Δέκα στους δώδεκα ενόρκους υπέρ της αθωότητας Μενέντεζ

Έπειτα από δίκη που διήρκεσε δέκα εβδομάδες, οι δώδεκα ένορκοι που συνεδρίαζαν για 4 ημέρες για να αποφασίσουν για την αθωότητα ή την ενοχή του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ που κατηγορείτο για διαφθορά, απέτυχαν να καταλήξουν σε ομόφωνη απόφαση, με αποτέλεσμα ο δικαστής Ουίλιαμ Γουόλς να τερματίσει τη δίκη.

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε πως φεύγει από το δικαστήριο αθώος, όπως ακριβώς ήταν κι όταν ξεκίνησε η δίκη, ενώ οι ομοσπονδιακές αρχές που ξόδεψαν εκατομμύρια δολάρια για μια έρευνα που διήρκεσε 5 χρόνια και μια πολύμηνη δίκη, θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα ζητήσουν να ξαναγίνει, κάτι μάλλον απίθανο.

Όπως αποκάλυψαν οι ένορκοι, οι δέκα από αυτούς δήλωσαν ότι δεν πείσθηκαν για την ενοχή του γερουσιαστή και του συγκατηγορούμενου και του επί 25 χρόνια φίλου του, οφθαλμίατρου Σάλομον Μέλγκεν και μόλις δύο τον θεωρούσαν ένοχο.

«Ο τρόπος με τον οποίο η υπόθεση ξεκίνησε ήταν λανθασμένος. Ο τρόπου που έγινε η έρευνα ήταν λανθασμένος. Ο τρόπος που ασκήθηκε η δίωξη ήταν λανθασμένος, όπως κι ο τρόπος που διεξήχθη η δίκη», είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους βαθιά συγκινημένος, ο γερουσιαστής Μενέντεζ, έχοντας στο πλευρό του τα παιδιά του Αλίσια και Ρόμπερτ. Παράλληλα άσκησε κριτική σε αξιωματούχους του FBI και της πολιτείας της Νέας Ιερσέης, οι οποίοι ούτε κατανόησαν, ούτε αποδέχθηκαν το γεγονός ότι ένα παιδί λατίνων από το Γιούνιον Σίτι μπορεί να γίνει ομοσπονδιακός γερουσιαστής κι έντιμος άνθρωπος.

Παράλληλα άσκησε κριτική σε αξιωματούχους του FBI και της πολιτείας της Νέας Ιερσέης, οι οποίοι ούτε κατανόησαν, ούτε αποδέχθηκαν το γεγονός ότι ένα παιδί λατίνων από το Γιούνιον Σίτι μπορεί να γίνει ομοσπονδιακός γερουσιαστής κι έντιμος άνθρωπος.

Η ελληνοαμερικανική κοινότητα και το ελληνικό λόμπι στην Ουάσιγκτον χαρακτηρίζει το γερουσιαστή Μενέντεζ τον πλέον ένθερμο φίλο της Κύπρου και της Ελλάδας. Μεταξύ των ατόμων που ευχαρίστησε ο Μπομπ Μενέντεζ για τη βοήθεια και τη συμπαράσταση, ήταν κι ο προσωπικός του φίλος Τάσος Ζαμπάς, πρόσφυγας από τη Μόρφου και εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπρο-Αμερικανικών Οργανισμών, ο οποίος και ήταν μεταξύ των μαρτύρων υπεράσπισης.

«Υπηρέτησα με εντιμότητα και ακεραιότητα δίνοντας καθημερινά τα πάντα. Προσβλέπω στην επιστροφή μου στην Ουάσιγκτον για να αγωνιστώ για το λαό της Νέας Ιερσέης. Η σημερινή μέρα ήταν αναστάσιμη», είπε ο γερουσιαστής Μενέντεζ, του οποίου η θητεία ολοκληρώνεται το 2018 και θα πρέπει να αποφασίσει αν θα διεκδικήσει επανεκλογή. Πάντως, ήδη ο εκλελεγμένος κυβερνήτης της πολιτείας Φιλ Μέρφυ εξέφρασε την υποστήριξή του. Ο γερουσιαστής πάντως έστειλε μήνυμα σ’ αυτούς που «έσκαβαν τον πολιτικό του λάκκο για να του πάρουν την έδρα», λέγοντας ότι «δεν θα τους ξεχάσει».

Στη διάρκεια της δίκης οι εισαγγελικές αρχές παρότι παρέλασαν δεκάδες μάρτυρες από το βήμα, απέτυχαν να παρουσιάσουν έστω και έναν ο οποίος θα επιβεβαίωνε τις κατηγορίες του, ότι ο Ρόμπερτ Μενέντεζ ζήτησε ανταλλάγματα για διάφορες υπηρεσίες που πρόσφερε σε διάφορα άτομα στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων του. Πολιτικοί αναλυτές υποστήριζαν από τον καιρό ακόμη που οι ομοσπονδιακές αρχές είχαν παραδεχθεί πως ερευνούσαν τον γερουσιαστή για διαφθορά, ότι οι ενέργειες αυτές αποτελούσαν μοχλό πίεσης από μέρους του προέδρου Ομπάμα, για να σταματήσει ο Ρόμπερτ Μενέντεζ να αντιδρά σε δύο βασικές πολιτικές του, στο άνοιγμα προς την Κούβα και στην συμφωνία με το Ιράν.

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ ήταν αρχικά πρόεδρος και στη συνέχεια επικεφαλής της δημοκρατικής μειοψηφίας, στην Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και έβαζε τεράστια εμπόδια στην πολιτική Ομπάμα.

Πηγή: greeknewsonline

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.