H εφοπλιστική οικογένεια Προκοπίου και οι υπεράκτιες εταιρίες- Paradise Papers

Η νέα διαρροή εγγράφων έφερε στο φως το ιδιοκτησιακό καθεστώς δύο πανάκριβων ακινήτων σε μία από τις πλουσιότερες γειτονιές του Λονδίνου.

Η Ιωάννα Προκοπίου με τον πατέρα της Γιώργο Προκοπίου.

Τον Ιανουάριο του 2009, δικαστήριο του Λονδίνου διέταζε μία ομάδα καλλιτεχνών και ακτιβιστών να εγκαταλείψουν δύο πανάκριβες επαύλεις επί της οδού Park Lane, τις οποίες είχαν καταλάβει και έμεναν μέσα. Με θέα στο Hyde Park και γείτονα τη Μαντόνα και κάποιους από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Βρετανίας, οι καταληψίες κατάφεραν να μείνουν μόλις ένα μήνα στα επταώροφα κτίρια, τα οποία χώριζε ένας τοίχος.

Squatters occupying a number of multimillion-pound London mansions were evicted.

Τα κτίρια ανήκαν στον Gerald Grosvenor, τον εκλιπόντα 6ο Δούκα του Westminster, έναν δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία, ο οποίος θεωρείτο ο πλουσιότερος κατασκευαστής ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο και ένας από τους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες της χώρας. Οι επαύλεις της Park Lane, είχαν εκμισθωθεί για μακροχρόνια χρήση (leasehold) σε δύο offshore εταιρείες, με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, τις Konzeo Ltd και Weleta Ltd.

«Πολύ συχνά οι υπεράκτιοι ιδιοκτήτες δείχνουν ελάχιστο ή καθόλου ενδιαφέρον για το ακίνητο [που κατέχουν] – είναι απλώς ένα περιουσιακό στοιχείο που θα εμπορευτούν όπως κρίνουν κατάλληλα» ανέφερε τον Οκτώβριο του 2009 σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian ο Paul Palmer, υπάλληλος του δημοτικού συμβουλίου του Westminster και υπεύθυνος για τα άδεια ακίνητα της περιοχής. Στη συνέχεια σημείωνε ότι οι ιδιοκτήτες των offshore και κατά συνέπεια και των δύο συγκεκριμένων κτιρίων είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν.


Τα 13,4 εκατομμύρια αρχεία της νέας διαρροής προέρχονται από δύο εταιρείες παροχής υπεράκτιων υπηρεσιών, καθώς και από 19 εταιρικά μητρώα που διατηρούνται από κυβερνήσεις σε χώρες-σταθμούς της παγκόσμιας σκιώδους οικονομίας. Οι διαρροές αυτές ελήφθησαν από τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung η οποία μοιράστηκε τα στοιχεία με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) και ένα δίκτυο περισσότερων από 380 δημοσιογράφων σε 67 χώρες.


ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΚΑΙ ΤΑ 2500 ΑΚΙΝΗΤΑ

Γιώργος Προκοπίου ένας από τους μεγαλύτερους εφοπλιστές , ηγείται των ναυτιλιακών εταιρειών Sea Traders, Dynacom Tankers Management και Dynagas LNG Partners. Εκτός όμως από τα καράβια έχει μια μεγάλη αδυναμία: Τα ακίνητα. Λέγεται ότι έχει στην ιδιοκτησία του 2,500 ακίνητα σε όλη την Ευρώπη τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται στην λεκάνη της Μεσογείου (Ελλάδα- Ιταλία-Γαλλία κλπ.

Φημολογείται ότι προ ετών «χτυπήθηκε» με τον Σιλβιο Μπερλουσκόνι για την αγορά ενος εκπληκτικού ακινήτου στην Ιταλία και φυσικά νικητής ήταν ο πολυμήχανος Γιώργος Προκοπίου.

Τρομερά εξωστρεφής άνθρωπος  παλαιότερα έχει δηλώσει ότι οι Έλληνες πολιτικοί  θα έπρεπε να υπερασπίζονται τη ναυτιλία με τον ίδιο ζήλο που υπερασπίζονται τα παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα. «Η προστασία του ούζου, της φέτας και του ελαιόλαδου είναι πολύ σημαντική, αλλά όλα μαζί κάνουν λιγότερο από ένα πλοίο. Η ναυτιλία είναι πολύ πιο σημαντική», επεσήμανε.

