Οι υπερβολές για την PESCO και τα “Fake News” Αναστασιάδη και Σία

EU army, ή όπως λεγόταν στην Αγγλία “Dad’s Army”

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών υπέγραψαν τη Δευτέρα 13/11/2017 στις Βρυξέλλες κοινή δήλωση που αφορά στην εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Εσθονίας, χώρας που προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Jüri Luik, «η ανάπτυξη μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας (PESCO) από τα κράτη μέλη συμβολίζει μια νέα εποχή στην αμυντική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενισχύει την ασφάλεια της Ευρώπης». Πρόσθεσε πως «χρησιμοποιήσαμε την Προεδρία μας για να στηρίξουμε τη διαδικασία δημιουργίας της PESCO (…) Επιθυμία μας είναι το 2017 να το θυμόμαστε ως έτος λήψης αποφάσεων».

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η PESCO δεν είναι μια συνεργασία που, όπως αφήνεται να αιωρείται στην Κύπρο, θα εξασφαλίζει την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας με στρατιωτικά μέσα ή θα ενεργήσει κατά της Τουρκίας για την απελευθέρωση τη χώρας μας. 

Η PESCO, όπως ορθά σημειώνεται σε ανταπόκριση του ΚΥΠΕ από τις Βρυξέλλες, «απαιτεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ να συμμετάσχουν σε μια πιο συστηματική συνεργασία και προβλέπει αύξηση των αμυντικών δαπανών, διάθεση των μονάδων τους στις επιχειρήσεις της ΕΕ, δημιουργία κοινών στρατιωτικών δυνατοτήτων και ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας».

Η ώρα που θα μπορούσαν τα κράτη μέλη της ΕΕ να μιλούν για κοινή ασφάλεια απέχει πολύ από αυτό που υπογράφηκε προχθές και εννοείται ότι πρέπει να προηγηθούν πολλά άλλα, με κυριότερο την ένωση των κρατών σε μια ομοσπονδιακή Ευρώπη που κανένας δεν τολμά σήμερα ούτε καν να οραματιστεί σοβαρά. Είναι όμως ένα βήμα σημαντικό προς τα εμπρός που επίσης προσφέρει σε χώρες της Ένωσης την ευκαιρία να το αξιοποιήσουν οικονομικά. Ιδιαίτερα αυτές με στρατιωτική βιομηχανία ή χώρες που θα συνεργαστούν σε διμερές επίπεδο για αποφυγή αλληλοεπικάλυψης αγορών εξοπλισμών. Σύμφωνα μάλιστα με έκθεση της ΕΕ για τις αμυντικές δαπάνες του 2015, με μια καλύτερη συνεργασία θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν ή να υπάρξει αύξηση της αμυντικής αποτελεσματικότητας της ΕΕ κατά €26 δισ. ευρώ.

Πανίκος Χαραλάμπους  “Φ”

>>> ΠτΔ: Ρόλο στην ασφάλεια της ΚΔ αναλαμβάνει η ΕΕ

One thought on “Οι υπερβολές για την PESCO και τα “Fake News” Αναστασιάδη και Σία

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.