθέσει: «η εμμονή της Τουρκίας στις εγγυήσεις και στη στρατιωτική παρουσία στο νησί εμποδίζει την εξεύρεση λύσης. Η επιρροή της Τουρκίας στην τουρκοκυπριακή κοινότητα δημιουργεί κίνδυνο να μετατραπεί η χώρα σε όχημα ξένων συμφερόντων. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης, αλλά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις συνεργασίες που έχουν προωθήσει η Ελλάδα και η Κύπρος με χώρες της περιοχής, όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, το Λίβανο, σημειώνοντας ότι δεν στρέφονται εναντίον κανενός και ότι όλοι είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν, εφόσον σέβονται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών.

Αναφέρθηκε και στην ευρω-αραβική σύνοδο που πραγματοποιείται στη Αθήνα, λέγοντας ότι στόχος είναι να δούμε πως θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της περιοχής, υπογραμμίζοντας πως η Κύπρος, λόγω και της θέσης της, μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στις σχέσεις της Ευρώπης με τις Αραβικές χώρες.

Κλείνοντας τις δηλώσεις του ευχαρίστησε τον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη διαρκή και ανιδιοτελή στήριξη που παρέχει στην Κύπρο και σημείωσε ότι στη συνάντηση θα συζητήσουν τις εξελίξεις με δεδομένη και την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.