Σιζόπουλος: “Ψευδοδίλλημα η ΔΔ Ομοσπονδία”

Έντονο πολιτικό απόηχο προκάλεσε η δήλωση του προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου, ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος συμφωνεί με τη θέση της ΕΔΕΚ πως η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία αποτελεί τη χειρότερη μορφή νομιμοποιημένης διχοτόμησης της Κύπρου, αφήνοντας ουσιαστικά να νοηθεί ότι και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας (σ.σ. υποστηριζόμενος από την ΕΔΕΚ) απορρίπτει τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. 

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος επανήλθε χθες με νέα γραπτή δήλωση, κάνοντας λόγο για από μέρους του διαπίστωση -με έκπληξη- προσπάθειας «επαναφοράς του ψευδοδιλλήματος περί Ομοσπονδίας στην προεκλογική συζήτηση».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, οι θέσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου σε σχέση με το Κυπριακό είναι γνωστές και σαφείς και κάθε προσπάθεια παρερμηνείας των θέσεων αυτών είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Σημειώνεται πως από πλευράς του ίδιου του υποψηφίου Προέδρου δεν υπήρξε οποιαδήποτε δήλωση, είτε επιβεβαίωσης είτε διάψευσης, των όσων ανέφερε ψες ο Μαρίνος Σιζόπουλος. Ότι δηλαδή, ο Νικόλας Παπαδόπουλος συμφωνεί με τη θέση της ΕΔΕΚ πως η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία αποτελεί τη χειρότερη μορφή νομιμοποιημένης διχοτόμησης της Κύπρου.

Αποκήρυξε διά στόματος Σιζόπουλου την ΔΔΟ ο Νικόλας

Αποκαλυπτικός ως προς το κατά πόσο ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νικόλας Παπαδόπουλος αποδέχεται ή όχι τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία ως μορφή λύσης του Κυπριακού, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος. 

Μιλώντας την Τρίτη στην εκπομπή του Σίγμα «Χωρίς Περιστροφές», ο Μαρίνος Σιζόπουλος αποκήρυξε για λογαριασμό του υποψηφίου Προέδρου που το κόμμα του υποστηρίζει, δηλαδή του Νικόλα Παπαδόπουλου, τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, απαντώντας ευθέως σε ένα ερώτημα στο οποίο μέχρι σήμερα ο ίδιος ο Νικόλας Παπαδόπουλος απέφευγε επιμελώς να τοποθετηθεί.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε πως ο Νικόλας Παπαδόπουλος συμφωνεί με τη θέση της ΕΔΕΚ πως η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία αποτελεί τη χειρότερη μορφή νομιμοποιημένης διχοτόμησης της Κύπρου.     

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νικόλας Παπαδόπουλος, ερωτηθείς κατά πόσο αποδέχεται ή όχι τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία ως μορφή λύσης του Κυπριακού, απαντούσε παραπέμποντας στο περιεχόμενο της λύσης και όχι στην ονομασία της, αφήνοντας ουσιαστικά ως επιλογή στο τραπέζι των συζητήσεων και τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Με περίπου αυτό τον τρόπο επιχειρείται απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα και στη «Νέα Στρατηγική για την Κυπριακή Δημοκρατία και τη λύση του Κυπριακού»,  του Νικόλα Παπαδόπουλου, όπου στο Κεφάλαιο 4 υπό τον τίτλο «Το ψευδοδίλλημα περί Ομοσπονδίας», αναφέρονται στην καταληκτική παράγραφο του Κεφαλαίου αυτού τα εξής:

«Είναι ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε το ψευδοδίλημμα περί Ομοσπονδίας να αλλοιώσει τη Νέα Στρατηγική για την Κυπριακή Δημοκρατία και τη διεκδίκηση λύσης του Κυπριακού και πολύ περισσότερο να αποτελέσει προκάλυμμα πίσω από το οποίο θα κρυφτούν οι επικίνδυνες υποχωρήσεις των τελευταίων δέκα χρόνων και πρόσχημα επιβολής μιας κακής λύσης η οποία θα καταργεί την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν θα είναι λειτουργική, δεν θα είναι βιώσιμη, δεν θα γίνει αποδεκτή από τους Ελληνοκύπριους και δεν θα διασφαλίζει την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού».

Το ερώτημα που αναφύεται ακόμα πιο έντονο έπειτα από τη διά στόματος Μαρίνου Σιζόπουλου αποκήρυξη της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας από τον Νικόλα Παπαδόπουλο, έγκειται στο σε ποια βάση, σε περίπτωση εισόδου του στον δεύτερο γύρο, θα επιδιώξει ενδεχομένως να εξασφαλίσει στήριξη από το ΑΚΕΛ, το οποίο ως γνωστό θεωρεί τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία ως τον μοναδικό δρόμο για λύση του Κυπριακού.

-Σε σημερινή γραπτή του δήλωση πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου κάλεσε τον Νικόλα Παπαδόπουλο να ξεκαθαρίσει τη θέση του για τη βάση λύσης του Κυπριακού και κατά πόσο συμφωνεί ή όχι με τη δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία που αποτελεί, όπως υπέδειξε, τη διαχρονική θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς.

One thought on “Σιζόπουλος: “Ψευδοδίλλημα η ΔΔ Ομοσπονδία”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.