Τα Paradise Papers

Ο Palmer έστειλε επανειλημμένα επιστολές στις δύο εταιρείες των Βρετανικών Παρθένων Νήσων, ζητώντας τους να εξηγήσουν γιατί τα κτίρια είναι άδεια, αλλά δεν έλαβε ποτέ απάντηση.Στο δικαστήριο για την έξωση των καταληψιών, οι δύο offshore εταιρείες, η Konzeo Ltd και Weleta Ltd. εκπροσωπήθηκαν από τον ίδιο δικηγόρο, ο οποίος είπε στον πρόεδρο ότι οι ενάγοντες κατέχουν το ακίνητο ως ιδιοκτήτες μακροχρόνιας μίσθωσης. Ένας από τους καταληψίες, που ήταν παρόν στη διαδικασία, ζήτησε από τον πρόεδρο να τους δοθούν λίγες ημέρες προθεσμία πριν εγκαταλείψουν το κτίριο, διότι κατοικούσαν εκεί περίπου 40 άτομα, και θα έμεναν άστεγοι. Το δικαστήριο τελικά αποφάσισε την άμεση εκκένωση των κτιρίων από τους καταληψίες.

Στη διαρροή των Paradise Papers εντοπίστηκε ότι πραγματικοί δικαιούχοι των offshore των δύο πανάκριβων ακινήτων είναι Έλληνες.


Η Ιωάννα Προκοπίου είναι μια από τις τέσσερις κόρες του 67χρονου Γιώργου Προκοπίου ενός εκ των ισχυρότερων Ελλήνων εφοπλιστών. Ασχολείται με το ξηρό φορτίο και κατ’ επέκταση με τον στόλο που απαρτίζεται από φορτηγά πλοία. Δραστηριοποιείται στην εταιρεία του Ομίλου, την Dynacom.

Ο Όμιλος έχει 54 πλοία στην Dynacom Tankers, 29 φορτηγά και 10 LNG carriers, στα συμπεριλαμβάνονται τέσσερα υπό ναυπήγηση στην Dynagas. Στον όμιλο εργάζονται σε στεριά και θάλασσα 5.000 άτομα.

Η Ιωάννα είναι παντρεμένη εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια με τον Γιάννη Καϊρη ο οποίος ασχολείται με τη ναυτιλία αλλά δεν εργάζεται στον Όμιλο Προκοπίου «Τρέχει» τη δική του εταιρεία την Kairis Brothers.


Τα 13,4 εκατομμύρια αρχεία της νέας διαρροής προέρχονται από δύο εταιρείες παροχής υπεράκτιων υπηρεσιών, καθώς και από 19 εταιρικά μητρώα που διατηρούνται από κυβερνήσεις σε χώρες-σταθμούς της παγκόσμιας σκιώδους οικονομίας. Οι διαρροές αυτές ελήφθησαν από τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung η οποία μοιράστηκε τα στοιχεία με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) και ένα δίκτυο περισσότερων από 380 δημοσιογράφων σε 67 χώρες.

Ο Γιώργος Μελισσανίδης (επικεφαλής της Aegean Shipping Management) και η Ιωάννα Προκοπίου (επικεφαλής της Prominence Maritime).

Τα στοιχεία ενισχύουν τις αποκαλύψεις από τη διαρροή εγγράφων offshore και την βραβευμένη με Πούλιτζερ έρευνα των Panama Papers το 2016 από το ICIJ και τα συνεργαζόμενα μέσα ενημέρωσης. Τα νέα αρχεία φέρνουν στο φως ένα διαφορετικό σετ ανεξερεύνητων φορολογικών παραδείσων, συμπεριλαμβανομένων μερικών με καλύτερη φήμη και υψηλότερο κόστος για να διατηρεί κανείς offshore, όπως είναι τα Νησιά Κέιμαν και οι Βερμούδες. Οι πιο λεπτομερείς αποκαλύψεις περιλαμβάνονται σε εταιρικά αρχεία που απλώνονται σε βάθος δεκαετιών και προέρχονται από την δικηγορική εταιρεία Appleby που ιδρύθηκε πριν από περισσότερο από έναν αιώνα στις Βερμούδες.

