«Χτίζεται» κοινή ευρωπαϊκή άμυνα με την συμμετοχή της Κύπρου

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΥΠΡΟΥ.

To Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη Τετάρτη την πρόταση για συμμετοχή της Κύπρου στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Υπουργό Άμυνας να προχωρήσει στην υπογραφή της «Κοινής Ειδοποίησης» για συμμετοχή στην PESCO, κατά την Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Πρόκειται, όπως αναφέρεται, για την πιο σημαντική πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της προαγωγής μιας κοινής ευρωπαϊκής  άμυνας. Η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λισσαβόνας και αφορά τη δυνατότητα των κρατών μελών που επιθυμούν και μπορούν να προχωρήσουν σε ενισχυμένη συνεργασία, αναλαμβάνοντας επιπρόσθετες δεσμεύσεις στο τομέα της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας.

Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν τη σταδιακή αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού των κρατών μελών, την επένδυση στην έρευνα και στην τεχνολογία και την ανάπτυξη  ευρωπαϊκών σχηματισμών μέσω της διάθεσης μέσων, δυνατοτήτων και υποδομών από τα κράτη μέλη. Προβλέπεται επίσης η ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε. και η ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής τεχνολογικής και αμυντικής βάσης μέσα από συμμετοχή των κρατών μελών σε κοινά εξοπλιστικά προγράμματα.

Μετά την υπογραφή της «Κοινής Ειδοποίησης», αναφέρει η ανακοίνωση, τα ενδιαφερόμενα κράτη θα πρέπει να υποβάλουν Εθνικό Σχέδιο Υλοποίησης των δεσμεύσεων τους ενώ εντός τριών μηνών το Συμβούλιο με ειδική πλειοψηφία θα λάβει την απόφαση για τη σύσταση της PESCO.

O Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης μιλώντας χθες στην Πάφο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων στην Αεροπορική Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», με την ευκαιρία του Προστάτη Αγίου της Αεροπορίας Αρχάγγελου Μιχαήλ, και αναφερόμενος στην πολύ σημαντική αυτή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπογράμμισε πως τα οφέλη από τη συμμετοχή στη νέα Αμυντική Ένωση της Ευρώπης είναι προφανή.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «όσο περισσότερο ενισχύεται η δυνατότητα της Ε.Ε. να υπερασπίζεται την κοινή ασφάλεια της Ευρώπης και των Ευρωπαίων πολιτών, τόσο περισσότερο ασφαλής θα πρέπει να αισθάνεται και η Κύπρος. Και ασφαλώς, εάν η Ευρώπη είναι παρούσα με αμυντικό δυναμικό στην Κύπρο, τότε ακόμα περισσότερη η ασφάλεια αλλά και η ασπίδα αποτροπής έναντι οιασδήποτε επιβουλής έναντι της Κύπρου».

«Γι’ αυτό και έχουμε δηλώσει την προθυμία και την ετοιμότητα μας, να διαθέσουμε τόσο την Αεροπορική Βάση εδώ στην Πάφο, όσο και τη Ναυτική Βάση στο Ζύγι, αλλά και να παρέχουμε και άλλες διευκολύνσεις», είπε.

Ο Υπουργός ανέφερε, τέλος, ότι «στο πλαίσιο αυτό προχωρούμε ήδη σε έργα αναβάθμισης τόσο εδώ στην Αεροπορική Βάση, όσο και στη Ναυτική Βάση. Τις αμέσως επόμενες βδομάδες, με την έγκριση πλέον και του αρμόδιου Συμβουλίου Προσφορών, μεταξύ άλλων προχωρά και η διαδικασία  για την εγκατάσταση και στις δύο, συστημάτων ηλεκτρονικής επιτήρησης».

ΚΥΠΕ

2 thoughts on “«Χτίζεται» κοινή ευρωπαϊκή άμυνα με την συμμετοχή της Κύπρου

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.