Όπως φαίνεται από τα αρχεία της Appleby, η Konzeo Limited, με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, η οποία έχει υπό την κατοχή της την έπαυλη της οδού Park Lane, είχε ως δικαιούχους μέλη της εφοπλιστικής οικογενείας Προκοπίου, ο πατριάρχης της οποίας θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές real estate στην Μεσόγειο. Σε μέλη της οικογενείας φαίνεται ότι ανήκει και η Weleta Limited, στην οποία ανήκει με μακρόχρονη μίσθωση το ακριβώς δίπλα δίδυμο κτίριο της ακριβότερης περιοχής του Λονδίνου.

Δεν καταφέραμε να επικοινωνήσουμε με τον κύριο Προκοπίου για να του θέσουμε τα ερωτήματά μας, παρά τα αιτήματά μας, μέσω τηλεφώνου, στο γραφείο του στην Ελλάδα, και μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας σε στενό συνεργάτη του.

ΓΙΑ ΜΙΑ ΛΙΡΑ £

Στα έγγραφα της Appleby φαίνεται ότι το 2010 ανατέθηκαν από την Andco Nominees Limited, που φαίνεται ότι κατείχε όλες τις μετοχές της Konzeo εκείνη την περίοδο, «τα συμφέροντα 25.000 μετοχών» σε μέλος της οικογένειας Προκοπίου έναντι μίας λίρας. Άλλες 25.000 μετοχές της Konzeo φέρεται να μεταβιβάστηκαν σε άλλο μέλος της οικογένειας έναντι και πάλι μίας λίρας από την ίδια εταιρεία.

Οι μετοχές των εταιρειών μεταβιβάστηκαν σε μέλη της οικογένειας για το ποσό της μιας λίρας!!!

Το ίδιο φαίνεται ότι συνέβη και με το δίδυμο κτίριο υπό την κατοχή της Weleta. Για μία λίρα, την ίδια περίοδο το 2010, η Andco Nominees φέρεται να μεταφέρει τις 50.000 μετοχές της Weleta σε άλλα δύο μέλη της οικογένειας Προκοπίου, από 25.000 μετοχές στο καθένα. Ένα ακόμα έγγραφο δείχνει ότι «τα συμφέροντα» 25.000 μετοχών της Weleta μεταφέρονται από ένα μέλος της οικογενείας σε άλλο και πάλι για μία λίρα. Από άλλα έγγραφα προέκυπτε ότι η Weleta και η Konzeo ήταν συνδεδεμένες. Η αξία των κτιρίων εκείνη την περίοδο εκτιμόταν στα 20 εκατομμύρια λίρες.

Και στις δύο offshore φαίνεται ότι είχε τοποθετηθεί ονομαστικός μέτοχος (nominee shareholder), η Darbara Limited που έδρευε στη Νήσο του Μαν, την δικαιοδοσία μυστικότητας ανάμεσα στην Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία. Σύμφωνα με έγγραφα, το 2012 η Darbara Limited κατείχε το 100% των μετοχών των offshore από τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους που κατείχαν τα κτίρια, ενώ μέλη της οικογένειας Προκοπίου αναφέρονταν ως οι πραγματικοί δικαιούχοι.

Η Ιωάννα Προκοπίου με τον πατέρα της Γιώργο Προκοπίου και το τεράστιο γιοτ της οικογένειας.

Στα αρχεία της Appleby που αφορούν την υπόθεση των δύο ακινήτων της Park Lane εντοπίστηκαν και διάλογοι μεταξύ των συνεργαζόμενων δικηγόρων όπου περιγράφεται μία από τις τακτικές που χρησιμοποιούσε το δικηγορικό γραφείο για να προσελκύει μεγάλους πελάτες.

ΠΗΓΕΣ: mono news, news 247, TA NEA

>>> ΣΚΑΝΔΑΛΟ: H offshore της Μαρέβα Μητσοτάκη στα Paradise Papers

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.